• tabăra de creație este unică în țară și, deși a adunat în anii trecuți mulți artiști de marcă din toată lumea, acum abia dacă are zece pictori • înainte tabăra ținea o lună, dar anul acesta a fost redusă la jumătate • totul se năruie din cauza lipsei fondurilor
Cum văd artiștii străini zona în care a trăit o parte a vieții sale maestrul George Enescu? Ce înseamnă în ochii unui francez sau ai unui sîrb Tescaniul? Cum sînt transpuse artistic imaginile unor locuri care-i încîntă chiar și pe cei mai exigenți privitori? Toate răspunsurile vor putea fi găsite în cadrul expoziției de pictură deschisă sîmbătă după-amiază la Galeriile „Alfa” din Bacău. Timp de două săptămîni, iubitorii artelor platice vor avea ocazia să admire lucrările celei de-a XV-a ediție a Taberei Internaționale de Pictură -Atelier „Plein air”, care se desfășoară în mod tradițional la Centrul de Cultură „Rosetti Tescanu-George Enescu”. Artiștii care expun, în mare lor majoritate nume mai puțin cunoscute băcăuanilor, constituie o provocare pentru pasionații de artă. Alături de Ilie Boca sau Ioan Pop, pot fi vizitate lucrări semnate de Grigorie Plămădeală și Irina Șuh (Republica Moldova), Doan Zan (Vietnam), Delivrance Makingson (Haiti), Julien Harpo Teolonius Giraud, Crystel Rosine Vidal (Franța),Tamara Nedeljkcovici și Marko Vuksa (Serbia), Tudor Ilian Marinescu, Ioana Panaitescu. „Sînt experiențe artistice diferite, majoritatea sînt artiști tineri care încearcă formule de exprimare personale, sînt viziuni diferite”, ne-a declarat maestrul Ilie Boca, unul din principalii inițiatori ai acestei tabere.
Vernisajul acestei ediții a Taberei de la Tescani a constituit un prilej de bucurie, dar și un mare semn de întrebare în privința viitorului care se anunță sumbru pentru acest eveniment cultural, unic în România. „Sperăm să mai avem și alte ediții în măsura în care Ministerul Culturii și Cultelor se va implica. Pînă nu demult, aveam 25 de participanți, iar tabăra dura o lună de zile. Acesa este al doilea an cînd sînt prezenți doar 10 artiști pentru 15 zile, timp insuficient să stai, să cunoști și să înțelegi locul. Abia te-apuci să lucrezi, că vine finalul”, a mai spus pictorul Boca.
Această grabă poate afecta și actul creator în sine. „Dacă e să te gîndești că sînt doar două săptămîni de tabără, îți dai seama că unii dintre artiști au timp puțin la dispoziție. Nu e de mirare dacă, între lucrările pe care le realizează, se găsesc și unele mai puțin reușite”, a opinat maestrul. Această stare de fapt se adaugă și celei care nu a permis grupului de invitați să viziteze comorile din nordul Moldovei. „A fost primul an cînd cei invitați nu au putut vizita mănăstirile din nord, Dragomirna, Arbore, Humor, Sucevița, Putna, făcînd o excursie de numai o zi la Neamț, Secu, Agapia și împrejurimi. Tot din cauza lipsei banilor”, a mai spus Ilie Boca. Pînă la anul, băcăuanilor nu le rămîne decît să-și abată pașii preț de cîteva minute pe la Galeriile „Alfa”. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns