Pentru prima dată în istoria școlii românești, absolvenții claselor a opta au susținut examenul de testare națională. Examenul de absolvire a opt clase, în funcție de care se făcea admiterea la liceele din județ, a fost, de fapt, aceeași Mărie cu altă pălărie, pentru că a coincis perfect cu Capacitatea de anul trecut. Singura diferență majoră între examenul de anul trecut și cel din acest an a fost procentul de promovabilitate. Dacă anul trecut 77,44 la sută dintre elevi au fost respinși, în acest an procentul de promovabilitate s-a ridicat cu mai bine de 10 procente, ajungînd la 85,9 la sută. Aproape un sfert dintre absolvenții de gimnaziu care au fost prezenți la Capacitate au picat, în anul 2003, examenul, indica, la acea vreme, bilanțul Comisiei județene de concurs. Mai exact, la ultima Capacitate s-au înscris, la nivelul întregului județ, 9.347 de candidați, din care 9.096 au fost prezenți pînă la sfîrșit. Dintre aceștia, 7.044 au reușit să obțină o medie mai mare de cinci, 2.052 au picat examenul, în timp ce alți trei au fost eliminați din concurs pe motiv că au fost prinși copiind.
Dacă anul trecut un elev din patru a căzut Capacitatea, în acest an un elev din șapte a fost respins la Testarea Națională. Procentul de promovabilitate în județul Bacău înainte de contestație a fost în acest an de 85,9 la sută. Cifrele seci arată că la testarea națională din acest an s-au înscris 9.544 de candidați, s-au prezentat la cele patru evaluări ale testării 8.953 de elevi, iar, în final, au fost declarați admiși la etapa testării naționale din această vară 7.730 de candidați.
Nici în acest an mulți elevi au fost mulțumiți de felul în care profesorii au notat cunoștințele redate în teze, astfel că au recurs la soluția contestațiilor. Pînă sîmbătă la ora 18,00, la Inspectoratul Școlar Județean Bacău se înregistraseră aproape 700 de contestații, dintre care 407 la limba și literatura română, 158 la matematică, 57 la geografie și 63 la istorie. După recorectarea tezelor la Vaslui, marea majoritate a notelor au rămas neschimbate. Nu mai puțin de 581 de teze, adică 85 la sută din totalul celor 685 de lucrări, au rămas cu aceleași note care fuseseră date de comisiile de evaluare din Bacău. 86 de teze au fost soluționate prin mărirea de notă, fapt care a făcut ca 15 elevi să promoveze, în urma contestațiilor, testarea națională. Așa cum se întîmplă în fiecare an, nu toate contestațiile sînt favorabile elevilor, în acest an existînd 18 teze care după recorectare s-au ales cu micșorare de notă. Acest lucru nu i-a afectat însă pe elevi, cei 18 cărora le-a fost micșorată nota rămînînd, în continuare, admiși.
Și anul trecut, numărul contestațiilor depuse a fost deosebit de mare. Numai că cele mai multe dintre contestațiile de la Capacitatea 2003 au avut, practic, un efect total opus celui scontat de elevi și părinți, care văd în contestații un mod de creștere a notei de la o probă sau alta, fie și in extremis. Per total, din cele 1302 contestații depuse la cele patru discipline de concurs, nu mai puțin de 650 au avut notele scăzute după soluționarea contestațiilor, din care 65 au suportat chiar schimbări de notă. Anul trecut, au existat chiar și trei elevi care inițial au fost admiși, iar după contestații au fost declarați respinși. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns