• omul de afaceri Ovidiu Tender dă asigurări că va intra în posesia a jumătate din rafinăria oneșteană • Corneliu Iacobov, actualul proprietar al Rafo, sfidează cu tăcerea miile de angajați ai rafinăriei
Consiliul de Administrație al SNP Petrom a aprobat cesionarea creanței de 1.500 de miliarde de lei deținută de Rafo Onești, către societatea Tender Timișoara. Este, practic, primul pas pe care misterioșii frați Tender din Timișoara îl pun în rafinărie. După ce toate documentele vor fi semnate, Tender va deveni acționar la Rafo. Și nu unul oarecare, ci tocmai cel care va deține majoritatea pachetului de acțiuni și va dicta politica firmei, după cum recunoaște Ovidiu Tender.
Rafo Onești a fost privatizată în cursul anului 2001, cînd concernul format din Imperial Oil și Canyon Servicos LDA Portugalia au achiziționat de la Autoritatea pentru Privatiare și Administrarea Participațiunilor Styatului (APAPS), contra sumei de 7,5 milioane de dolari, 59,99 % dintre acțiunile firmei. Colegii de partid i-au făcut rapid un cadou lui Corneliu Iacobov, acționarul majoritar al rafinăriei, și au scutit Rafo de la plata a 3.000 de miliarde de lei, reprezentînd plăți restante la bugetul statului și penalități. În luna aprilie 2002, concernul Imperial Oil – Canyon Servicos a cumpărat un alt pachet de acțiuni de la APAPS, în valoare de 11,2 milioane de dolari, rezultate în urma conversiei în acțiuni a datoriilor pe care Rafo le avea către Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor, și a devenit acționar pe 97,8 % din societate.
În ciuda nenumăratelor facilități de care a beneficiat, rafinăria nu a reușit să-și plătească datoriile către principalul furnizor de țiței: SNP Petrom. Potrivit declarațiilor fostului director al Petrom, Rafo a beneficiat de o reeșalonare a creanțelor, pe care, însă, nu a respectat-o și, în septembrie 2002, Petrom a hotărît să nu mai furnizeze țiței rafinăriei. Pentru datoria în valoare de 1.500 de miliarde de lei, Rafo a solicitat o nouă reeșalonare. Numai că, acum cîteva zile, firma „Tender” Timișoara a solicitat să preia creanța Rafo către Petrom și consiliul de administrație al firmei a aprobat cererea.
„Tender” Timișoara va achita banii doar parțial, marea majoritate a sumei urmînd a fi acoperită prin servicii de prospecțiuni geologice pe care grupul de firme este capabil să le ofere Petrom prin Prospecțiuni SA, Fitpol SRL și Atlas GIP SA, societățile sale specializate în acest domeniu. Prin preluarea datoriei Rafo, Tender devine creditor al rafinăriei oneștene. Una dintre primele ipoteze a fost că, pentru creanța pe care o preia de la Petrom, Tender va primi acțiuni, corespunzător celor 1.500 de miliarde de lei. Lucrurile au fost, însă, infirmate în cursul zilei de ieri, de chiar Ovidiu Tender. El a declarat că nu va avea loc o conversie a datoriei în acțiuni și că, odată devenit creditor al Rafo, a solicitat să cumpere un pachet de acțiuni de la Corneliu Iacobov. El a precizat că pachetul va merge pînă la 51 % din capitalul social al Rafo. Cît privește prețul de achiziție, Tender s-a rezumat să spună: „pot să le iau și cu un leu”.
Corneliu Iacobov tace suspect
De cîteva săptămîni, prin Onești se zvonește tot mai insistent că omul de afaceri Corneliu Iacobov vinde Rafo. Una dintre primele nume vehiculate drept cumpărător a fost cel a firmei VGB Oil București, administrată de Octavian Iancu, de 34 de ani. Potrivit unor surse, VGB ar reprezenta tocmai inițialele lui Viorel Gabriel Bivolaru, una dintre „pușculițele” actualului partid de guvernămînt. Deputatul PDSR Gabriel Bivolaru a fost, după revoluție, primul caz de parlamentar care și-a pierdut imunitatea, tocmai din cauza afacerilor lui dubioase.
Angajații de la Rafo, dar și oneștenii, au vorbit insistent în ultimele zile despre vînzarea rafinăriei către VGB. După ce s-a aflat despre intențiile Grupului Tender de a prelua creanța Rafo către Petrom, s-a spus că VGB ar fi tot o societate a fraților din Timișoara. Numai că Ovidiu Tender a infirmat ieri orice legătură între grupul său de firme și VGB și a precizat că firma nu are nici o legătură cu această tranzacție.
Cei mai debusolați în aceste momente sînt, fără îndoială, salariații rafinăriei. Doi directori ai firmei, Alexandru Rădulescu, director general adjunct, și Eugen Corduneanu, directorul tehnic, au eliberat deja fotoliile pe care le dețineau la rafinărie. Surse din interior spun că mai multe persoane care au fost angajate după venirea lui Iacobov, își fac deja bagajele. Oamenii nu știu la ce să se aștepte, mai ales că un nou patron poate însemna modificări majore, inclusiv disponibilizări de personal. Alte cîteva sute de salariați, angajați la firmele lui Iacobov, care, într-un fel sau altul, au relații cu rafinăria, stau și ei pe ghimpi, încercînd să afle ce le rezervă viitorul. Numai că omul care, acum cîteva zile, s-a lăudat pe un post de televiziune că „dă de mîncare” la 10.000 de oameni, s-a refugiat într-o sfidătoare tăcere. Contactat telefonic în cursul zilei de ieri, Corneliu Iacobov ne-a declarat că nu oferă nici un fel de informații pe tema Rafo, „nici în următorii 30 de ani”.
Cum a ajuns, însă, Iacobov în situația de a vinde? Se vehiculează mai multe variante. Unele spun că el a fost sfătuit să scape de această afacere, după ce președintele Ion Iliescu a arătat, într-o recentă întîlnire de la Cotroceni, cu degetul spre Bacău și spre afacerile cu petrol care se derulează în zonă. O altă versiune ar fi că, pînă în 2004, PSD vrea să facă puțină curățenie în propria ogradă. Firmele membrilor PSD nu trebuie prinse cu datorii la bugetul statului, și atunci, oamenii din partid se ajută unul pe altul. Tender de la Timișoara preia restanțele Rafo către Petrom. Prețul? Acțiuni la rafinărie, cumpărate „cu un leu”. În fine, se mai spune că Iacobov a fost pur și simplu forțat să renunțe la pachetul majoritar de la Rafo. Că Ovidiu Tender ar fi profitat de datoria către Petrom, pe care ar fi preluat-o fără acceptul lui Iacobov, urmînd să intre în posesia acțiunilor. O variantă cu Tender învingător și Iacobov învins.
Dincolo de speculații, rămîn certitudinile: Ovidiu Tender susține că va deține, cît de curînd, pachetul majoritar la Rafo, după ce i s-a aprobat răscumpărarea creanței. Urmează doar ca actele să fie perfectate. Ieri, reprezentanți ai biroului de presă al APAPS ne-au declarat că nu s-a depus nici o solicitare pentru vînzarea acțiunilor. Ovidiu Tender dă asigurări că e o chestiune de zile. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns