Planul de reorganizare a societății Rafo Onești a fost depus oficial miercuri, 22 septembrie, la judecătorul sindic, cel care îl va pune pe masa creditorilor rafinăriei. La începutul acestei săptămîni, adunarea creditorilor a aprobat componența comitetului de conducere. Creditorii vor decide dacă societatea va intra în reorganizare sau în faliment. Programul de reorganizare propune din nou, însă, constituirea Companiei de Rafinare și Petrochimie Moldova – holdingul la care ar trebui să adere și societatea Carom și, probabil, Uton Onești și Solventul Timișoara, după o formulă lansată cu cîteva luni în urmă de omul de afaceri Ovidiu Tender, acționarul majoritar la Carom prin firmele sale. Fuziunea Rafo – Carom a fost deja aprobată de acționarii celor două societăți, dar a fost contestată de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului – AVAS. Totuși, în comitetul creditorilor de la Rafo se află și Ministerul de Finanțe, pentru datoriile pe care rafinăria le are la stat. Dacă acesta nu va avea un cuvînt greu de spus, statul ar putea scăpa printre degete toată afacerea.
Rafo Onești a acumulat datorii importante și la furnizorii de țiței. Primele pe tabloul creditorilor au fost firmele engleze Masefield și Glencore, care cu ani în urmă au livrat mari cantități de petrol la Rafo. Aceste datorii au ajuns la peste 7.200 de miliarde de lei, dar au fost preluate de firmele Faber Invest & Trade Inc., VGB Oil și SC Tender. Ca urmare, înaintea hotărîrii de fuziune, datoriile au fost convertite în acțiuni către cele trei firme creditoare. Manevra a fost completată inițial de cesionarea unor pachete importante de acțiuni de la Rafo și de la Carom către firma Balkan Petroleum – acționarul majoritar de la Rafo, care va ocupa o poziție semnificativă și în structura acționariatului de la viitoarea companie Moldova. Astfel, la CRP Moldova firma Faber Invest & Trade ar urma să preia peste 45% din acțiuni, Balkan Petroleum aproape 34%, VGB Oil aproape 16% și SC Tender peste 6%. În fapt, compania Moldova ar urma să fie controlată tot de frații Marian și Octavian Iancu și de Ovidiu Tender, pentru că Faber Invest & Trade este unul dintre acționarii VGB Invest și VGB Oil, iar la Carom Ovidiu Tender are 51% din acțiuni.
Un cuvînt în toată afacerea îl va avea însă statul, prin poziția sa de membru al comitetului creditorilor de la Rafo, dar prin aducerea datoriilor Rafo către furnizorii de materie primă în curtea firmelor fraților Iancu decizia de reorganizare a rafinăriei și nu falimentul ar putea fi dictată tot de ei. Înaintea lor trebuie să se pronunțe, totuși, judecătorul sindic, care urmează să prezinte programul de reorganizare creditorilor. Oricum, Rafo are acum datorii de 22.210 miliarde de lei, iar Carom de aproape 10.400 de miliarde. Compania Moldova ar porni, din start cu un handicap, pe care însă acționarii speră să-l treacă prin refacerea componentei de bază a platformei industriale Onești – unitatea Rafo – Carom – Uton, deci partea de petrochimie a acestei platforme.
Balkan Petroleum este acționar majoritar la Rafo
Balkan Petroleum Ltd a subscris acum două săptămîni aproape 6,8 milioane de dolari pentru aproape nouă milioane de acțiuni ale societății Rafo Onești, în procesul de majorare a capitalului social al acesteia și a devenit acționar majoritar cu un pachet de acțiuni care reprezintă 51,743% din total. Majorarea s-a realizat prin aport în numerar, în conformitate cu prevederile contractului de privatizare a Rafo, din octombrie 2001, și reprezintă investiții de mediu și tehnologice scadente la jumătatea acestui an. majorarea a fost aprobată de adunarea generală a acționarilor, care a fost de acord și cu modificarea statutului societății, prin eliminarea punctelor prin care administratorul unic putea să aprobe majorarea sau reducerea capitalului social ori reîntregirea lui prin emisiuni de noi acțiuni și aprobarea conversiei acțiunilor societății dintr-o categorie în alta.
Afacerile VGB sînt anchetate de PNA
Societatea VGB este, însă, anchetată de Parchetul Național Anticorupție (PNA) în cazul acuzațiilor de fraudă la comercializarea carburanților de la Rafo, Rafinăria Dărmănești și Carom Onești, unde există indicii că statul a fost prejudiciat prin neplata taxelor vamale. Sînt acuzate operațiuni de aditivare a carburanților inferiori, vînduți apoi drept carburanți superiori. De la această firmă au fost ridicate documente. Controlul la VGB a fost solicitat de PNA, iar verificarea acestei societăți se face de Direcția Generală a Finanțelor Publice București, iar controlul este în curs. Comercializarea nelegală de produse petroliere procesate la Carom Onești este considerată de PNA cazul cel mai complex în cei doi ani de la înființarea sa. Vînzarea benzinelor procesate la Carom s-a făcut, potrivit PNA, prin 400 de firme și a produs statului o pagubă de 300 de milioane de euro. Exprimat în moneda națională, prejudiciul se ridică la peste 12.200 de miliarde de lei. (Petru DONE)
Lasă un răspuns