• termenul de încheiere a contractelor cu populația a fost prelungit
S.C. Termon SRL, societatatea Consiliului Local Onești care se va ocupa de producerea și distribuirea agentului termic în municipiu în iarna 2002- 2003, se confruntă deja cu probleme în ceea ce privește asigurarea acestor servicii. Cea mai mare problemă, lipsa fondurilor pentru asigurarea ombustibilului necesar funcționării centralei termice, pare să fie parțial rezolvată. Societatea a contractat un împrumut cu garanții guvernamentale în valoare de 11 milioane de dolari, sumă care ar putea asigura producerea agentului termic și alte investiții pe care Termon le are de făcut în repararea rețelelor din oraș. Împrumutul oferă condiții avantajoase societății oneștene, perioada de grație fiind de doi ani, interval în care trebuie plătită doar dobînda.
Rămîne de văzut cum se va descurca Termon la recuperarea sumei contractate, cea mai mare parte a banilor cu care va fi acoperit împrumutul urmînd să vină de la populația, în schimbul serviciilor oferite de societate. Termenul inițial pînă la care oneștenii ar fi trebuit să încheie contractele cu Termon, 15 septembrie, a fost prelungit cu două săptămîni. Potențialii beneficiari, mai ales asociațiile de locatari, nu s-au înghesuit să încheie contractele cu furnizorul, în mare parte și din cauza zvonurilor care circulă cu privire la condițiile pe care le-ar impune acesta. Astfel, se vehicula varianta că locuitorii municipiului care semnează contractul ar fi nevoiți să achite trei milioane de lei în avans pentru serviciile pe care ar urma să le primească. Problema a fost ridicată și la ședința de sîmbătă a Consiliului Local, însă această clauză din contract a fost infirmată categoric de Constantin Pavăl, directorul Termon. Pe de altă parte, se pare că mulți dintre oneșteni nu cunosc faptul că Termon este singura societate care le va putea asigura apă caldă la robinete și căldurăa la calorifere la iarnă. Licența de distribuție pe care o deține SC Onedil a fost retrasă, iar Termon a obținut licența pentru distribuție și transport, valabilă pentru opt ani, și licența pentru producție de agent termic, pe 25 de ani.
Nici cei care renunță definitiv la varianta rețelei centralizate nu sînt puțini, în prezent fiind depuse la Primărie peste 13.000 de cereri de debranșare. Dintre cele 18.000 de apartamente din Onești, 3.500 sînt deja debranșate de la rețeaua preluată de Termon de la Onedil. „S-ar putea ca Termon să ofere servicii doar pentru 10.000 de beneficiari”, a estimat primarul Emil Lemnaru, adăugînd că, în funcție de această cifră, vor fi dimensionate și punctele termice care vor asigura distribuția în municipiu. O altă problemă nerezolvată este cea a datoriilor pe care Onedil le are de achitat către societatea Consiliului Local. Termon are de încasat peste 100 de miliarde de lei de la Onedil însă, din datele culese de comisia formată din reprezentanții Primăriei, se pare că asociațiile de locatari din Onești au de plătit către Onedil doar 55 de miliarde de lei. Chiar și în condițiile în care Termon va reuși să asigure căldura și apa caldă, oneștenii nu vor beneficia de aceste servicii decît pe perioada iernii, odată cu întreruperea încălzirii urmînd să fie oprită și apa caldă, deoarece centrala termică nu poate acoperi cheltuielile de producție numai pentru apă caldă. (Romeo SĂLBATECU)
Lasă un răspuns