Băcăuanii racordați la Termloc nu știu nici acum cît vor plăti la întreținere
• societatea va calcula tariful mediu la încălzire pentru fiecare centrală termică în parte • datele vor fi făcute publice la începutul săptămînii viitoare
Conducerea SC Termloc SA Bacău a stabilit modalitatea de calcul a consumului mediu pentru un metru pătart de încălzire realizat în blocurile în care există montate gigacalorimetre. Consumul mediu după care se va calcula factura la încălzire a lunii decembrie se va realiza la fiecare centrală termică în parte, indiferent de numărul de blocuri care au montate gigacalorimetre. „Sistemul nostru nu este la fel ca cel de la CET, de aceea nu putem stabili un tarif unic la metrul pătrat de încălzire pentru toți beneficiarii. Ca urmare, vom calcula media consumul contorizat pentru fiecare centrală termică în parte”, ne-a declarat Viorel Comănescu, director tehnic al SC Termloc SA Bacău. În cazul în care la o centrală termică nu există nici un bloc la care să existe aparate de măsurare a agentului termic funizat pentru căldură, societatea va calcula un cost mediu înregistrat la centralele cu program de funcționare similar.
Pînă acum, potrivit directorului Viorel Comănescu, Termloc nu a stabilit consumul mediu la nici una dintre cele 97 de asociații deservite. Calculele ar urma să se încheie la începutul săptămînii viiitoare, cînd se vor întocmi și facturile pentru luna ianuarie și se vor face regularizările în ce privește diferențele care trebuie restituite locatarilor buni platnici. Dacă reprezentanții SC CET SA Bacău au declarat că plata facturilor în funcție de consumul mediu realizat de blocurile contorizate nu va afecta încasările, direfențele fiind date de calculele asociațiilor, în situația Termloc lucrurile ar trebui să stea, cel puțin teoretic, altfel. Diferențele între blocurile contorizate și cele fără gigacalorimetre au fost, în decembrie, destul de mari.
La Asociația 13 Mărășești, spre exemplu, în timp ce locatarii de la blocurile contorizate au plătit pentru un metru pătrat 26.000 de lei, cei de la blocurile necontorizate au avut de achitat 34 de mii de lei pentru un singur metru pătrat. Diferențe majore s-au îregistrat, spre exemplu, la Asociația Războieni 7, unde locatarii de la blocurile contorizate au plătit la încălzire 20.000 de lei/mp, în timp ce vecinii fără aparate de măsurare a consumului au achitat 40.000 de lei pentru același serviciu. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns