Peste 2000 de români participa la un circuit national, organizat pe nivelele A si B de catre Societatea Amatur, care isi propune sa promoveze tenisul de masa. In Bacau, la Scoala Nr. 10, a fost gazduit turneul VI al categoriei B (cea a turneelor regionale), la care s-au inscris 44 de competitori din judetele Moldovei. Organizatorul local a fost Scoala de Badminton si Tenis de Masa „Vasile Lepadatu”, care pe partea de ping-pong este reprezentata de antrenorii Sebastian Rojnita si Calin Miron. Amatur este un exemplu de implicare pentru intreg sportul românesc – o tendinta pe care am observat-o anterior in sporturi precum qwan-ki-do, karate, dans sportiv si minifotbal -, dar spre deosebire de celelalte discipline are o structura de organizare in care relatiile ierarhice au disparut, lasând locul unei retele ce lucreaza eficient.
Populari, dar ignorati
Pentru formatul competitiei in Bacau, cele opt mese de la Scoala 10 sunt insuficiente pentru un numar mai mare de participanti. S-a jucat non-stop, de la 10.00 la 20.00, când a fost finalizata configuratia podiumului de premiere. „Tenisul de masa este foarte iubit. Avem la club multi copii inscrisi, iar amatorii care vin sa joace la noi sunt si mai multi si extrem de fideli”, ne-a informat Sebastian Rojnita. „Cu toate acestea, presa ocoleste tenisul de masa. Este a patra actiune organizata in Bacau, dar abia acum a venit cineva din mass-media sa vada despre ce este vorba”, s-a plâns Rojnita. Clubul „Vasile Lepadatu a mai asigurat din bugetul propriu câte un sandvis, un pahar de suc, o cafea fiecarui jucator de pe tablou. O chestie de obraz. Dintre cei 44 de participanti, cel mai celebru este fostul fotbalist Cristian Ciocoiu, un impatimit al sporturilor cu mâna prelungita. Cei mai buni sunt insa fostii jucatori legitimati, care au practict tenisul de masa de la vârste fragede. Astfel, fostii „profesionisti” Ioan Ilies (Vicov – Suceava), Stefan Surmei (Bacau) si Adrian Vârlan (Comanesti) au urcat pe podiumul de premiere in aceasta ordine. Printre cei 44 au fost câtiva copii din Bacau, o fata de clasa a IX-a de la „Vranceanu” – singura reprezentanta a sexului frumos in competitie -, si vreo cinci-sase veterani, in etate de peste 50 de ani. Fair-play-ul a fost la el acasa, chiar si in conditiile in care jucatorii se arbitrau si tineau scorul singuri. N-a existat nici macar o contestare in sutele de partide disputate. De fapt, intreg Circuitul Amatur merge struna datorita voluntariatului si dorintei de buna intelegere. Cei care organizeaza un turneu o fac benevol, oferindu-se pe cheltuiala si relatiile lor personale, iar fiecare concurent isi plateste deplasarea si masa la competitii. De asemenea, cei care tin site-ul www.amatur.ro si intreaga sa retea de corespondenti nu sunt retribuiti. Competitiile se stabilesc pe parcurs, iar turneele urmatoare sunt anuntate pe internet, cam cu trei saptamâni mai devreme de desfasurarea lor. La finalul anului se vor intocmi clasamente pe baza aditiunii de puncte din participarile la turnee, iar medaliatii vor primi premii deloc consistente. In afara de sponsorizarile obtinute la nivelul fiecarui oras de organizatorii ce se ivesc de unde nu te-astepti, sursa de venit a Circuitului Amatur este cotizatia de participant, care costa doar 10 lei pe an, o nimica toata. Din banii strânsi s-au cumparat mese de tenis, care au fost trimise câtorva centre de initiativa din tara.
Circuitul Amatur este o initiativa care incânta. Iata mii de oameni care si-au luat soarta pasiunii lor in propriile mâini, fara sa astepte ceva de la primarii, ministere sau federatii!
Urmeaza un turneu A
Sebastian Rojnita intentioneaza sa organizeze peste câteva luni un turneu de categorie A, de importanta nationala. „Avem nevoie de cel putin 15 mese si de o sala care sa le cuprinda. Am dori ca sute de bacauani sa se inscrie la acea competitie. Dl. dir. al DJST, Georgel Cojocaru, care a oferit si diplomele câstigatorilor, ne-a promis ca ne va pune la dispozitie Sala de Atletism sau Sala Sporturilor. Pâna atunci, tin sa-i multumesc dnei. director a Scolii 10, Elena Rotariu, pentru gazduirea acestei actiuni, dar nu numai”, ne-a declarat Sebastian Rojnita. „Dupa ce Clubul Atlantis n-a mai functionat pe partea de tenis de masa, toti «discipolii» dlui. Ochiana au trecut la «Vasile Lepadatu». Deocamdata, nu ne putem permite sa devenim un club de mare performanta, dar speram ca nu peste mult timp sa fim capabili de asa ceva. In orice caz, vom ramâne mereu alaturi de aceasta miscare a amatorilor, la care participam activ”, ne-a mai declarat prof. Sebastian Rojnita.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns