Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta privind taxarea inversa pentru livrarea in interiorul tarii a unor bunuri din sectorul comercializarii cerealelor si plantelor tehnice. Taxarea inversa se va aplica timp de doi ani, pina pe 31 mai 2013, inclusiv, pentru griu, secara, orz, porumb, soia, rapita, floarea-soarelui si sfecla de zahar. Guvernul spera sa elimine, astfel, firmele fantoma care nu plateau, practic, TVA catre stat, desi exportatorul venea si cerea statului rambursarea TVA.
O maniera similara de taxare se aplica, deja, pentru deseuri, masa lemnoasa, materiale lemnoase si transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera. In Romania, fata de alte state, cerealele si plante tehnice se achiziţioneaza în ceea mai mare parte de la producatorii agricoli, persoane fizice care nu sint platitoare de TVA. Multe firme achizitioneaza aceste bunuri de la persoane fizice, iar pe flux firmele dispar si statul este prejudiciat.
Prin aplicarea taxarii inverse, furnizorul nu va mai factura cu TVA catre clientul sau, iar acesta din urma va inscrie taxa aferenta achizitiei in decontul de TVA ca taxa colectata si taxa deductibila, fara a mai solicita rambursari de TVA pentru achizitiile de cereale si plante tehnice.
Firmele „fantoma” sint infiintate si functioneaza in perioada campaniilor agricole si dispar in momentul in care ar trebui sa depuna declaratiile fiscale si sa plateasca obligatiile la bugetul de stat, printre care si TVA. Majoritatea au asociati sau actionari straini rezidenti in state din afara Uniunii Europene si nu au patrimoniu, astfel ca prejudiciul produs statului prin neplata TVA si a celorlalte taxe nu poate fi recuperat. (Petru DONE)
Lasă un răspuns