Băcăuanii au parte de o adevărată harababură în ceea ce privește parcările rezidențiale din oraș. După ce a cheltuit bani grei cu consultanți aleși pe sprânceană, a aprobat regulamentul în Consiliul Local și s-a scremut să realizeze o aplicație specială, administrația Viziteu a decis că totul a fost în zadar. Astfel, Primăria Bacău anunță că a întocmit un nou regulament al parcărilor rezidențiale, ce urmează a fi pus în dezbatere publică, deși există încă unul valabil, aprobat de consilierii locali în 2021.
Regulament și taxă, aprobate în 2021
De mai bine de 2 ani, conducerea Primăriei Bacău promite că „la toamnă” băcăuanii vor putea avea propriile locuri de parcare în fața locuințelor. S-a aprobat regulamentul în iunie 2021, cu tot cu taxa de 7,5 lei pe lună, cât ar costa să ai propriul loc de parcare.
„Solicitările și documentele pentru atribuirea locurilor de parcare se vor transmite exclusiv electronic, prin intermediul sistemului informatic ”Bacovia Parking”, sau prin depunerea acestora la sediul Centrului de informare Cetăţeni”, anunța conducerea Primăriei Bacău, triumfalist, în iulie 2021.
Bani cheltuiți degeaba?
De întreaga „operațiune” s-a ocupat firma Fiveplus Consulting, mai precis, un membru USR pe care presa națională îl numește „omul lui Clotilde”, așa cum am arătat într-un articol precedent. Este vorba despre Cornel Bărbuț, un fost candidat la funcția de consilier USR, care implementează proiecte asemănătoare privind gestionarea parcărilor și în alte primării conduse de USR.
După primul contract încheiat de Primăria Bacău pentru „servicii de consultanță pentru auditul parcărilor, elaborare regulament parcări și plan de organizare a funcționării regulamentului de parcări”, de 45.000 de lei, la finalul anului 2021, a venit și al doilea contract de consultanță, de data aceasta pentru implementarea regulamentului realizat în primul contract. Acesta a fost încheiat pe 17.12.2021 cu Fiveplus Consulting, pentru o valoare de 84.000 de lei, denumirea exactă fiind „Servicii de consultanţă pentru parcări şi asistenţă tehnică pentru implementarea Regulamentului de parcări la parcările rezidenţiale din municipiul Bacău”.
Totodată, primarul Lucian Stanciu-Viziteu a pus deoparte, în bugetul pe 2022 o sumă de 200.000 de lei pentru „Consultanță și asistență tehnică pentru parcări”. Nu știm însă cum și pentru ce s-au cheltuit acei bani.
Regulamentul vechi, plătit din banii băcăuanilor, nu e bun
Ceea ce știm este că banii par a fi fost cheltuiți de pomană, deoarece Primăria Bacău s-a apucat de făcut un nou regulament pentru parcările rezidențiale din oraș, pentru că primul nu era bun. Așa cum ne-a informat purtătoarea de cuvânt a Primăriei, noul proiect a fost elaborat, avizat deja de Poliția Rutieră, iar în curând va intra în dezbatere publică.
Aplicația plătită de Primărie nu funcționează
Realitatea pe care o recunoaște cu jumătate de gură Primăria Bacău este legată de aplicația Bacovia Parking, realizată de firma Fiveplus Consulting. Conform unor surse din Primăria Bacău, există probleme tehnice legate de aplicația pentru rezervarea locurilor de parcare. Practic, acestea nu pot fi rezervate prin nicio modalitate prevazută de regulamentul propus de Primărie și aprobat de Consiliul Local, folosind interfața aplicatiei Bacovia Parking. Disfuncționalitățile le-am arătat și într-un articol precedent, de acum mai bine de un an.
Sursele Ziarului de Bacău susțin că printre probleme se numără dreptul de administrare limitat acordat Primăriei de către administratorul aplicației, incapacitatea acesteia de a determina distanțe fizice între imobile, față de repere ca limite de referință, erori majore între datele geospațiale introduse în aplicație și realitatea din teren, incapacitatea aplicatiei de a genera mesajele text și de a le expedia solicitantului în procedura de selectare a unui loc de parcare și altele. Cu toate acestea, firma care a realizat aplicația a luat banii și a plecat.
