• societatea Amadeus a făcut afaceri cu petrol cu două firme ale căror nume apar în două dosare extrem de controversate: cel de faliment al rafinăriei Dărmănești și cel de faliment al societății Nutrivit, care i-a aparținut omului de afaceri Gheorghe Haidău • administratorul lui Amadeus a dat statului o țeapă de aproape un milion de dolari și a făcut pierdută arhiva societății
Doar 78 de facturi, atît au reușit comisarii Gărzii Financiare să descopere la un control încrucișat. Prin respectivele documente, societatea Amadeus Com SRL din Tîrgu Ocna a cumpărat de la firma Fortius Trading din Bucșești – Bacău, în perioada 2000 – 2001, produse petroliere în valoare de 32,1 miliarde de lei. Toate aceste facturi nu au fost înregistrate în contabilitatea societății, iar comisarii nu au reușit să afle mai multe despre amploarea afacerii, întrucît nu au putut vedea nicium documetele contabile ale firmei. Administratorul acesteia, Dan Ioan Condei, s-a prezentat la verificări la Garda Financiară, după ce comisarii au trimis nu mai puțin de nouă adrese la poliție pentru identificarea personajului care nu era de găsit. Numai că, în loc să vină cu documentele contabile cerute de oamenii legii, Condei a adus niște acte adiționale la statutul firmei prin care arăta că, de fapt, a a cesionat părțile sociale cu tot cu arhivă către un anume Bogdan Ciuhu din Bacău. Cu greu au reușit comisarii să-i dea de urmă acestuia pe undeva prin Cluj. În nota explicativă, însă, Bogdan Ciuhu spune că nu are nimic de-a face cu actele adiționale prezentate de Condei și că nu a cumpărat nici o societate de la acesta. Așa că oamenilor fiscului nu le-a rămas decît să sesizeze poliția pentru clarificarea condițiilor în care au fost cesionate părțile sociale și a fost preluată arhiva firmei Amadeus.
Afaceri cu două societăți implicate în dosare celebre
„În aceeași perioadă în care Amadeus a cumpărat produse petroliere de calitate inferioară de la Fortius Trading, a și vîndut la rîndul ei, tot către Fortius Trading și tot produse petroliere, de data asta superioare, care erau purtătoare de accize și taxe incluse în preț. Valoarea acestora se ridică la 37,5 miliarde de lei. Practic, Amadeus a cumpărtat de la Fortius Trading produse petroliere inferioare pentru care nu plătea accize și taxe și le-a revîndut către aceeași firmă drept produse petroliere de calitate superioară, cu un suplus de preț de peste șapte miliarde de lei, cît reprezintă accizele și taxele inculse în preț”, ne-a declarat Pavel Albu, comisarul șef al Gărzii Finaciare Bacău. Acești bani au intrat în buzunarele lui Condei.
Societatea Fortius Trading, cu care a derulat Condei această afacere, apare însă și pe lista datornicilor la Rafinăria Dărmănești. Firma este nominalizată de administratorul judiciar în raportul său depus la Tribunalul Bacău printre societățile care au de dat bani rafinăriei. Această societate are de dat nu mai puțin de 43 de miliarde de lei. O altă societate cu care Condei a făcut afaceri din care a țepuit statul este Auto Alfa Oil din Moinești, firmă care în momentul de față nu mai poate fi identificată de comisarii Gărzii Financiare, deoarece, ca în toate cazurile în care se derulează afaceri ilegale cu petrol, părțile sociale au fost cesionate unui irakian, iar arhiva societății nu a mai fost găsită. Tocmai de aceea comisarii Gărzii Financiare nu s-au putut pronunța cu privire la valoarea sumelor cu care Condei a țepuit, de fapt, starul român prin derularea afacerilor sale cu Auto Alfa. Nici numele acestei firme nu ar spune mare lucru oamenilor obișnuiți de afaceri. Ei bine, firma este însă nominalizată într-un dosar de faliment celebru: cel al societății Nutrivit, firmă care i-a aparținut omului de afaceri Gheorghe Haidău. Eugen Melinte, fostul administrator de drept al societății Nutrivit, a amintit numele acestei firme ca fiind singura beneficiară a unei garanții imobiliare asupra fabricii de nutrețuri combinate de la Buhuși, în jurul căreia se construia întreaga afacere a societății Nutrivit. „Fabrica de nutrețuri combinate a fost ipotecată, la insitențele lui Haidău, în favoarea SC Auto Alfa din Moinești pentru un credit de 800 de milioane de lei. Societatea Auto Alfa avea relații de afaceri numai cu firmele lui Haidău”, menționează Eugen Melinte într-un document depus la dosarul de faliment al societății Nutrivit, prin care încerca să justifice că fabrica de nutrețuri combinate nu a mai putut fi girată pentru obținerea altor credite care i-ar fi permis redresarea după moartea suspectă a lui Gheorghe Haidău într-un hotel din București.
Despre sume să fie vorba? Milioane sau miliarde?
Nimeni nu poate spune astăzi cu precizie cifra afacerilor cu petrol derulate în realitate de firme Amadeus. Pot fi sute de milioane de lei, dar la fel de bine s-ar putea vorbi de zeci sau poate sute de miliarde. Nu se poate vehicula o cifră exactă, atîta vreme cît documentele contabile ale societății nu sînt de găsit, asta în condițiile în care firma nu avea nici spații de depozitare a acesotra și nici mijloace de transport specializate. „De asemenea, toate plățile și încasările pentru tranzacțiile descoperite de noi s-au efectuat în afara circuitului bancar prin compensări, plăți cu numerar sau la ordinul administrastorului SC Amadeus către terțe persoane juridice”, ne-a mai precizat Pavel Albu. Practic, Condei a vîndut produse petroliere neaccizate drept produse petroliere accizate, diferența de preț fiind încasată de el. Așa se face că administratorul de la SC Amadeus a încasat ilegal contravaloarea accizei, taxa fondului special pentru produsele petroliere de un cent pe litru, taxa pentru fondul special al drumurilor. așa numita „taxă Băsescu” precum și TVA. „Răspunderea pentru comiterea acestor fapte îi revine lui Dan Ioan Condei în totalitate, iar prin procesul verbal încheiat în urma controlului au fost stabilite la stat venituri suplimentare în valoare de 29.5 miliarde de lei”, a încheiat Pavel Albu. Comisarii Gărzii Financiare au fost nevoiți să aducă la cunoștința administratorului conținutul procesului verbal prin notificare, întrucît Condei se dovedește a fi din ce în ce mai scump la vedere. De asemenea, oamenii legii nu au putut pune sechestru pe nici un bun, atîta vreme cît documentele societății lipsesc și nu poate fi identificat patrimoniul acesteia. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns