• deși ajutoarele și materialele de construcție le-au fost date de administrația locală, rromii nu se apucă de treabă • mai toți continuă să meargă zilnic cu cerșitul pe la primărie • oamenii din sat spun că rromii nu mai au cu ce să-și ridice case noi, fiindcă au vîndut materialele de construcție
Rromii din comuna Asău au fost cel mai grav afectați de inundațiile de acum două luni. Primăria le-a împărțit toate ajutoarele și materialele de construcție, le-a pus și terenuri noi la dispoziție, însă țiganii nu vor să se apuce de treabă. Stau toată ziua pe la porțile primăriei cu mîna întinsă, în speranța că se vor mai alege cu ceva. Gestul lor este oarecum explicabil, dacă luăm în seamă ce spun autoritățile din comună, cum că rromii și-au vîndut materialele de construcție, iar acum nu mai au cu ce să-și facă locuințe noi. „Țiganii vin zi de zi să ceară ajutoare. Este adevărat că ei au fost cei mai afectați de calamități, dar deja le-am dat tot ceea ce era de dat. Mă refer nu doar la ajutoarele venite de la Guvern, ci și cele care au fost trimise de diverse asociații și de oamenii care s-au gîndit la ei. Dar s-au învățat rău, iar acum nu mai putem să scăpăm de ei”, ne-a spus Aurel Dulhac, unul dintre angajații primăriei.
Problema construirii unor case noi pentru sinistrații de la Asău e ca și rezolvată din punctul de vedere al autorităților locale. Primăria a găsit terenurile pe care, în curînd, vor fi ridicate noile locuințe. „O parte dintre oamenii care au avut casele distruse a avut propriile terenuri pe care să construiască. Pentru patru familii a fost pus la dispoziție un teren din rezerva primăriei. A mai rămas să găsim ceva pentru o singură familie care locuiește în satul Ciobănuș și care nu vrea să se mute la Asău. Pentru terenul dat de primărie urmează să se facă concesionările, iar, în timp, acesta va putea fi cumpărat”, ne-a sus primarul Ștefan Potoroacă.
Pentru construirea locuințelor există două variante: case cu o cameră de zi, o bucătărie și un vestibul. A doua variantă prevede o cameră de zi, un dormitor, o bucătărie și un cerdac. Oamenii nu se apucă însă de treabă, fiindcă au vîndut cimentul, bolțarii și restul materialelor de construcții. Așa s-a întîmplat și cu cerealele, alimentele și cu hainele. „După ce s-au văzut cu materialele de construcții în mînă și cu ce au mai primit de la Guvern sau de la alții, sinistrații s-au apucat să le vîndă pe aici prin sat sau prin alte locuri. Cînd va fi să își ridice casele, vor merge din nou la primărie să ceară altele în schimb”, au povestit cîțiva săteni.
120 de familii din comuna Asău sînt izolate
Nu doar casele localnicilor au fost distruse, ci și trei poduri din comuna Asău. De atunci, 120 de familii au rămas izolate. Pentru a putea circula, oamenii au improvizat punți peste care să treacă. Ei se gîndesc cu groază că va veni iarna, iar atunci nu vor mai avea cum să se deplaseze. Ei speră să primească un ajutor de la primărie, dar în condițiile în care la buget nu mai sînt bani, vor trebui găsite alte soluții. „Pentru refacerea celor trei poduri sînt necesare 300 de milioane de lei. Nu știm de unde să scoatem acești bani. Probabil ne va ajuta Consiliul Județean, dar încă nu ni s-a spus nimic sigur. Deocamdată, oamenii folosesc niște punți improvizate sau traversează pădurea. Dar la iarnă, acest lucru va fi imposibil”, a adăugat primarul din Asău.
Refacerea drumului comunal costă 10 miliarde de lei
Oamenii din Asău se puteau mîndri cu un drum comunal nou, construit din fonduri SAPARD. Dar apele au săpat pe sub marginile care nu au fost consolidate și au rupt șoseaua. Pentru repararea lui ar fi necesare zece miliarde de lei. „Repararea drumului ridică mari probleme primăriei. Avem nevoie de nu mai puțin de 10 miliarde de lei, bani pe care trebuie să îi procurăm neapărat de undeva”, a mai spus primarul Ștefan Potoroacă. Deocamdată, la Asău se lucrează la construirea șanțurilor și rigolelor. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns