• Asociația „Betania” vrea să concesioneze tabăra de la Runc, dar Inspectoratul Școlar spune „nu” • cei de la Betania vor să concesioneze tabăra doar pentru că vor să aibă controlul celor cîteva zeci de mii de dolari pe care intenționează să le investească • dacă nu primește ce vrea, șeful Asociației Betaniei va construi o nouă tabără
Asociația româno-olandeză „Betania” și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) sînt două instituții între care relațiile sînt, în primul rînd prin prisma investițiilor de sute de mii de dolari făcute de Asociație, extrem de cordiale. De altfel, inspectorul general Ghiorghi Iorga nu ezită să-și facă cunoscut respectul pe care îl poartă Asociației „Betania” ori de cîte ori are prilejul. Această stare de fapt nu a putut însă opri discuțiile în contradictoriu dintre cele două părți. Motivul: tabăra de la Runc. Andre Muit, președintele Asociației „Betania”, nu a ascuns că ar vrea să concesioneze tabăra cu pricina, intenție cu care însă, cel puțin o parte a conducerii Inspectoratului Școlar, nu este de acord. „Problema taberei de la Runc a rămas, deocamdată, nedecisă. Am avut o întîlnire la care a partcipat și juristul lor și s-a ajuns la concluzia că, din punct de vedere legal, tabăra se poate doar închiria, variantă pe care se pare că «Betania» nu o agrează. Ulterior, pe baza contractului de închiriere se poate întocmi și un contract de colaborare”, a explicat inspectorul general Ghiorghi Iorga.
De partea cealaltă, președintele Andre Muit a confirmat derularea întîlnirii aminte, dar nu a părut cîtuși de puțin convins de rezultatul acesteia. „Ei spun că nu este legală concesionarea, ci doar închirierea. Personal, cred că este corectă și concesionarea. Oricum, prin concesionare, noi nu urmăream decît să avem un control eficient asupra banilor pe care intenționam să-i investim în tabără, în total vreo cîteva zeci de mii de dolari. Nu dorim să dăm bani și tabăra să servească și altor scopuri, așa cum se mai întîmplă acum”, ne-a declarat Andre Muit. Rugat să concretizeze, acesta nu s-a sfiit să spună că aici se fac nunți ori că „paznicul închiriază căsuțe după bunul său plac”. „Dacă, pînă la urmă, Inspectoratul Școlar nu va fi de acord cu concesioanarea, vom construi o nouă tabără pentru copii”, a încheiat președintele de la „Betania”.
Discuțiile pe marginea concesionării taberei de la Runc nu au rămas însă o problemă exclusivă a „Betaniei” și ISJ -ului. Ajunsă pe masa primarului de Buhuși, localitate pe raza căreia se află satul de vacanță cu pricina, Ionel Turcea a propus încheierea unui așa-numit contract de administrare a taberei de cătere „Betania”. Pe de altă parte, Adrian Baran, inspector șef cu probleme de învățămînt extrașcolar în cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a sugerat că, indiferent de soluția ce va fi adoptată, să nu fie afectată calitatea de proprietar a ministerului, implicit a ISJ și a Clubului Elevilor din Buhuși, instituție care are grijă, efectiv, de tabără. Mai mult, profesorul Iulian Iliescu, directorul Palatului Copiilor, nu s-a dat în lături să facă o demosntrație de patriotism ieftin, susținînd că drapelul Olandei arborat, alături de cel al României, în tabăra de la Runc, nu are voie să fie acolo și, în consecință, trebuie coborît de pe catargul cu pricina. Se pare însă că, atunci cînd dă, „Betania” e foarte bună, pentru ca atunci cînd cere ceva, fie și în folosul elevilor din Bacău, să intre în acțiune principiul „nu ne vindem țara”. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns