Două importante inovații în domeniul oftalmologiei au fost prezentate de medicul băcăuan Cristian Postolache – Clinica Gauss, la Congresul Național al Societății Române de Oftalmologie, organizat la Sinaia, în perioada 16 – 19 octombrie 2013. Acestea vizează chirurgia cataractei cu ajutorul laserului în femtosecundă și implantarea unei noi generații de cristaline artificiale prin incizie de 1,2 mm.
Cătălina CHIFU
În același timp, Clinica Oftalmologică Gauss din Bacău a fost aleasă să transmită în direct, la Congres, imagini cu operațiile efectuate de dr. Cristian Postolache și alți trei chirurgi cu experiență din România. „Laserul în femtosecundă este cea mai nouă tehnologie de operație a cataractei – explică dr. Cristian Postolache, fiind superioară din punct de vedere al preciziei, siguranței, centrării implantului de cristalin și predictibilității, față de tehnologia clasică cu ultrasunete. Acest laser emite pulsuri cu durată de ordinul femtosecundelor, având proprietățile unui cuțit cu tăietura foarte fină, de aproximativ 6 microni. Cu ajutorul lui se pot realiza inciziile de la nivelul corneei, la nivelul capsulei anterioare a cristalinului și în interiorul acestuia, ajutând astfel la îndepărtarea cataractei.” Această tehnologie a fost introdusă pentru prima dată în România în luna martie a acestui an și mai este folosită doar în Cluj și București. „Clinica Gauss a prezentat la Congres experiența primelor 100 de cazuri făcute cu această tehnologie – mai arată dr. Postolache.
Cealaltă inovație este reprezentată de implantul de cristalin numit INCISE. Implantul este făcut din materiale extrem de performante (cea mai nouă generație de polimeri acrilici) care permit calități optice excepționale, aducând beneficii atât chirurgului, cât și pacientului. Printre calități enumerăm: suprafața fără aberații optice, cu dioptriile distribuite uniform, asigurând astfel o calitate foarte bună a vederii, margini drepte pe 360 grade, lucru care reduce rata opacifierii capsulei posterioare pe termen lung. De asemenea, datorită proprietăților materialului, acest cristalin este conceput să poată fi introdus în interiorul ochiului printr-o incizie foarte mică, de 1,2 mm, față de incizii de 1,8 mm prin care se introduc celelalte cristaline. Toate acestea conduc la o scădere a timpului operației și a perioadei de vindecare, o sigilare mai bună a plăgii la sfârșitul operației și nu în ultimul rând asigură creșterea clarității vederii.”
Lasă un răspuns