Primăria schimbă regulamentul în loc să remedieze aplicația
Primăria Bacău a decis să nu mai bată la cap firma care a realizat aplicația Bacovia Parking, mai ales după ce le-a virat garanția de bună execuție (nu știm pe ce bază). În schimb, modifică regulamentul.
„Dezvoltatorii aplicației Bacovia Parking nu au reușit să o adapteze la regulamentul votat în Consiliul Local. Modificările care ar fi trebuit să fie aduse aplicației implicau un cost foarte mare. Prin urmare, în ultimele luni angajații primăriei au lucrat la o simplificare a regulamentului, astfel încât să existe o mai mare complementaritate între cele două componente. Procedura repunerii în transparență este una obligatorie, conform legii, la fiecare modificare adusă unui regulament local. Mai multe detalii puteți obține de la domnul viceprimar Miroșeanu, în atribuțiile căruia intră gestionarea parcărilor publice și rezidențiale”, ne-a transmis Andreea Negru, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.
„Nimic nu funcționează”
Deși reprezentanții primarului Viziteu încearcă să arate cu degetul spre viceprimarul Miroșeanu (foto), acesta din urmă a explicat în ședința de Consiliu Local care este situația. „Domnul primar a confiscat această zonă (atribuțiile pentru parcări – n.n.). În momentul de față, se lucrează – fără să fim consultați – la modificarea regulamentului pe care noi l-am gândit. În momentul de față, avem o aplicație care nu funcționează, și n-a funcționat de la început, Bacovia Parking. Din aceste motive, nimic nu funcționează, ăsta este adevărul!”, a declarat viceprimarul Liviu Miroșeanu, confirmând problemele.
Una peste alta, băcăuanii nu vor avea parte prea curând de parcări rezidențiale contra cost, în ciuda promisiunilor administrației locale și a banilor cheltuiți deja pe un proiect nefuncțional.
#vizitiu-brailean a zis
Ne mai mira ceva din ce face #netrebnicul de primar? A distrus mii de locuri de parcare pentru pistele folosite de 2 biciclisti si 1 trotinetist dar parcari…… Pauza. In schimb paza contractuala(a se citi politia locala) da amenzi pentru parcari neregulamentare celor care nu mai au unde sa isi parcaheze masina. In orice lume civilizata, mai intai se asigura conditii cetateanului, parcari, sosele etc, apoi se aplica amenzi celor ce nu respecta legea. La noi, INVERS! INVERS pentru ca primarul e INVERS din toate punctele de vedere. Eu zic sa restituie, pe persoana fizica toti banii aruncati pe geam pt acest „proiect” si apoi sa faca alt regulament. Desenele animate cu #vizitiu, continua….
Stan a zis
Era arhicunoscuta expresia „Mircea, fa-te ca lucrezi”.
Primarul are deviza „Vizi, prosteste-i pe fata, ia-le banii!”
Nicu a zis
Dacă nu îl ia nimeni la întrebări, e normal să facă asa ceva.
veteranul a zis
Ceea ce a facut administratia viziteu in cazul parcarilor e subiect de studiu si practica pentru cateva institutii de forta din tarisoara asta, evident daca aceste institutii vor catadicsi sa bage de seama. Mai exista si o Curte de conturi care cerceteaza cum sunt gestionati si cheltuiti banii publici. Vointa sa fie ca escroci, slava domnului !
Popa Mircea a zis
Suntem prea prmitivi pentru astfel de institutii inexistente la noi decat doar cu numele, asa de ochi frumosi in fata strainilor. La noi nu exista curte constitutionala, justitie, curtea de conturi decat doar pe hartie si cheltuieli salariale mari fara de rost.
Olteanu a zis
Și cu abonamentele la parcările cu barieră cum rămâne? Noi am platit la începutul lunii decembrie 2022 suma de 1200 de lei pentru un abonament la parcarea Piața Sud de care nu am beneficiat decât până pe 30 decembrie 2022, când bariera a rămas deschisă până în prezent și a intrat cine a vrut și cine nu a vrut. Cu mare greutate, uneori deloc nu ne-am găsit loc de parcare in parcarea pe care am plătit acest abonament anual.
Mai este o lună și jumătate și ne expiră abonamentul . Nouă, celor ce am platit abonament degeaba pentru un an, cine ne restituie banii???