• prețul unui sejur într-o tabără din județ variază între 1,6 și 3 milioane de lei • locurile s-au ocupat în proporție de 84%
Apropierea sfîrșitului de an școlar nu-i scutește pe părinți de dureri de cap. Dimpotrivă. Nevralgiile țin, însă, acum de un subiect cît se poate de plăcut, cel puțin pentru copii: modul de petrecere al vacanței de vară. Din păcate, mulți dintre elevi trebuie să se mulțumească cu clasica vacanță la bunici sau, mai rău, cu plaja de pe bloc sau din balcon. Alții, ceva mai norocoși, provin din familii înstărite, ceea ce le permite să-și petreacă vacanțele prin stațiuni mediteraneene sau atlantice. Petru copiii ai căror părinți își permit să scoată din buzunar, pentru un sejur de 7 – 9 zile, între 1,6 și 3 milioane de lei, masă și casă, există Agenția Teritorială a Taberelor și Turismului Școlar (ATTTS). De altfel, acesta pare a fi considerată soluția ideală de petrecere a vacanțelor de către mulți dintre părinți, în condițiile în care din cele aproximativ 6.500 de locuri puse la bătaie de „taberele” băcăuane pe parcursul a nouă serii, s-au ocupat deja 84% dintre ele.
Valea Budului – fieful vorbitorilor de limba engleză
Cea mai căutată tabără din județ este, de departe, cea de la Valea Budului, care va fi plină ochi pe tot parcursul vacanței. Cu 120 de locuri pe serie, acesta va găzdui, pe parcursul a opt serii, care debutează pe 17 iunie și se încheie pe 2 septembrie, clasica, de acum, tabără de limba engleză. „Cursurile de limba engleză vor fi predate de 14 studenți din Anglia, un american, un olandez și un suedez. Fără falsă modestie, succesul taberei este destul de mare, în afara copiilor din Bacău în tabără urmînd să vină elevi din București, Galați, Buzău, Hunedoara, Ialomița și Brașov”, ne-a declarat profesorul Nicu Harasemciuc, directorul ATTTS Bacău. Că tabăra de limbă engleză este, în ciuda prețului de 3.000.000 de lei, masă și cazare pe timp de nouă zile, un succes o dovedește și faptul că, datorită avalanșei de cereri, ATTTS Bacău a decis „prelungirea” ei și la tabăra de la Dărmănești. Aici se va derula pe parcursul a două din cele nouă serii și va costa 2,7 milioane de lei, toate cele 220 de locuri fiind deja ocupate.
Scopul declarat al taberei este acela de a „dezvolta și perfecționa cunoștințele lingvistice la toate nivelurile de studiu, prin contact nemijlocit cu vorbitori nativi de limba engleză”, după cum se arată într-un pliant de prezentare al taberei. De altfel, grupe de studiu vor fi formate pe criterii de vîrstă și de nivel de cunoaștere a limbii engleze și nu vor depăși 15 copii. Programul unei zile este alcătuit, în mare, din trei lecții de cîte o oră fiecare, urmare, după amiaza, de activități libere și întreceri sportive.
Aglomerație peste tot
Dincolo de cele două serii în care va fi „cucerită” de către amatorii de limbă engleză, tabăra de la Dărmănești mai oferă șapte serii de odihnă la un preț de 1.840.000 de lei, care reprezintă contravaloarea mesei și a căzării pe timp de opt zile. „În acest moment, șase din cele șapte serii sînt ocuapte în totalitate de către elevi din Bacău, București și o fundație din Sibiu”, ne-a spus directorul Harasemciuc.
La fel de plină va fi, pe tot parcursul vacanței de vară, și tabăra de la Sălătruc. Revenită spectaculos în circuitul turistic școlar după scandalul din vara anului trecut, datorat unei toxifecții alimentare suferită de 11 copii din Galați, tabăra de la „poalele” barajului de la Valea Uzului va găzdui, toată vara, copii aflați în grija mai multor Direcții de Protecție a Copilului din țară. „Tabăra de la Sălătruc va funcționa într-un regim mai special, copiii din Centrele de Plasament venind cu personalul și mîncarea lor. Noi le asigurăm, practic, doar cazarea”, a explicat șeful ATTTS Bacău. În ceea ce privește tabăra de la Poiana Sărată, aceasta are 145 de locuri pe serie, care, pînă pe 12 august, vor fi ocupate în proporție de 80%. Un sejur de opt zile, cazare și masă, costă aici 1.610.000 de lei.
Directorul Nicu Harasemciuc a recunoscut, însă, că „veriga slabă” a taberelor băcăuane este, în acest an, tabăra de la Valea Uzului. Aceasta poate primi cîte 200 de copii într-o serie, dintre care, în perioada 16 iunie – 17 iulie, vor fi ocupate cam jumătate. Între 17 iulie și 27 iulie, aici vor poposi 150 de elevi de la aproape toate liceele de artă din țară, care vor participa la Tabăra de Artă „George Apostu”, pentru ca, pînă la sfîrșitul lunii august, tabăra de la Valea Uzului să fie în „stăpînirea” copiilor din Centrele de Plasament.
Dacă tabăra de la Valea Uzului joacă rolul de „verigă slabă”, cea de la Geamăna este „veriga lipsă”, pentru că pe parcursul vacanței 2003 va rămîne închisă. „La Geamăna continuă lucrările la construcția unei cantine. Acestea au fost începute în urmă cu vreo patru ani, dar, din lipsă de fonduri, au fost sistate”, a spus directorul Nicu Harasemciuc. Acesta a recunoscut, însă, că, din aceleași motive, e puțin probabil ca lucările în cauză să fie finalizate pînă la sfîrșitul vacanței.
Lasă un răspuns