Să-ți cauți dreptatea în România este ca și cum te-ai aventura în junglă. La tot pasul întâlnești hiene gata-gata să te sfâșie pentru îndrăzneala, inconștiența de a te lupta cu sistemul, te împotmolești în hățișul legilor ambigue, făcute parcă de cimpanzei sau de vulpi viclene tocmai pentru a descuraja tentativele nebunești ale unor oameni care încă mai visează la dreptate. Jivinele își au locul lor și rolul bine definit și în societate. „Poveștile”, ca și în realitate, nu se termină întotdeauna cu o nuntă la palat, ci și cu un urs păcălit care rămâne fără coadă. Din păcate, cine încearcă să depășescă acest statut o face pe pielea lui și mai ales pe buzunarul lui. O zicală din bătrâni, în ton cu subiectul, este mai mult decât elocventă – „Corb la corb nu-și scoate ochii”, decât atunci când halca nu le mai ajunge, aș completa eu, și atunci se mai finalizează un dosar pe la vreun Parchet sau DNA.
Un băcăuan care și-a pierdut recent mama în condiții suspecte este hotărât să-i tragă la răspundere pe toți cei vinovați – de la medicul care nu a avut niciun interes să-l sfătuiască să-și ducă mama la un alt spital sau clinică privată care i-ar fi putut salva viața, până la spitalul care a condamnat-o pe femeie la moarte. Drumul pe care a pornit e plin de obstacole și de-abia acum află că a fi „parte vătămată” este mai dificil și mai costisitor decât dacă ai fi infractor. Fiind vorba de un act medical cu semne de întrebare, într-un sistem de sănătate public, te gândești că statul ți se alătură în găsirea dreptății. Adică, nu de alta, dar măcar să nu mai moară și alții! Într-un stat-junglă, lucrurile stau pe dos. Cel care face plângere trebuie să suporte costurile expertizei medicale comandate de Direcția de Sănătate Publică – doar vreo 7.500 de lei. Cu alte cuvinte, victima, deja păgubită, sau rudele acesteia trebuie să plătească statului bani grei ca să demonstreze că oameni angajați într-un sistem public (al statului) au greșit. O dovadă clară a faptului că îndrăzneala de a lupta cu sistemul se sancționează. Legea nu-ți dă dreptul să ripostezi. Dacă nu te ține punga să te pui cu cei mai mari decât tine, stai în banca ta!
De altfel, și în instanță te izbești de aceleași practici legale – în orice situație, reclamantul (păgubitul) trebuie să plătească expertiza. Dacă ești infractor, cel puțin la începutul anchetei/procesului nu te costă nimic – cercetările se fac în contul statului, ai parte chiar și de un avocat din oficiu.
Revenind la plângerea de malpraxis, omul de care vorbeam trebuie să plătească, de fapt, specialiștii desemnați de DSP să facă expertiza. Probabil (că doar n-ar fi primul caz), colegi de-ai medicilor acuzați. Păi, cum vine asta? Și prostit, și jecmănit? Adică pe banul meu se șterg petele de pe „halatele albe”? Sau ar trebui să avem încredere oarbă că o instituție în care lucrează medici desemnează obiectiv experți care fac „pe bune” o expertiză medicală despre alți medici?! Acum serios, de-asta a rămas ursu’ fără coadă…
plangere penala s-a facut ? a zis
justificari pentru lipsa posibilitati de plata ?
Asta e Romania a zis
Si sistemul medical bolnav. Problema e ca suntem o tara de cobai cu complicitatea politicienilor ,spitalelor, doctorilor , farmaciilor si producatorilor de medicamente. Ei si-au facut sistemul sa se protejeze dar tu nu poti avea dreptate nici o data.
Florin Apostu a zis
Da . Este facuta si plangere penala.
Asteptam rezultatele necropsiei pentru ca apoi sa aducem in fata justitiei si sa tragem la raspundere toti medicii care nu si-au facut datoria, toti medicii care se fac acuzati de nepasare si bineinteles vom trage la raspundere Spitalul Judetean impreuna cu toate institutiile statului care ar trebui sa verifice si sa vegheze pentru ca organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii precum si dreptul la viata sa fie respectat conform constitutiei.
Cora a zis
Articolul este mai mult decit expresia neputintei romanului de asi gasi dreptatea in fata celor care ei primii ar trebui sa respecte ce a mai ramas din lege si onoare in Romania.Ma indoiesc ca domnul in cauza va avea un binemeritat succes fiindca m-am lovit de vitrina in care se gasea legea si dreptatea toate erau sub cheie iar afurisita de cheie era tocmai la cel unde ma duceam sa cer dreptate.Nu exista dreptate in Romania imi iubesc tara dar ii urasc pe cei ce au furat dreptatea, cinstea si corectitudinea.
trasul la raspundere a zis
nu-i ca sirena lui roaita