– la Tescani a avut loc prima intilnire a fiilor satului u printre participanti, au aparut boierul Costache Rosetti Tescanu, vechii plugari si taranii care au facut, dimpreuna, istoria unui sat de legenda
Costache Rosetti Tescanu, cam grasuliu si cam prea inalt dupa unele gusturi de astazi, dar inteligent, manierat si foarte popular cum a fost o viata intreaga, s-a intilnit simbata, 16 iulie, cu fostii lui consateni, cam toti urmasii unor oameni de toata isprava, fauritori, ca tot romanul, de istorie, dar si de legenda. Pentru ca satul Tescani poarta demn in spate o istorie la care au trudit, prin geniul lor, taranii si oameni ca boierii familiei Rosetti, dar si George Enescu, cel care si-a aflat acolo iubirea si locul in care sa puna punct unei opere celebre, „Oedip”. Adjectivul „genial” nu are grad de comparatie, dar, riscind „o licenta poetica”, as putea afirma ca cei mai geniali au fost oamenii satului care l-au primit pe Enescu in mijlocul lor si care l-au si inspirat in ceea ce i-a fost mai drag. Recunoscatori, fii satului de astazi au cinstit memoria ilustrilor inaintasi si au mai semnat o data in cartea propriei lor istorii.
De la poarta conacului din Tescani, de cum am ajuns la sarbatoarea satului, am avut tentatia sa dau mina cu boierul Costache Rosetti Tescanu. Am ezitat si am si evitat, pentru a lasa personajul celebru in istoria in care se afla. Dar nu am putut sa nu-l admir pe actorul Dan Grigoras, de la Teatrul Tineretului, din Piatra Neamt, pentru modul in care si-a purtat personajul in spate, timp de citeva ore de canicula. In curtea conacului din Tescani s-au adunat cei mai iubitori de istorie si de traditie dintre fiii satului. Am vazut, insa, printre ei, si invitati, reprezentanti ai autoritatilor judetului, parlamentari, reprezentanti ai unor asociatii si organizatii neguvernamentale intre care am recunoscut veterani de razboi si membri ai Asociatiei „Cultul Eroilor”, fosti militari de cariera, intelectuali ai satului si ai comunei Beresti-Tazlau, dar si tinerii participanti la cunoascutele, deja, tabere de arta plastica organizate la Tescani, care au si expus din creatiile lor. Cei mai atasati ideii de traditionalism dintre fiii satului au imbracat, pentru a cinsti sarbatoarea, frumoase costume populare. Alaturi de ei, au aparut si membrii Ansamblului folcloric Ciucurelul, indrumat de profesorul Mitica Pricopie.
Manifestarea a fost deschisa de un tedeum, la care si-a dat concursul superbul cor al Bisericii „Sf. Nicolae” din Bacau, si a fost marcata de discursurile organizatorilor si invitatilor. „Mi-a revenit deosebita onoare sa adresez cuvintul de deschidere a acestei intilniri a fiilor satului – a spus initiatorul manifestarii, Vlad Marin (Marinica). Intilnirea trebuia sa aiba loc pe 20 iulie, de Sfintul Ilie, patronul spiritual al satului, dar am ales o zi apropiata de 15 iulie, ziua in care, cu peste o suta de ani in urma romanii sarbatoreau Ziua Femeii, adica ziua in care femeile ii bateau pe barbati. A fost, desigur, o gaselnita a noastra, dar iata ca Sfintul Ilie nu ne-a iertat si, dupa o zi superba pentru sarbatoarea noastra, si seara ne-a turnat o ploaie diluviana”.
Participantii la sarbatoarea din Tescani i-au ascultat pe Dumitru Tulpan, primarul comunei Beresti-Tazlau, pe Elena Mitrea, senator de Bacau, pe Elena Munteanu, reprezentanta Institutiei Prefectului, si pe Dumitru Braneanu, vicepresedinte al Consiliului Judetean.
Organizatorii, intre care s-au remarcat Vlad Marin, Costache Lupu (Titi) si Valerica Calinciuc, au oferit consatenilor care s-au implicat cel mai mult in dezvoltarea comunitatii diplome de excelenta si de recunostinta, dar si plachete unor prieteni ai satului dintre autoritatile judetului si dintre ziaristi. Tot cu acest prilej, la initiativa organizatorilor, Consiliul Local a acordat diploma de cetatean de onoare unui fiu al satului Tescani, Iulian Surugiu.
Sarbatoarea satului Tescani nu putea sa nu fie marcata de un moment de aducere aminte din istoria localitatii si, mai ales, despre cea mai importanta valoare materiala si spirituala pe care o are satul, prin conacul boierilor Rosettesti si prin zestrea spirituala lasata acolo de George Enescu. Despre acestea au vorbit participantilor conf. univ. dr. Elena Bulai si profesorul Florin Romanescu.
Introducerea oficiala a manifestarii a fost, insa, urmata de un veritabil spectacol oferit satenilor de organizatori, care a inceput cu o parada de trasuri si carute, pe ritmul dumnezeiesc al cintecelor Fanfarei Zece Pajini. Tot satul – cum se spune – s-a adunat, pentru a petrece cum se cuvine, in lunca, pe malul Tazaului, unde vedetele au fost actorii Florin Zancescu si Puiu Gheorghiu, dar si membrii cluburilor de echitatie din Tirgu Neamt, Piatra Neamt si din Bacau, precum si lautarii din Strugari. Nici cita apa o fi curs, in ‘estimp, pe Tazlau, nu cunoastem, dar nici cita bere si vin or fi curs in lunca, pina cind Sf. Ilie, pe seara, i-a alungat pe oameni pe la casele lor, cu o ploaie curata cum numai agricultorii stiu cit este de buna. Dar stim ca a fost marfa destula, pentru toti. Oricum, toti cred ca am ramas deja cu gindul la editia a doua a acestei impresionante sarbatori.
Ruth a zis
Asi ruga sa-mi comunicati adresa de email al dr. ELENA BULAI.
Multumiri anticipate.