– angajatii firmei Taxi LAL au organizat un mars de protest in municipiul Bacau, nemultumiti de modificarile aduse Legii nr. 38/2003, privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere – taximetristii contesta faptul ca nu au fost chemati la consultari atunci cind s-a propus modificarea legii – soferii de taxi nu sunt de acord cu introducerea masurii obligatorii de dispecerizare si nici cu obligativitatea platilor retroactive la asigurarile de sanatate – nici emiterea cazierului de conduita profesionala nu este pe placul soferilor
Membrii Asociatiei Nationale a Patronatului Operatorilor de Transport in Regim de Taxi (ANPOTRT) – filiala Bacau – contesta modificarile aduse Legii nr. 38/2003, privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. Eduard Lungu, presedintele ANPOTRT Bacau spune ca in luna septembrie a acestui an, la Comisia de Industrie si Servicii a Camerei Deputatilor a ajuns Proiectul de modificare a Legii nr. 38 cu modificarile si completarile ulterioare, fara ca taximetristii sa fie consultati. „Existenta unor articole din lege lezeaza interesele tuturor transportatorilor. De exemplu, noua lege da dreptul «Asociatiei profesionale de utilitate publica» sa comita nereguli in emiterea cazierului de conduita profesionala, aceasta fiind un organism privat, neverificat de nimeni si creator de monopol. In lege este introdusa masura obligatorie ca dispecerizarea sa fie practicata doar de catre transportatorii autorizati si nu oricare, ci doar cei care au minim 50 de autorizatii, desi dispecerizarea se incadreaza in zona serviciilor si nicidecum a transporturilor”, a precizat Lungu.
Mars de protest
Pentru ca nu au fost chemati la consultari, aproximativ 150 de taximetristi au organizat un mars de protest in municipiul Bacau pe traseul Stadion – str. 9 Mai – str. Stefan cel Mare – sens giratoriu si retur. Taximetristii de la LAL spun ca scopul acestui mars este reprezentat de faptul ca ramura taximetriei trebuie sa aiba parte de o lege care sa tina cont de necesitatile fiecarui taximetrist in parte, lege care sa fie in aceeasi masura de acord cu legislatia romaneasca si europeana in vigoare cit si cu legile economiei de piata. „Modificarile aduse legii ne afecteaza in mare masura, intrucit in noile conditii trebuie sa platim mai mult la dispecerat, iar taxele vor fi mai mari. In plus, nu sunt de acord cu obligativitatea de a plati retroactiv asigurarile de sanatate. Va ingroziti daca va arat plicul trimis de Casa de Asigurari de Sanatate. Mi-au calculat penalitati si dobinda pentru ultimii sase ani, iar suma este exorbitanta”, a spus Dan Pricopie, taximetrist. Nici Florinel Juncu nu agreaza noua forma a legii si considera ca li se face o mare nedreptate. „Ne jupoaie de vii in conditiile noii legi. Cresc taxele, cresc darile la stat, iar noi ajungem la sapa de lemn. Cred ca proiectul trebuie retrimis Comisiei de Industrie si Servicii a Camerei Deputatilor si reanalizat, luindu-se in calcul si nevoile noastre”, a afirmat taximetristul. Au existat in rindul protestatarilor si persoane care au spus ca ei nu au nicio problema, iar nemultumirile sunt doar ale patronilor. La finalul protestului care s-a desfasurat in intervalul orar 12.00 – 13.30, taximetristii s-au oprit in fata Prefecturii, iar o delegatie a depus un memoriu la cabinetul prefectului.
Lasă un răspuns