• manelele au căzut în dizgrația taximetriștilor • unii le mai au, totuși, la îndemînă și le pun doar atunci cînd clienții o cer
Orice băcăuan grăbit se gîndește să apeleze, atunci cînd nu are propriul autoturism, la serviciile unui taxi, pentru a-și rezolva problemele. Prețul unei călătorii, de altfel destul de mare pentru mulți dintre noi, sau muzica ascultată de taximetrist nu prea mai contează în aceste condiții, dar, cel puțin ultima, te poate liniști. Totul depinde de gusturi. Din acest punct de vedere, taximetriștii băcăuani par a fi devenit în ultimul timp fani „Europa FM” și „Kiss FM”, în dauna manelelor, care pierd serios teren. Motivele sînt multe. Unii taximetriștii susțin că își respectă clientul și își adaptează oferta muzicală în funcție de preferințele acestuia, în timp ce alții spun că, pur și simplu, nu le plac manelele. „Facem ce ne spune clientul. Dacă vor manele, punem manele, dar, în general, se ascultă posturile de radio. Muzica e, însă, un aspect minor, în condițiile în care unele cliente în special, ne roagă să o facem pe bodyguarzii”, ne-a declarat Relu Munteanu, șoferul unui taxi CCB cu indicativul 46.
Alți taximetriști nu se gîndesc neaparat la gusturile muzicale ale clienților, dar oricum preferă muzica de la radio. „Nu pun ce vor clienții, dar nici manele. Prefer radioul. Manelele merg, eventual, seara, acasă, dar nu în mașină”, ne-a mărturisit șoferul unui Matiz verde pe care trona emblema „Ansoma”. Există, însă, și o categorie de taximetriști care, pentru a nu supăra pe nimeni, preferă să circule fără nici un fel de muzică. De altfel, Marcel Nechita, președintele Camerei taximetriștilor, spune că muzica din taxiuri ar putea deveni o specie pe cale de dispariție, dacă taxa percepută ca drepturi de autor nu se va diminua. „O taxă de 160.000 de lei pe lună pentru fiecare mașină doar pentru a putea asculta o casetă sau un post de radio în taxi mi se pare exagerat. Colegii de la Camera Națională a Taximetriștilor au pus deja problema la Guvern și așteptăm să vedem ce decizie se ia. Dacă nu se rezolva nimic, băieții sînt hotărîți să renunțe la aparatele de radio”, ne-a declarat Marcel Nechita. Pînă atunci însă, cînd apelăm la taxiuri vom putea asculta „muzicile” difuzate de posturile de radio, dar și manele dacă ne e dor de Adrian Minune sau Vali Vijelie. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns