• Emil Munteanu, directorul Agras, consideră că tichetele sînt „bilete de voie” pentru despăgubiri de la bugetul de stat • valoarea tichetului este de 50, 75, 100 și 150.000 de lei, ceea ce corespunde unor sume asigurate de 2, 3, 4, respectiv 5 milioane de lei
Asiguratorii par să fi găsit un leac la reticența micilor producători agricoli, care nu vor cu nici un chip să își încheie polițe de asigurare pentru culturile de primăvară sau de toamnă. Emil Munteanu, directorul Agras Bacău, spune că, lansat în urmă cu un an, tichetul de asigurare cu valoare fixă a avut succes în rîndul cultivatorilor, mai mult chiar decît clasicele polițe. „Tichetul a mers binișor în 2003 și am avut aproape 500 de hectare de teren asigurate în acest fel”, spune Munteanu. El precizează că, pentru pagubele produse, s-au acordat desdăunări pentru 18 tichete, adică pentru culturile de pe 18 hectare. „Beneficiarii noștri au fost mulțumiți. Ba, unul dintre asigurați regretă și acum că și-a ascultat nevasta și a luat doar un tichet, pentru porumb, și a refuzat tichetul pentru un hectar de grîu. A avut pagube la ambele culturi, dar a fost despăgubit doar pentru cea asigurată”, povestește directorul de la Agras.
Agras a lansat, din toamna trecută, tichetul de asigurare cu valoare fixă. Acesta răspunde cerințelor pieței de asigurări agricole, fiind creat special pentru micii producători agricoli. Deși este numit „tichet”, acesta este, în fapt, o poliță de asigurare, cu clauze contractuale clare și regim de gestiune obișnuit pentru orice altă poliță. Denumirea de tichet provine din forma și modul de prezentare a acestuia. Produsul a fost gîndit pentru micii producători, adică pentru cei care dețin între 0,1 – 6 hectare de teren agricol, iar elementele definitorii ale tichetului sînt următoarele: suprafața maximă asigurată pe fiecare tichet este de 1 ha; se pot asigura toate culturile, chiar dacă sînt mai multe tipuri pe un singur hectar (suma asigurată și procentul de daună constatat fiind factorii ce determină cuantumul indemnizației de despăgubire). Asiguratul poate opta pentru una dintre cele patru variante de sumă asigurată:
Suprafața asigurată – 1 hectar
Suma asigurată: 2.000.000 lei Prima de asigurare: 50.000 lei
Suma asigurată: 3.000.000 lei Prima de asigurare: 75.000 lei
Suma asigurată: 4.000.000 lei Prima de asigurare: 100.000 lei
Suma asigurată: 5.000.000 lei Prima de asigurare: 150.000 lei
Un agricultor nu poate asigura mai mult de șase hectare prin acest tichet. În cazul suprafețelor mai mari, unde riscul producerii evenimentelor asigurate este crescut, se va utiliza polița obișnuită.
Riscurile asigurate sînt grindina, efectul direct al ploilor torențiale, incendiul provocat de descărcări electrice naturale (trăsnet), prăbușiri și alunecări de teren cultivate. Nu se desdăunează pagubele produse de boli, dăunători și neaplicarea tehnologiilor de cultivare. Asigurarea intră în vigoare la data plății primei de asigurare și după efectuarea inspecției de risc. Primele de asigurare plătite se restituie asiguratului (mai puțin cheltuielile de administrare) în cazul în care cultura a suferit pierderi din orice cauză înainte de începerea răspunderii asiguratorului. Răspunderea asiguratorului începe, după caz, după răsărirea și încheierea culturilor asigurate sau, pentru polițe încheiate în timpul vegetației, la trei zile de la data la care acestea intră în vigoare. Răspunderea firmei de asigurări încetează odată cu recoltarea sau prin plata despăgubirii cuvenite asiguratului. Pînă la constatarea pagubei, asiguratul nu poate efectua lucrări de distrugere a culturilor agricole care au suferit daune din riscuri asigurate, în caz contrar pierzînd dreptul la despăgubire. Sînt excluse de la despăgubiri pagubele provocate de boli și dăunători; pierderile de producție cauzate de neîntreținerea culturii conform normelor agrotehnice; nerecoltarea în perioada optimă; furtul în orice condiții și sub orice formă, sub 11 la sută grad de afectare a culturii asigurate.
Emil Munteanu preconizează că, în scurt timp, societatea Agras va lansa un tichet de asigurări pentru animale.
Societățile comerciale care au dreptul să încheie asigurări pentru pentru anul agricol 2003-2004 sînt Agras, Allianz Țiriac, Ardaf, Asiban, Asirom, Astra, Generali și Provitas. Numărul societăților care au primit anul acesta aprobarea din partea Ministerului Agriculturii este mai mic comparativ cu anul anterior, cînd a fost aprobată o listă de 13 societăți de asigurare și asigurare – reasigurare. Pe lista actuală, față de anul anterior, nu se mai regăsesc Asitrans, Atlassib, AGI România, Interamerican, Omniasig și Unita.
Ca să beneficieze de subvenționarea primelor de asigurare, în conformitate cu prevederile Legii 381/2002, privind acordarea despăgubirilor în caz de calamități naturale în agricultură, producătorii agricoli trebuie să fie asigurați la o societate de asigurare și asigurare – reasigurare agreată de Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului. La rîndul lor, societățile de asigurare trebuie să primească avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor pentru acoperirea riscurilor de catastrofă.
Emil Munteanu, directorul Agras Bacău, spune că tichetul cu valoare fixă este cel mai la îndemînă produs de asigurare. „De asemenea, acesta este biletul de voie pentru Legea 381”, spune Munteanu, adică asigură acces la despăgubirile de la bugetul de stat. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns