Teatrul Municipal „Bacovia” încearcă să recupereze pe cale civilă o parte din sumele imense de bani cheltuite cu ocazia Festivalului „Theaterstock”, din august 2015.
În timp ce dosarul penal a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, procesele civile începute la Tribunalul București, respectiv Tribunalul Bacău au fost declinate spre Tribunalul Comercial (Secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Bacău).
Anca Sigartău se întoarce în Bacău, la Tribunal
În primăvara 2017, fosta directoare Anca Sigartău a fost dată în judecată de Teatrul Municipal „Bacovia”, pe care l-a condus până în martie 2016. Instituția din Bacău a formulat pretenții de 700.000 de lei de la Sigartău, în urma controlului Curții de Conturi care a scos la iveală nereguli în finanțarea festivalului Theaterstock.
Curtea de Conturi a confirmat suspiciunile referitoare la contractul de colaborare și prestări servicii semnat de Teatrul „Bacovia” cu Asociația Muze Colorate, nou înființată. Controlorii au descoperit sume decontate către asociație fără documente, contracte de prestări servicii artistice încheiate de teatru care nu au fost înregistrate și au fost semnate de persoane neautorizate și multe altele.
Anca Sigartău a răspuns acuzațiilor pe mai multe canale media și a susținut că nu a făcut nimic ilegal. Ea a plecat din fruntea teatrului prin demisie, după ce a primit notă mică la evaluarea anuală a activității și cu puțin timp înainte ca instanțele de judecată să constate definitiv că a fost angajată ilegal în funcția de manager al instituției.
Tot la Tribunalul Comercial ajunge și acordul de mediere
Tribunalul Bacău și-a declinat competența în favoarea Tribunalului Comercial și în cazul „acțiunii în constatare”, prin care se intenționează anularea unui celebru și controversat acord de mediere semnat de fosta directoare Anca Sigartău cu Asociația Muze Colorate.
În 2015, Teatrul Municipal Bacovia a rămas dator Asociației Muze Colorate, după ce ong-ul l-a dat în judecată pentru servicii prestate la Festivalul Theaterstock. După metoda patentată în cazul afișelor suspecte, s-a apelat la o mediere, procedură prevăzută în legislație.
În urma medierii, Teatrul Bacovia, doar prin semnătura managerului Anca Sigartău, s-a angajat de bună voie să achite 18 facturi emise în luna decembrie 2015, pentru servicii din august 2015. Valoarea totală a facturilor a fost de aproape 600.000 de lei. Pe baza unor sentințe judecătorești, banii s-au plătit.
„Din punctul meu de vedere, nu am făcut nimic ilegal”, a precizat Mădălina Rotaru, președinta Asociației Muze Colorate, la un eveniment public, din iulie 2016.
Lasă un răspuns