– desi intrata in proces de reabilitare din 2005, avind ca termen de finalizare noiembrie 2007, lucrarile la statia de epurare a municipiului Bacau nu sint nici pe departe terminate – mai mult, statia, desi detine autorizatie de mediu, depaseste limitele de poluare admise
Madalina ROTARU, Ramona IONESCU
Aproape zilnic, la institutiile de mediu, dar si la redactia cotidianului nostru, vin pe cale telefonica sesizari de la bacauanii din sud-estul orasului, cu privire la mirosul pestilential din zona. Este vorba despre cetatenii care locuiesc sau isi desfasoara activitatea in imobile situate in apropierea statiei de epurare a municipiului si care spun ca, de cel putin doua-trei ori pe saptamina, sint nevoiti sa suporte mirosul ingrozitor provenit de la epurarea apelor uzate. „Lucrez aici de vreo cinci ani si pot sa spun ca aproape zilnic, atit dimineata, cit si-n cursul serii, se simte acest miros. Aproape ca ne-am obisnuit deja cu aerul, dar nu este normal ce se intimpla”, a declarat Valentin R., 30 ani, salariat al unei societati din cartierul Izvoare. La fel de nemultumiti sint si localnicii din zona, acestia aratindu-se revoltati ca zi de zi, de ani buni, sint obligati la cite una – doua portii de aer poluat provenit de la aceeasi sursa.
In reabilitare
Problema este cunoscuta autoritatilor de mediu si Regiei Autonome de Gospodarire Comunala (RAGC) Bacau. Potrivit acestora, statia de epurare a municipiului trece printr-un proces de reabilitare. Prin investitia „Reabilitarea statiei de epurare a apelor uzate Bacau” se urmareste, in principal, indeplinirea standardelor stabilite de directiva CE nr. 91/271/CEE (descarcari in cursuri de ape nesensibile), care in prezent nu este respectata, si imbunatatirea eficientei procesului pentru a indeplini cerintele in cazul descarcarilor in cursuri de ape sensibile, daca aceasta va fi necesara in viitor, pregatind etapa urmatoare de realizare a denitrificarii, eliminarea lagunelor de depozitare a namolului in concordanta cu Directiva CE 86/278/EEC (depozitarea in siguranta a namolului), dar si o reducere a consumurilor de energie.
„Pentru aceasta reabilitare, fondurile asigurate de Regia Autonoma de Gospodarire Comunala Bacau prin cofinantare BERD au condus la cresterea considerabila a tarifului pentru apa pentru a asigura resurse adecvate operarii si intretinerii”, spune Adrian Craiovan, director RAGC Bacau. Reabilitarea statiei de epurare a apelor uzate include lucrari pentru facilitati de intrare, reabilitarea decantoarelor primare si secundare, reabilitarea decantoarelor primare pentru stocarea apei pluviale, reabilitarea bazinelor de aerare, lucrari pentru echilibrare hidraulica la intrare, statii intermediare de pompare, modificarea si finalizarea etapei biologice, transformator si echipament electric, reabilitatea ingrosatoarelor de namol si a fermentatoarelor de namol, unitate de deshidratare a namolului, statie termala, laborator si lucrari pentru monitorizare, automatizare si comanda (sistem SCADA). Executia lucrarii a inceput in septembrie 2005.
Statia are autorizatie, dar este neconforma
Pe de o parte, reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bacau confirma ca statia urmeaza un program de modernizare dar, pe de alta parte, spun si ca, in prezent, ea nu este conforma si ca, teoretic n-ar avea dreptul sa functioneze. In plus, procesul de reabilitare a statiei ar fi trebuit sa fie incheiat in noiembrie 2007. Aceasta este, de altfel, si data de la care APM Bacau a emis RAGC Bacau autorizatie de functionare inclusiv pentru statia de epurare. „RAGC detine autorizatie – numarul 445 din 19.11.2007. Ea este valabila pina in 31decembrie 2010, care este noul termen de realizare a reabilitarii statiei de epurare. Ea detine practic autorizatie cu program de conformare”, a declarat Cornelia Giosanu, reprezentant APM Bacau.
Potrivit acesteia, pina la data stabilita pentru finalizarea lucrarilor, de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Bacau exista o derogare pentru ca statia sa functioneze chiar daca depaseste limitele admise de poluare. Cu alte cuvinte, statia de epurare a municipiului functioneaza legal, dar ilegal, fapt pe care trebuie sa-l acceptam pentru inca proape trei ani. (Madalina ROTARU)
florin a zis
E jale mare cu statia respectiva.Dimineata cand deschid geamul sa aerisesc mireasma statiei de epurare ajunge tocmai sus in zona Bicazului ,unde locuiesc eu.Am sesizat si eu mediul ,dar nimic….