Editia a IX-a a Festivalului de teatru in limba engleza „ID Fest” (Ingenious Dramna Festival) s-a incheiat la finele saptaminii trecute cu doar doua premii pentru Bacau. Competitia la care au luat parte anul acesta adolescenti din Bacau, Bucuresti, Alexandria, Timisoara, Craiova si Suceava a fost cistigata de doua trupe din Timisoara, The Hooleelogans si Heavenly Hell, care au luat opt premii din 13. Spectacolul „The Weding”, de A.P.Cehov, a celor de la The Hooleelogans, a atras Premiul pentru Cel mai bun spectacol, Premiul pentru cel mai bun actor (Vlad Pandur), Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar (Alex Balan), Premiul pentru cea mai buna regie (Mihai Prejban) si Premiul special al juriului. Juriul format din regizorul Andrei Grosu (presedinte), actrita Coca Bloos, dramaturgul Stefan Peca, Mihaela Olaru si Jennifer Bailey, o native speaker, a acordat trupei „Heavenly Hell”, pentru spectacolul „Coloured cage” (Andrada Falcoi), Premiul pentru cele mai bune lumini, Premiul pentru cea mai buna muzica si Premiul pentru cea mai buna miscare scenica. Cea mai buna actrita a fost declarata de juriu Ilinca Diaconescu, din spectacolul „God” (Woody Allen) al trupei Brainstorming din Bucuresti. Tot o trupa bucuresteana, „Catharsys”, a luat cu „The Square Bugler” (Leonid Juhovitzkii), Premiul pentru cea mai buna scenografie si Premiul pentru cele mai bune costume. Premiantii au fost rasplatati cu bani, sejururi la mare, carti sau ceaiuri.
„Bacaul n-a avut cele mai reusite spectacole”
Gabriela Drobota, coordonatoarea proiectului ID Fest, se declara multumita de felul in care a decurs editia de anul acesta. Tinara admite ca au cistigat cei mai buni si ca Bacaul n-a avut cele mai reusite spectacole, chiar daca au participat trei trupe, A.C.T, trupa organizatoare, Nobody’s Group si In the spot. „Eu sint foarte multumita, am avut feedback-uri foarte bune. N-au fost conflicte majore. Cei de la Timisoara au avut spectacole mai bune. S-a vazut ca s-au pregatit mai mult. O sa lucram mai bine pentru editia viitoare. Asa s-a intimplat, altadata luam noi premii. Anul acesta s-au schimbat generatiile in A.C.T. si au intrat multi copii fara experienta de teatru . Dar noi am vrut sa joace si cred ca a iesit bine. Eu sint mindra de ei”, a declarat la inchiderea editiei de anul acesta a Festivalului de teatru in limba engleza pentru adolescenti Gabriela Drobota, membra A.C.T.
Bacauanca Anamaria Roman, cea mai buna actrita in rol secundar
Singurul adolescent bacauan premiat la editia de anul acesta este Anamaria Roman, o noua membra a trupei Nobody’s Group, care a urcat anul acesta pentru prima data pe scena ID Fest. Pentru rolul sau, Matusa Augusta din spectacolul „The importance of being earnest”, de Oscar Wilde, Anamaria a cistigat Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar si Premiul pentru cea mai buna engleza. Premianta bacauana este eleva in clasa a XI-a B (engleza intensiv) la Colegiul National „Vasile Alecsandri” si spune ca pentru ea teatrul este un hobby, la fel ca muzica, sportul sau pictura si ca pe viitor isi doreste sa studieze la o universitate din Marea Britanie sau Austria, tari pe care le-a vizitat de mai multe ori cu parintii sai si care i-au „cizelat” limba engleza. „Teatrul este o pasiune adolescentina. Am vrut sa fac ceva mai frumos. Faptul ca sint membra a unei trupe de teatru ma ajuta. Este experienta pe care o cistigi, tracul pe care inveti sa ti-l stapinesti, socializezi cu lumea. In plus, trebuie sa citesti teatru, asta te ajuta sa te dezvolti. Cred ca am cistigat pentru ca am avut oameni care m-au sustinut, colegii din trupa Nobody’s Group, si pentru ca am muncit mult. Ma bucur foarte mult de premiul pentru «best english» pentru ca m-am temut ca n-o sa reusesc accentul britanic, Augusta fiind o mama tipic victoriana. A fost si primul meu rol”, marturiseste cea mai buna actrita in rol secundar a ID Fest-ului de anul acesta. Fata subliniaza ca primele cuvinte in engleza le-a invatat urmarind desenele animate, care astazi sint dublate in limba româna. „Alecsandrina” spune ca si-a perfectat limba engleza participind la taberele tematice de la Valea Budului si vorbind cu native speakers, veniti la colegiul unde invata. Anamaria Roman crede ca succesul trupelor timisorene se explica prin faptrul ca se pregatesc cu oameni de teatru profesionisti. Dintre bacauani, au mai fost premiati Diana Rusu si Laura Stoica – „cei mai buni organizatori” si Mihnea Damian care a luat Premiul Always Being Profesional, acordat celui mai vechi membru ID Fest.
Lasă un răspuns