• un individ care pretindea că duce internetul în casele băcăuanilor lua banii și monta la ușă doar o cutie goală, din care ieșea o bucată de cablu • la OJPC s-au adunat o mulțime de plîngeri
Pe la începutul lunii mai și-a făcut apariția în peisajul afișelor de pe ușile blocurilor un mic anunț prin care locatrii erau îmbiați să se conecteze la o nouă și de calitate rețea de internet prin cablu. Afișele au fost lipite pe ușile blocurilor din tot orașul și nu puțini au fost aceia care au fost păcăliți de aceste anunțuri.
Firma care oferea atît de convenabil servicii de internet se numește S.C.Computerland Service S.R.L. Bacău, cu sediul pe strada Alecu Russo 39, și este administrată de Constantin Miron. Modul de operare era simplu și convingător. Administratorul venea cu un copil pe post de ajutor la ușa „clientului” și fixa o cutie de tablă în fața ușii. Din acea cutie trăgeu un cablu pînă în casă, cablu ce ulterior urma să fie montat la calculator. După ce toate serviicile erau prestate, clientul plătea un avans de 1.200.000 lei, urmînd ca în maxim o săptămînă, Constantin Miron să revină și să facă ultimele reglaje. Miron a repetat operațiunea la peste 80 de persoane și numărul celor care reclamă acest fapt continuă să crească. O parte din aceste reclamații au fost înregistrate la Oficiul Județean de Protecție a Consumatorului. Inspectorii OJPC au încercat să verifice sesizările, dar, spre surpriza lor, la adresa care era pe contract nu au găsit pe cine trebuia, adresa și numărul de telefon fiind false. Pentru că rezolvarea acestui caz nu mai este de competența lor, inspectorii OJPC au înaintat dosarul către poliție. Comisarul carmen Șova, purtătorul de cuvînd al IPJ Bacău. spune însă că Poliția nu au primit nici un dosar de la OPC.
Silviu Moraru, unul dintre păgubiți, spune că poliția este mînă în mînă cu presupusul vinovat. Pe 15 mai 2004, Silviu a vrut să intre și el în rîndul lumii cu internet și de cum a văzut afișul de pe ușa blocului lui a și dat fuga la telefon și l-a contactat pe Miron. Foarte promt și serviabil, a doua zi, Constantin Miron a venit la ușa lui Silviu și i-a montat o cutie de tablă din care a tras un cablu pînă în casă. „A venit la ușa mea și a montat o cutie în care urma să pună switch-ul (echipament pentru rețeaua locală și internet – n.r.), și mi-a tras cablul in casă”, ne-a declarat Moraru.
După ce toată operațiunea a fost gata, Silviu a semnat un contract cu Constantin Miron și a plătit 1.200.000 avans pentru care a primit chitanță, urmînd ca în maxim o săptămînă să vină să-l racordeze la rețea. După două săptămîni de așteptare, Silviu Moraru, împreună cu cîțiva prieteni, au încercat să-l contacteze Miron, dar acesta din urmă nu a mai fost de găsit. Într-un tîrziu, au reușit să-i dea de urmă și să vorbească cu el. Băieții i-au cerut șarlatanului să le returneze banii, dar fără succes. Constantin Miron a motivat că banii sînt investiți în infrastructură și că în curînd vor primi internet. „L-am întrebat de ce nu ne dă banii, la care el a motivat că nu are nici un ban, că toți banii au fost investiți în rețea”, a mai spus, supărat, Silviu.
Silviu Moraru a mai relatat că în timpul discuției cu Miron a apărut la fața locului o mașină de poliție, din care a coborît un domn care s-a recomandat a fi polițist de la „economic”, și i-a trimis pe reclamanți acasă, spunînd că va avea el grijă de acest caz.
Deși Poliția pretinde că nu știe nimic de acest caz, îi invită pe toți cei pe care i-a înșelat Constantin Miron să depun plîngeri, pentru că numai astfel ar putea începe urmărirea lui penală. (Alexandru COVACI)
Lasă un răspuns