Contrar măsurilor adoptate de conducerea Facultății de Științe din cadru Universității din Bacău, la Litere, admiterea 2003 se va desfășura după metoda clasică. Dacă concursul de dosare de la Științe i-a contrariat pe cei cu medii mici în anii de liceu și i-a bucurat pe cei care au avantajul unor medii ceva mai bune, în cazul Literelor situația este exact invers. Admiterea la toate cele opt specializări se face în urma unui concurs, pe care candidații trebuie să-l susțină la specialitatea principală pentru care optează. Oferta specializărilor pentru sesiunea iulie 2003 cuprinde următoarele profiluri: Română – Engleză, Română – Franceză, Engleză – Franceză, Engleză – Română, Franceză – Română. Cel mai nou profil este Istorie – o limbă străină (engleză, franceză sau germană). Condițiile de admitere constau în 50% examenul la specialitatea principală (spre exemplu la profilul română – engleză se va da admiterea la română) și 50% media de bacalaureat. În ceea ce privește numărul de locuri disponibile, sînt estimate în jur de 20 de locuri la fiecare profil.
Taxele de înscriere vor face cu siguranță încă o gaură neagră în bugetul părinților. Dacă te înscrii la o singură specialitate, taxa este de un milion de lei. În cazul în care dorești să dai admiterea la două profile, taxa se mai ridică cu 200.000 de lei, iar pentru trei specializări aceasta ajunge la 1,4 milioane de lei. Înscrierea se face în perioada 15 – 25 iulie, urmînd ca zilele ulterioare, 26 – 28 iulie să aibă loc examenele de admitere. Petru profilul Istorie – o limbă străină, pentru că acesta ar putea ridica o oarecare problemă în ceea ce privește programa de admitere, examenul se susține la istorie. Programa vizează cunoștințele de Istoria romanilor, conținutul acesteia fiind identic cu cel al programei de bacalaureat. Manualele recomandate pentru pregătirea candidaților sînt cele din editurile Humanitas și Petrion.
Pentru o cît mai bună informare, e bine să știți care sînt documentele necesare pentru înscrierea la concursul de admitere. În primul rînd, este nevoie de diploma de bacalaureat însoțită de anexa cu mediile obținute pe parcursul anilor de liceu (foaia matricolă), în original și copii nelegalizate, care vor fi vizate de secretariatul facultății care face înscrierea. Absolvenții de liceu din promoția 2003 pot prezenta în locul diplomei de bacalaureat, adeverință tip din care să rezulte că a absolvit liceul, media la examenul de bacalaureat și foaia matricolă (ambele în original). Se admit copii legalizate (diplome de bacalaureat sau adeverință de absolvire, foaie matricolă) numai însoțite de dovada (adeverință) că originalele au fost depuse la alte instituții pentru concursul de admitere. În al doilea rînd, este necesar certificatul de naștere în copie legalizată. Deasemeni vor fi anexate la dosar și adeverință tip MS 18.1-1, eliberată, după caz, de cabinetele medicale școlare, de dispensarul teritorial sau medicul de familie, de cinci fotografii color tip buletin de identitate și de o fotocopie după buletinul de identitate, pagina cu codul numeric personal.
Acestea ar fi principalele informații pe care cei interesați ar trebui să le cunoască. Așa cum este de așteptat, admiterea pe bază de examen are avantajele și dezavantajele ei. Pentru cei cărora liceul le-a dat bătaie de cap în legătură cu mediile, acest examen este prilejul perfect de a-și dovedi adevărata valoare. De altfel, criteriile de admitere par a fi ceva mai normale decît în cazul Facultății de Științe, luînd în calcul și faptul că media de bacalaureat are o pondere destul de mare. Dar la fel de bine, pentru cei care nu s-au prea chinuit cu învățatul în liceu, dar au avut parte de notele pe care alții doar le visează, acest examen este un real dezavantaj. Drept este însă că nu se pot lua măsuri care să mulțumească pe toată lumea. Așa că nu ne rămîne decît să ne adaptăm situației. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns