• deși legea obligă firma să doteze toate branșamentele cu gigacalorimetre și contoare, reprezentanții Termloc spun că acest lucru nu poate fi realizat dacă facturile nu sînt plătite la timp • chestiunile financiare sînt puse de administratori mai presus de lege • inclusiv cu aceste amendamente, proiectul a fost aprobat fără nici o reținere de consilierii locali
Programul de contorizare a agentului termic furnizat populației de Termloc SA Bacău ar putea fi finalizat pînă la termenul stabilit de Guvern numai în situația în care consumatorii își vor achita la timp facturile la încălzire și apă caldă, iar firma va primi la timp subvențiile și ajutoarele acordate categoriilor sărace. Concluzia a fost trasă în finalul proiectului de hotărîre privind contorizarea pe care furnizorul de agent termic l-a supus spre aprobare consilierilor locali. Articolul 49 din Ordonanța 73/2002 dispune finalizarea lucrărilor de contorizare a consumului de căldură și apă caldă la nivelul fiecărei scări de bloc pînă la data de 31 decembrie 2004 în baza unor programe elaborate și aprobate de autoritățile administrației publice locale. La blocurile racordate la rețeua de termoficare a centralelor termice de cartier administrate de Termloc ar trebui contorizate peste 1525 de branșamente, dintre care 700 sînt pentru încălzire și ar trebui dotate cu gigacalorimetre, iar peste 800 sînt pentru apă caldă și vor fi prevăzute cu aparate de înregistrare. Dacă la încălzire procentul actual de contorizare a branșamentelor este de 12,5 la sută, situația este de-a dreptul alarmantă în ce privește dotarea cu apartate de înregistrare a conductelor de apă caldă, doar 2,2 la sută din totalul rețelelor avînd contor la scară sau la bloc.
Faptul că doar foarte puține scări de bloc au contoare pentru apa caldă menajeră nu îi afectează decît pe locatarii care plătesc această ulitlitate în sistem paușal, întrucît cei care au montate în apartamente astfel de aparate plătesc doar cît consumă. Lipsa contoarelor la intrarea în scară i-a afectat și continuă să producă pagube imense în buzunarul „paușaliștilor” care achită toate pierderile din rețea. Dovadă o reprezintă faptul că nu puține au fost situațiile în care pentru furnizare o dată la două zile oamenii au fost obligață să plătească în această iarnă, în contul apei calde, și 1 milion de persoană pe lună. Pînă acum, toate asociațiile care au montat gigacalorimetre sau contoare pentru apă caldă au realizat investițiile cu bani din buzunarul locatarilor. „Pe măsură ce asociațiile vor ajunge cu plata la zi a facturilor, banii investiți în gigacalorimetre sau contoare vor fi decontanți de Termloc. Aceasta a fost înțelegerea și o vom respecta”, a precizat Viorica David, directorul economic al Termloc SA Bacău.
În programul de contorizare a rețelei de termoficare a centralelor termice, aprobat de consilierii locali băcăuani, se arată că suma necesară refacerii studiului de fezabilitate, întocmirii proiectului de execuție, achiziționării contorilor și montării acestora se ridică la peste 70 de miliarde de lei. Potrivit programului, 40 de miliarde de lei ar urma să fie investite în cursul acestui an, iar restul banilor vor fi cheltuiți pentru lucrările ce se vor fi efectua anul viitor. Înainte de a trece la realizara efectivă a contorizării, reprezentații Termloc și-au propus să realizeze un recensămînt al debranșaților, perioada de derulare fiind mai – iunie. Acțiunea are scopul de a identifica blocurile în care numărul locatarilor rămași la sistemul centralizat de încălzire este foarte mic, iar investițiile presupuse de montarea aparatelor de măsurare nu se mai justifică. Principala condiție despre care conducerea Termloc spune că este obligatorie pentru realizarea contorizării face referire la plata la timp a facturilor la întreținere de locatarii și agenții economici deserviți. În prezent, Termloc are de recuperat peste 130 de miliarde de lei, dintre cate 77 de miliarde de lei sînt datorate de populație, 12 miliarde de agenții economici, iar restul reprezintă subvenții. Chiar dacă Ordonanța 73/2002 referitoare la finalizarea contorizării pînă la sfîrșitul anului 2004 nu prevede nici un fel de posibilitate de prelungire a termenului de finalizare a contorizării, proiectul propus de Termloc a fost aprobat în unanimitate de consilierii locali. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns