– Instituția Prefectului a decis ca discuțiile tensionate, chiar dacă sunt de interes public, să fie secretizate
Cătălina CHIFU
Conducerea Instituției Prefectului – județul Bacău secretizează evenimentele publice în mod discreționar, pe motive greu de înțeles și explicat și în afara cadrului legislativ. Instituția a organizat, ieri, două ședințe și a trimis informări în acest sens jurnaliștilor acreditați. Informări în care nu era specificat că mass-media nu are acces.
Prima ședință a fost cea a Colegiului Prefectural, cu începere de la ora 11.00, iar ziariștii au fost primiți în sală, mai ales că subiectul era unul „pașnic” – informare privind administrarea, gestionarea, plata și controlul beneficiilor de asistență socială.
A doua ședință, de la ora 13.00, a avut ca subiect scandalul care a luat amploare în ultima vreme, cel legat de neplata drepturilor salariale cuvenite cadrelor didactice și obținute prin hotărâri judecătorești. Un alt subiect sensibil a fost lipsa decontării cheltuielilor de transport pentru cadrele didactice navetiste. Această ședință, în mod inexplicabil, a fost ținută cu ușile închise, iar ziariștii, informați despre eveniment chiar de purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, au fost ținuți mai bine de o oră pe hol. Decizia instituției nu se explică în condițiile în care subiectele sunt de interes public, iar despre acestea s-a relatat pe larg în ultima perioadă, inclusiv în Ziarul de Bacău.
„Știți, când e vorba de o mediere între mai mulți factori responsabili, e mai bine să se desfășoare așa. Știu că sunteți interesați de subiecte care incită spiritele, dar important este ca până la urmă să se rezolve problemele” – a încercat o explicație prefectul Claudiu Octavian-Șerban. Ce-i drept, toți „factorii responsabili”, la finalul ședinței, au declarat în cor că problemele s-au rezolvat și că au avut parte de un real sprijin din partea Prefecturii. Explicabil, dacă luăm în calcul că declarațiile au fost date în biroul prefectului și sub privirile atente ale acestuia.
Altfel, în realitate, problemele nu sunt rezolvate. Cadrele didactice din 15 comune își vor primi banii cuveniți încă de la începutul anului abia în trimestrul III sau IV, pentru că așa au decis primăriile sau Direcția Finanțelor Publice, în pofida legii și a hotărârilor judecătorești care stabileau că aceste drepturi să se acorde trimestrial. Aceasta nu pare o problemă nici pentru Sindicatul Liber din Învățământ, nici pentru inspectorul școlar general, Theodora Șotcan. „Sumele câștigate în instanță vor fi onorate așa cum prevede legea. Aceste probleme vor fi rezolvate până la sfârșitul anului” – ne-a declarat vicepreședintele SLI, Iulian Oprișan.
„Vestea bună e că, și în condițiile în care nu vom primi la timp drepturile bănești, sumele vor fi actualizate cu rata inflației. Nu vor fi prejudiciați cei care au câștigat aceste drepturi” – a arătat și Theodora Șotcan.
Despre faptul că s-au încălcat hotărâri judecătorești, drepturile profesorilor, că primarii aplică legea după bunul plac, iar dascălii au depus deja petiții la Instituția Prefectului nu a vorbit nimeni. „Lucrurile s-au tensionat în zona învățământului, dar în ultima vreme s-au mai rezolvat anumite chestiuni. Vom centraliza situațiile și vom trimite atenționări primarilor, acolo unde mai sunt probleme, și sperăm ca până la sfârșitul anului toată lumea să-și recupereze drepturile”, ne-a asigurat prefectul Claudiu Șerban.
Conform acestuia, Curtea de Conturi este cea care va stabili dacă primarii au folosit banii profesorilor în alte scopuri, așa cum reclama SLI.
catalin-vasile a zis
Problema navetei este foarte grava privind decontarea navevetei pentru profesori ….legea nu se respecta deloc suntem o tara de lumea a III-a.Nu inteleg cum la elevii de liceu se deconteaza la nivelul unui abonament transportul iar la amaratii de profesori nimic ………….rusine celor care ne conduc