Inițiativa Mariei Cantacuzino de a dona defintiv și irevocabil Statului Român în anul 1947, casa de la Tescani pentru a fi „casă de odihnă și reculegere menită să adăpostească temporar sau periodic, artiști și intelectuali români” s-a dovedit a fi în cele din urmă o inițiativă benefică culturii române. În timp, Tescanii s-au impus pe scena vieții artistice românești, îndeosebi după 1976, cînd Tabăra de Creație de la Bacău s-a mutat la Tescani. Schimbările politice din țară, după 1990, au permis ca această Tabără de Creație să capete statut și renume internațional. Pentru susținerea acesteia a intervenit și Muzeul de Artă din Bacău, care „începînd din acel an, a asigurat materiale de lucru pentru toți artiștii participanți și transportul pe teritoriul României al străinilor”, după cum ne-a spus Geta Barbu, muzeograf în cadrul Muzeului de Artă din Bacău. Evident că susținerea acestor pictori a avut un scop, și anumea strîngerea de lucrări pentru un Muzeu de Artă Contemporană. „Pînă în prezent au trecut prin Tabăra Internațională de la Tescani 287 de artiști, iar în Muzeul de Artă din Bacău au intrat 584 de lucrări aparținînd unor artiști din toate colțurile lumii: S.U.A., Finlanda, Canada, Germania, Olanda, Grecia, Turcia, Cehia, Polonia etc”, a precizat Geta Barbu.
Nu puțini dintre pictorii sosiți la Centrul de Cultură „Rosetti Tescanu-George Enescu” din Tescani au insistat să revină cel puțin încă o dată, din motive ce țin nu doar de peisajul ce provoacă artistul. „Am avut pictori care au solicitat să revină la Tescani, atît pentru peisaj, cît și pentru condițiile deosebite oferite de Centrul de la Tescani”, a încheiat Geta Barbu.
Cu puțin timp în urmă, s-a încheiat și de-a XIII-a ediție a Taberei Internaționale de Pictură de la Tescani, ale cărei lucrări pot fi vizitate în cadrul Galeriilor „Alfa” din Bacău. Anul acesta, pentru că bugetul a fost mic, la Tabără au participat pentru prima oară doar zece artiști. Pînă acum, în fiecare an erau invitați 25 de pictori. Chiar și așa, colecția Muzeului de Artă din Bacău s-a îmbogățit cu zece tablouri noi, a căror valoare o va stabili timpul. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns