Agentii economici care vor vinde pungi din plastic vor fi taxati, de la 1 ianuarie 2009, cu 20 de bani pe bucata. Eco-taxa va fi afisata in toate magazinele si are rolul de a-i decuraja pe clienti sa utilizeze aceste ambalaje. Masura a fost impusa de constatarea ca romanii folosec zilnic punga de plastic, iar perioada de utilizare efectiva a acesteia este de aproximativ 20 de minute. Dupa acest interval, punga devine deseu.
Pungile de plastic, la fel ca si peturile sau cutiile de conserve de carne ori de bere, le regasim apoi in peisaj. Poluarea mediului e sport national practicat cu aceeasi intensitate precum consumul de mici, fleici si bere in sinul naturii. Nu ne zgircim in a utiliza pungi de plastic, de vreme numarul celor care circula pe piata este de aproximativ cinci miliarde pe an. Tot anual, o demonstreaza specialistii de la Mediu, 90 de milioane de litri de petrol sint consumati pentru a produce pungile pe care le aruncam in spatiile verzi, pe cursurile de apa si oriunde altundeva, numai la gunoi nu.
Masura scumpirii ambalajelor nedegradabile a fost luata prima data in Irlanda, in 2002, si a dus la o reducere cu 80% a consumului de pungi de plastic. E posibil ca suprataxarea ambalajelor din plastic sa aiba efectul scontat si la noi. Individului – din orice tara ar fi acesta – ii pot fi infrinate proastele apucaturi doar punindu-l la plata pentru practicarea acestora.
Lasă un răspuns