• pensiunile agroturistice pot scoate din anonimat multe dintre localitățile aflate în zonele montane ale județului • persoanele care își construiesc pensiuni sau ferme agroturistice în aceste zone pot primi gratis terenuri de la consiliile locale
Sute de vile au început să se înalțe în ultimii ani în localități aflate în imediata vecinătate a Bacăului sau a celorlalte orașe din județ. De cele mai multe ori, la alegerea terenului pe care au fost construite aceste case de vacanță, un criteriu important l-a constituit și distanța față de oraș. Așa se explică de ce la mare preț în acești ani au fost terenurile din Sarata, Luncani, Măgura, Hemeiuși sau Lilieci, localități aflate la o azvîrlitură de băț de Bacău și în care s-a putut găsi, destul de ușor, un colț de liniște. Majoritatea celor care și-au construit aici case de vacanță nu ezită, însă, ca, ori de cîte ori au două-trei zile libere, să meargă să se recreeze pe litoral sau în stațiuni montane. Asta în vreme ce în multe sate din Agăș, Asău, Cașin sau Ghimeș-Făget, zone care ar putea rivaliza, oricînd, cu oricare altă renumită stațiune montană, nu calcă niciodată picior de băcăuan. Pînă la Asău sau Ghimeș-Făget, spre exemplu, nu se face mai mult de o oră și jumătate – două ore cu mașina, iar odată ajuns aici poți jura că ai descoperit măcar un colț din raiul de pe pămînt. În plus, prețul unui hectar de teren este, uneori, chiar și de zece ori mai mic decît în orice altă comună aflată la marginea Bacăului. Cu toate astea, puțini sînt băcăuanii care se încumetă să străbată drumul pînă aici și să își construiască, mai ieftin chiar decît în altă parte, un loc de recreere pentru zilele de sfîrșit de săptămînă sau de vacanță.
Pentru cei cu spirit mai intreprinzător, construcția unei case de vacanță și amenajarea ei ca pensiune agroturistică în această parte a județului ar putea reprezenta și o bună idee de afacere. O nesperată mînă de ajutor ar putea primi în acest sens chiar din partea Guvernului, care acum cîteva zile a adoptat o serie de măsuri menite să sprijine dezvoltarea zonelor montane. Astfel, persoanele fizice și asociațiile familiale autorizate prin lege, care vor să-și ridice o pensiune ori să-și pună pe picioare o fermă
agroturistică în zonele montane, vor primi de la Consiliile locale
suprafețele de teren disponibile. Totodată, sînt acordate o serie de priorități la instalarea de linii de telecomunicații sau accesul, acolo unde este posibil, la utilități. Pe lîngă aceste prevederi, Ministerul Agriculturii trebuie să elaboreze, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, o strategie de dezvoltare a zonei montane, prin care se urmărește, printre altele, îmbunătățirea pregătirii profesionale a locuitorilor de la munte, favorizarea instalării familiilor tinere în aceste zone, precum și păstrarea și modernizarea activităților industriale și artizanale tradiționale.
Terenul pentru construcția pensiunii poate fi dat gratis de la primărie
Pentru consiliile locale, punerea în aplicare a acestui act normativ nu va reprezenta deloc o treabă prea simplă. Ioan Porea Lucaci, secretarul comunei Agăș, spune că, după aplicarea Legii 18, administrația publică locală nu a rămas cu prea mult teren pentru a-l pune la dispoziție celor care vor face solicitări în baza acestei legi. „Nici pentru tinerii care au cerut terenuri pentru case nu am prea avut de unde să le punem la dispoziție pămînt pentru construcții”, spune Ioan Porea Lucaci. Cu toate acestea, secretarul comunei Agăș spune că dacă ar veni un om de afaceri dispus să investească în această zonă, chiar și în agroturism, cu siguranță că nu va fi lăsat să facă cale întoarsă. „Trebuie să facem o reinventariere a terenurilor pe care administrația publică locală le mai are în proprietate și atunci poate că o să descoperim și ceva teren pe care să îl putem rezerva pentru astfel de solicitări. Pensiuni agroturistice se pot deschide și în satul Coșnea, de exemplu, aflat la vreo 25 de kilometri de centrul comunei, situat într-o zonă de zeci de ori mai frumoasă decît Agășul. Singurul impediment este acum accesul către această localitate. În cîțiva ani, însă, drumul va fi modernizat cu fonduri SAPARD și atunci cred că și prețul terenurilor de aici va cunoaște o creștere cu mult mai mare decît pînă acum”, mai spune secretarul comunei Agăș.
Cam aceeași situație se înregistrează și în comuna Asău. „Nu avem prea mult teren în rezerva domeniului privat al comunei, însă nu cred că am putea refuza pe cineva care intenționează să își deschidă la noi o astfel de afacere”, ne-a spus Sorina Grigoriță, secretarul comunei Asău. Ea ne-a mai explicat că, în afară de localitatea Asău, se pot face pensiuni agroturistice și în Ciobănuș și Păltiniș, zone extrem de frumoase, unde accesul va fi înlesnit după ce vor fi modernizare drumurile prin fonduri SAPARD. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns