• șantierele pentru realizarea lucrărilor de electrificare sau extindere a rețelelor de iluminat au fost, în sfîrșit, deschise • firmele care vor aduce curentul în 10 sate și în blocurile ANL vor lucra pe datorie • în trei luni, sătenii din localitățile incluse în programul de investiții ar trebui să aibă curent electric • ca să nu rămînă fără abonați după ce investește zeci de miliarde de lei, Electrica îi obligă pe săteni să plătească instalațiile interiare și costul branșamentului
Sucursala Electrica Bacău a semnat, la începutul acestei luni, contractele de execuție cu firmele care vor realiza lucrările de electrificare sau de extindere a rețelelor electrice în satele îndepărtate din județ, în care oamenii trăiesc și acum în beznă. În județul Bacău, din creditele care vor fi contractate de Electrica vor fi realizate în acest an 19 lucrări. Dintre acestea, nouă sînt lucrări de racordare la rețeaua de electricitate a blocurilor ANL, cinci sînt lucrări de electrificare, iar restul de cinci vizează extinderea rețelelor electrice în zonele unde s-au construit noi locuințe, dar nu există rețea de iluminat. În cazul locuințelor ANL, imobilele incluse în programul de investiții al Electrica sînt cele de pe strada Bucegi, Narciselor și Gherăiești Nord din Bacău, strada Libertății din Onești, strada Victoriei din Tîrgu Ocna, strada Librăriei din Comănești, strada Energiei din Dărmănești și străzile Luminii și Tudor Vladimirescu din Moinești.
Cît privește localitățile care nu au avut niciodată curent electric, dar în care, ca urmare a investițiilor realizate de Electrica, oamenii vor putea folosi televizoare, frigidere sau mașini de spălat și vor renunța la lumina lumînării, acestea sînt cătune uitate de lume. Satul Glodișoarele, din comuna Secuieni, Valea Mărului, comuna Lipova, Buruienișul de Sus (Comănești), Mateești, comuna Sănduleni și Satu Nou, comuna Parincea, sînt cele cinci localități în care, la începutul mileniului trei, electricitatea va ajunge, în sfîrșit. Totodată, localitățile Mărgineni, Cleja, Tuta, comuna Tîrgu Trotuș, Gioseni (comuna Tamași), Brătila și Bîrsănești se află pe lista de investiții ale Electrica, întrucît în urma extinderii localităților foarte multe gospodării au rămas în afara zonei de electrificare. „Lista de priorități cu localitățile propuse pentru electrificare sau extindere de rețele a fost stabilită prin protocol încheiat cu Consiliul Județean Bacău, localitățile fiind alese în funcție de numărul de locuințe și potențialul economic al așezărilor. Pentru a evita situația lipsei de abonați după executarea lucrărilor, cum s-a întîmplat în alte zone ale țării, beneficiarii vor fi înștiințați prin intermediul primăriilor că trebuie să plătească costul executării instalațiilor interioare și al branșamentului. Fiecare nou abonat ar trebui să achite circa opt milioane de lei”, ne-a declarat Anca Hagimă, purătorul de cuvînt al Sucursalei Electrica SA Bacău.
Costul mediu al racordării la rețeaua publică de electricitate este în jur de 250 de milioane de lei pentru locuinețele din satele în care se fac electrificări și de 80 de milioane de lei la gospodăriile în care se investește pentru extinderea iluminatului.
Finanțarea lucrărilor este asigurată dintr-un credit de 200 de milioane de euro pe care Electrica îl va contracta de la un sindicat de bănci, iar lucrările de electrificare a tuturor localităților fără curent electric, care au mai mult de 20 de gospodării, ar putea fi finalizate în următorii patru ani. În județul Bacău, în urma programului demarat de Guvern în vara acestui an, curentul electric ar fi trebuit să ajungă în circa 4.000 de gospodării, pentru aceste investiții Sucursalei Bacău fiindu-i repartizate 12 milioane de dolari din totalul de 42,15 milioane de dolari alocate celor șase județe care aparțin de Filiala Electrica Moldova.
Contractul de împrumut în valoare de peste 200 de milioane de dolari este în curs de semnare, dar pentru că banii nu au intrat în cont, firmele care vor realizat lucrările vor lucra, deocamdată, pe datorie. Conform contractului încheiat cu Sucursala Electrica Bacău, firmele care vor realiza lucrările de electrificare sau extindere ar trebuie să închidă șantierele deschise zilele trecute în maximum trei luni. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns