• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Actualitate / TINERI SI TALENTATI: A inceput pe scena, continua pe catwalk, iar mâine va taia in carne vie

TINERI SI TALENTATI: A inceput pe scena, continua pe catwalk, iar mâine va taia in carne vie

Ziarul de Bacau 6 iulie 2012 Lasă un comentariu

LikeShare

Muzica populara, modelingul si chirurgia sunt jaloanele pe care eleva bacauana Silvia Bordeianu si le-a ales pentru a-i marca viata. Ea participa la cea de-a zecea editie a Festivalului „Bobocel de la Bacau” venind de pe locul 1 câstigat la faza judeteana. Asta credem ca nu-i putin, deoarece in Bacau sunt multi tineri cântareti talentati. „Nu-i cine stie ce. Abia daca ar fi unul dintre primele locuri pe România, atunci ar insemna ceva-ceva. Dar nici atunci n-ar trebui sa exagerati reusita”, atentioneaza ea cu modestie. Din 2007 si pâna acum a fost premiata sau mentionata la festivaluri de prestigiu, precum „Bobocel de la Bacau”, „Cântece de vita veche” (Focsani), „M-am nascut cu stea in frunte” (organizat de Etno TV), „Valeria Peter Predescu” (Bistrita), „De Ispas, la Nasaud”, „Dobroge, mândra gradina”, „Traditii” (Zalau) s.a.
In general, suntem porniti sa criticam noile generatii si facem haz de necaz când „perlele” de la bacalaureat sunt date publicitatii. Totul se schimba insa când discuti cu o fata care frizeaza profesionismul in muzica populara, frumoasa, realista, modesta, dar sigura pe ea, care nici n-a intrat in clasa a zecea, dar a câstigat bani frumosi pe baza vocii si muncii sale. Da, cei ca ea vor face mult mai mult decât sa plateasca pensiile adultilor ce muncesc acum.

Intre print si bobocel

Când o intrebi de vârsta, Silvia raspunde prompt „16 ani, 3 luni si 2 zile”, ducând voit la titlul unui renumit film. Tot atât de repede iti spune de când a inceput sa cânte: „De opt ani. Participam la «Micul Print» si am atras atentia dnei. Maria Salaru. Dumneaei m-a orientat catre muzica”. Silvia Bordeianu invata la Liceul de Arta, fiind eleva in clasa de canto a prof. Florin Blaj; si-a ales ca specialitate muzica populara, iar acum face parte si din Ansamblul „Maria Salaru”, infiintat si condus, evident, de cea care a descoperit-o. Talentul ei a avut un precedent in familie, cu doua generatii mai devreme: „Bunica a fost una dintre cele doua selectate pentru a deveni cântarete de muzica populara, cealalta fiind renumita Laura Lavric. Dar strabunicii mei n-au lasata-o sa plece de-acasa si asa s-a pierdut un talent”, ne dezvaluie Silvia. Dupa doua generatii, situatia s-a schimbat radical: familia o sustine total si se mândreste cu realizarile „printesei mostenitoare”, care va prelua si valoroasa colectie de porturi pouplare a familiei, constituita din 13 piese vechi si originale, achizitionate din Buhoci, Chietris, Sascut, Lespezi, Barati, Margineni, Sarata si Faraoani. Le admira pe Daniela Condurache si Maria Dragomiroiu, insa vrea sa-si formeze un stil propriu de interpretare. Ambitiile sale in ceea ce priveste muzica populara sunt moderate: „Vreau sa se stie de mine, sa fiu un nume de luat in seama, dar va ramâne un hobby si poate ceva care sa aduca un ban in plus. Totusi, nu asta va fi principala sursa de trai”, ne precizeaza Silvia. Cântatul la nunti i-a adus deja ceva bani, ba chiar multi, raportându-i la cei zero lei si zero bani pe care ii câstiga majoritatea elevilor. Pentru asta, trebuie sa cânte si piese de muzica usoara. In niciun caz nu interpreteaza manele: „Sunt pentru calitate si ma bucur ca tinerii cer la toate evenimentele muzica populara. Eu insumi ma mir ca majoritatea apreciza acest gen si danseaza foarte bine”. Silvia crede ca muzica populara din zona Gorjului are cea mai placuta sonoritate si „daca nu as fi fost moldoveanca, mi-ar fi placut sa fiu de-acolo”. Ramâi mut când o auzi interpretând live una dintre piesele sale favorite; perfect, fara sa rateze niciuna dintre inflexiunile atât de suprinzatoare si complicate, despre care aflu ca li se spune „lovituri de glota”. Pentru „Bobocel de la Bacau”, Silvia a pregatit pentru scena Teatrului de Vara doua piese: prima – batuta „I-auzi, mama, banta-n sat”; a doua – cântecul ritualic de nunta „Io plec, mama, de la tine”. Ii place indeosebi a doua, pentru ca este o provocare interpretativa mai mare.

Vis de manechin

Pozele pe care le-a facut impreuna cu prietenii si le-a postat pe FB i-au adus propuneri de a intra in modeling. „Voi incepe efectiv in cadrul unei agentii din Iasi, din septembrie. De ce nu? Este tot un spectacol si presupune perfectionare. Am nevoie de prezenta scenica, imi va folosi. Iar eu iubesc camera de luat vederi. Dar nici la asta nu visez ca la un viitor exclusiv”.

Dr. Silvia, Medicine Woman

Visul cel mai mare al Silviei Bordeianu este sa ajunga medic chirurg. „Sunt sigura ca voi fi in stare. Imi plac anatomia, biologia si tot ceea ce trebuie pentru a ma forma in aceasta directie. Muzica populara va ramâne doar o pasiune, pe care sper sa o transmit fetitei mele, când voi fi mama. Parca vad aievea cum va fi”. Nu-i ceva prea dur pentru o fata? „Daca reusesc sa-mi stapânesc emotiile pe scena, voi putea sa mi le suprim si la masa de operatie. Sa stiti ca printre artisti sunt multi medici, ingineri sau juristi de frunte. Muzica si aceste meserii de elita nu se exclud”.

Peter KELMANN

LikeShare

Din categoria: Actualitate, Top Story

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

VIDEO: Sponsorizări și donații de peste 67.000 de euro la Gala FSC. Vezi cine sunt laureații celei de a XXII-a ediții

Mii de români sunt așteptați la Noaptea Muzeelor 2025

Anunț de mediu

Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!

Primăria Bacău încurajează mersul cu mașina până la poarta școlii. Primul sistem „Kiss & Ride” a fost implementat la „Nicolae Iorga”

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • EU la VIDEO: Sponsorizări și donații de peste 67.000 de euro la Gala FSC. Vezi cine sunt laureații celei de a XXII-a ediții
  • eu la Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!
  • Gogu Pintenogu la Foto: Zeci de băcăuani s-au mobilizat pentru Nicușor Dan în centrul orașului, în penultima zi de campanie
  • Popovici Costel Ciprian la VIDEO: Sponsorizări și donații de peste 67.000 de euro la Gala FSC. Vezi cine sunt laureații celei de a XXII-a ediții
  • BOGDAN la FOTO: Se apropie inaugurarea Athletic Park. Președinta CJ, primarul și arhitectul au vizitat șantierul

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău