Proaspeții tătici trebuie să stea în concediu de îngrijire cel puțin o lună, altfel riscă să piardă indemnizația de creștere a copilului. Măsura este prevăzută într-o directivă a Uniunii Europene. Regula este valabilă de la 1 martie, însă foarte puțină lume cunoaște acest fapt. Potrivit Agenției Județene pentru Plăți și Prestații Sociale (AJPIS) Bacău, s-a suspendat acest spijin pentru opt beneficiari, din totalul de aproape 130.700.
Practic, din tot concediul de creștere și îngrijire a copilului până la 2 ani, cel puțin o lună îi revine celuilalt partener. Tăticii trebuie să treacă la schimbat de scutece împreună cu soția 30 de zile, iar mama să meargă la serviciu, dacă nu vor să piardă indeminzația pe o lună. Cu alte cuvinte, din perioada de un an de concediu, de exemplu, mama stă acasă 11 luni, iar tatăl o lună. Perioada de 11 luni este valabilă chiar dacă tatăl nu a solicitat acea lună de concediu. În plus, dreptul tatălui nu este transferabil între parteneri, renunțarea la el ducând automat la pierderea indemnizației pentru respectiva lună, fără a putea fi compensată în vreun fel. Cererea pentru solicitarea de către tată a respectivei luni din concediul parental trebuie depusă cu cel puțin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu.
Luna de concediu poate fi luată în orice moment, în perioada de doi ani, respectiv de un an, a concediului. (Florentin RADU)
Omul a zis
” Potrivit Agenției Județene pentru Plăți și Prestații Sociale (AJPIS) Bacău, s-a suspendat acest spijin pentru opt beneficiari, din totalul de aproape 130.700.”
Sa inteleg ca in ultimii 2 anii s-au nascut cel putin 130.700 de copii pe raza judetului Bacau?
🙂