• cinci tineri au vîndut străinilor pe Internet bunuri existente doar în imaginația lor, pentru care au încasat nu mai puțin de 60.000 de dolari • tinerii au mai spart și baza de date a celui mai mare portal de cumpărături pe Internet și au produs un alt prejudiciu de 17.000 de dolari
O instanță Tribunalului Bacău a emis ieri un mandat de arestare de 29 de zile pe numele capului unei rețele de escroci care operau pe Internet. Florin Ionuț Grigore, de 24 de ani, zis „Grișa”, din București, a fost capturat la Galați, în timpul unei descinderi a polițiștilor băcăuani de la Crimă Organizată. Acesta, împreună cu alți patru tineri, opera pe Internet. Vindea bunuri care în realitate nu existau și scotea bani frumoși de la cei pe care-i păcălea. „Grișa” a fost prins ultimul, însă înaintea lui, cu circa o lună în urmă, au fost prinși primii patru tineri suspectați că trăgeau țepe pe Internet. Este vorba despre Marius Cornel Paraschiv, de 23 de ani, Paul Gruia de 25 de ani, Gabriel Răzvan Maftei, de 18 ani, și Ciprian Radu, de 24 de ani, toți din municipiul Bacău, membri ai rețelei respective. Ei sînt acuzați de procurorii de la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău de înșelăciune în formă continuată, de introducerea, modificarea și ștergerea de date informatice, precum și de inițierea și constituirea de grupuri infracționale în vederea comiterii de infracțiuni informatice.
Potrivit procurorilor, în decursul anilor 2003-2004, cei patru băcăuani, împreună cu capul rețelei, au înșelat nu mai puțin de 153 de cetățeni străini, cărora „le-au oferit spre vînzare prin sistemul licitațiilor prin Internet, bunuri pe care nu le puteau procura, cauzînd în acest mod un prejudiciu de peste 60.000 de dolari”, se spune într-un comunicat de presă. Altfel spus, tinerii, pricepuți la calculatoare, dar și la negustorie, au decis să scoată la vînzare pe Internet tot feluri de bunuri care i-ar fi tentat pe eventualii cumpărători, dar pe care nu le aveau în realitate. În plasa lor au căzut cei peste 150 de străini, care nu s-au codit deloc să plătească sumele cerute de „comercianții” români.
În cursul acestui an, văzînd că afacerea cu străinii merge bine, cei cinci tineri au decis să treacă la un pas mult mai important: accesarea bazei de date a unuia dintre cele mai importante site-uri de licitații electronice din lume, E-Buy. Aici, ei au schimbat unele date informatice ale site-ului și au mai produs o pagubă de încă 17.000 de dolari. Pînă în prezent, nu a fost recuperat nici un cent din prejudiciul produs. Procurorii și polițiștii de la Crimă Organizată continuă cercetările pentru identificarea tuturor membrilor rețelei. (Mirela ROMANEȚ, Dan MUNTEAN)
Lasă un răspuns