• deși afară este iarnă, nu toți băcăuanii primesc acum căldură • Termloc a mai pornit, totuși, ieri, patru centrale termice care alimentează 10 asociații de locatari • directorul Crîșmaru este foarte nemulțumit de ritmul încasărilor, declarînd că Termloc este o societate comercială care trebuie să se ocupe de activitățile sale, nu să aibă grijă de problemele sociale ale oamenilor
Căderea primei zăpezi pare să fi determinat o schimbare de atitudine în ce privește poziția față de furnizarea căldurii a conducerii Termloc SA Bacău. Pentru a-și recupera datoriile de la populație, cifrate la circa 40 de miliarde de lei, Dumitru Crîșmaru a condiționat, în primă fază, furnizarea agentului termic pentru încălzirea caloriferelor de plata facturilor restante, mai puțin ultimele trei luni. După circa trei săptămîni, interval în care temperaturile exterioare au scăzut constant, directorul Crîșmaru a mai „îmblînzit” condițiile de furnizare. Nu mai departe de vinerea trecută, cînd temperaturile exterioare erau, totuși, acceptabile, Crîșmaru a revenit asupra condițiilor de furnizare, cerîndu-le asociațiilor datornice să-și achite debitele aferente iernii trecute, inclusiv luna marie a.c. Chiar și în noile condiții de furnizare, circa 30 la sută dintre băcăuani nu puteau primi căldură, întrucît asociațiile la care sînt arondați au datorii foarte vechi. Contactat telefonic ieri, directorul Termloc, Dumitru Crîșmaru, a refuzat să precizeze dacă noile condiții atmosferice vor determina o schimbare de atitudine în ce privește furnizarea căldurii pentru asociațiile care nici la această dată nu au caloriferele încălzite. „Deocamdată analizăm situația. Miercuri, spre sfîrșitul programului, vă voi putea da mai multe amănunte”, ne-a declarat Dumitru Crîșmaru. El a refuzat să precizeze dacă analizarea situației ar putea însemna că în aceste zile de iarnă toți băcăuanii vor primi căldură, sau numai cei care îndeplinesc noile condiții de vechime a debitelor impuse la sfîrșitul săptămînii trecute. Dumitru Crîșmaru ne-a declarat, în final, că ieri au fost pornite alte patru centrale termice. Este vorba despre CT 1, 2 și 4 Miorița, precum și CT 1 Mai. Aceste patru centrale deservesc, în total, 10 asociații de locatari. „Îmi pare rău sincer că trebuie să pornesc aceste centrale. E bătaie de joc. Toată lumea ne arată cu degetul că nu dăm căldură, dar în oraș sînt asociații care au datorii de doi ani. Suntem societate comercială, trebuie să plătim gazul, energia electrică, salarii, dări la stat. În plus, cînd vine iarna mai trebuie să facem și protecție socială”, ne-a declarat, revoltat, directorul Dumitru Crîșmaru. Administratorul de la Termloc a mai spus că, numai ieri, a fost luat cu asalt de foarte mulți președinți și administratori de asociații care au solicitat furnizarea, căldurii. În schimb, spune Crîșmaru, în casieria societăți nu au intrat decît 71 de milioane de lei, și nu 700 de milioane, cît ar fi fost normal, raportat la sumele ce trebuie încasate.
Copiii de la șapte școli și grădinițe îngheață, în continuare, de frig
Directorul Crîșmaru a spus că tot astăzi va fi analizată situația instituțiilor de învățămînt care nici acum nu au căldură, deși afară temperaturile nu depășesc 5 grade Celsius. Pentru că sînt racordate la rețele de teroficare care alimentează și asociațiile datornice, școlile Mihai Drăgan, 16 și internatul Liceului Economic din strada Oituz, cărăra li se adaugă grădinițele 29, 26, 8 și 30, nu au nici acum căldură. Din acest motiv, mai mulți părinți care au copiii la grădinițe au preferat să-i retragă temporar, decît să-i lase să se nenorocească la grădiniță.
Cît privește Liceul de Artă George Apostu, racordat, de asemenea, la o centrală ce deservea asociații datornice, acesta a primit căldură începînd cu data de 1 noiembrie, însă programul de furnizare nu este deloc în măsură să-i mulțumească pe elevi și administratori. „Avem căldură noaptea, între orele 3 și 6, iar seara, de la 20 la 22. Ori, acest program de asociație nu este deloc avantajos pentru noi, întrucît la acele ore nimeni nu este în școală. Copiii îngheață, în continuare, în școală, iar banii sînt practic aruncați pe fereastră. În fiecare an este așa, în fiecare an facem sesizări, dar tot nu suntem băgați în seamă”, ne-a declarat administratorul Liceului de Artă, Dumitru Pîntea. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns