• returnarea TVA-ului se va putea face fără dovada plății facturilor restante
Printr-o ordonanță privind corelarea unor dispoziții din legislația financiar-fiscală, aprobată de Guvern, au fost modificate opt acte normative în acest domeniu, printre care unele reglementări privind impozitul pe venit, TVA, impozite și taxe locale, regimul de supraveghere a unor produse supuse accizării și impozitul pe venit.
Una dintre cele mai importante modificări vizează prelungirea termenului de depunere a declarațiilor de venit global de la 30 aprilie, la 15 mai. De asemenea, sumele acordate prin facilități fiscale nu pot fi folosite la majorarea capitalului social. O altă clarificare importantă, care modifică Legea 414/2002, se referă la modul de impozitare a majorărilor de capital social. De acum, sumele înregistrate în conturi de rezerve, reprezentînd facilități fiscale acordate conform legii, nu pot fi folosite pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea pierderilor. În plus, a fost reformulat temeiul legal de determinare a rezervei deductibile la calculul profitului impozabil. Ca urmare, este considerată deductibilă rezerva în limita a cinci la sută din profitul contabil, înainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile, pînă ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris și vărsat sau patrimoniu. Pentru împrumuturile în lei, dobînzile deductibile sînt limitate la nivelul ratei dobînzii de referință a BNR. S-a mai hotărît scoaterea activităților de leasing de la limitarea cheltuielilor cu dobînzile, pentru a se stimula în acest fel finanțarea utilizării de echipamente tehnologice, utilaje și alte mijloace fixe noi.
Penalitățile nu se vor mai calcula procentual, ci în sume fixe. O altă clarificare la Legea impozitului pe profit este aceea că „pierderea fiscală înregistrată de contribuabilii care își încetează existența, prin divizare sau fuziune, nu se recuperează de către contribuabilii nou înființați sau de către cei care preiau patrimoniul societății absorbite, după caz”. Va fi înlocuit și sistemul de penalități pentru persoane fizice bazat pe cote procentuale cu un sistem bazat pe sume fixe. De asemenea, prin modificarea OG 82/1998, au fost restabilite termenele de depunere a declarațiilor de înregistrare fiscală în funcție de termenele prevăzute în alte acte normative existente. Tot prin modificarea acestei ordonanțe, Executivul a extins posibilitatea înregistrării fiscale pentru toți contribuabilii prin intermediul unui împuternicit și a introdus noțiunea de „vector fiscal”, care definește obligațiile permanente ale acestora.
Operațiunile de arendare, concesionare și închiriere de bunuri imobile vor fi, ca regulă generală, scutite de TVA. Nu vor beneficia de această facilitate operațiunile de închiriere a amplasamentelor pentru parcări, operațiunile de cazare în sectorul hotelier sau în regim de camping, închirierea seifurilor, precum și a utilajelor și mașinilor fixate în bunurile imobile. O altă modificare importantă se referă la eliminarea condiționării rambursării de TVA de facturile neachitate furnizorilor. Au fost prelungite termenele de rambursare anticipată de la 30 la 60 de zile, iar cele de rambursare cu control ulterior de la 15 la 30 de zile. Sucursalele și alte subunități fără personalitate juridică au fost scoase din evidență ca plătitori de TVA. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns