• prin programul Au Pair, 100 de tineri pot pleca să lucreze la Londra ca baby-sitter, timpde doi ani • casa, masa și banii sînt asigurați de familia gazdă • la final, ei se pot întoarce în țară cu aproape 5.000 de lire • primul Au Pair plecat este Mioara Brunduc
Tinerii băcăuani au posibilitatea de a pleca prin programul Au Pair să muncească în străinătate. Pînă în acest an, ei puteau opta între Germania și Austria. Acum s-a deschis o nouă oportunitate, stagiul de muncă în Anglia. „Ne-am propus să plasăm în acest an 100 de tineri în Anglia. Tinerii care aleg această experiență vor locui la familii gazdă din Londra. Aici au șansa de a vizita toate obiectivele turistice, de a vedea și înțelege un alt mod de viață pe care să vină și să îl adapteze la noi în țară la finalizarea stagiului”, ne-a declarat Loredana Danculea, responsabil plasamente la Asociația Au Pair România. Au Pair este un program internațional de schimburi interculturale dedicat tinerilor. El se desfășoară în România în baza „Acordului European pentru Au Pair”, la care sînt semnatare toate țările în care se face plasarea. Programul se adresează tinerilor și are ca finalitate cunoașterea de către aceștia a unei culturi diferite față de cea a țării lor de origine. Prin acest program, tinerilor li se dă posibilitatea de a-și aprofunda cunoștințele de limba străină respectivă, de a-și lărgi orizonturile de cunoaștere, a-și face noi contacte, a aduna un mic capital pentru a-și plăti studiile universitare. În toate țările cuprinse în programul Au Pair, un tînăr are drepturi și obligații. El este considerat un membru al familiei gazdă, cu drepturi egale. Statisticile arată că 90% din tinerii Au Pair sînt fete. Această situație se datorează în mare măsură faptului că principala îndatorire a Au Pair-ului este să ajute familia la creșterea și educarea copiilor. Băieții nu au înclinații naturale în această direcție și de aceea acceptă mai greu această muncă. În general, selecția băieților este mult mai dură, trebuie să aibă minim 200 ore experiență practică în lucrul cu copii în ultimii doi ani. Băcăuanii care doresc să fie cuprinși în acest proiect trebuie să îndeplinească următoarele condiții : să aibă între 17 și 27 de ani și să aibă o sumă de bani necesară cheltuielilor de plecare. „La plecarea în Anglia, ei trebuie să aibă dovezi de fonduri, o sumă de 600 de lire prin care să facă dovada că se pot întreține singuri în cazul în care este necesar să își schimbe familia gazdă. Drumul se face cu autocarul, caz în care costă 180 de euro, sau avion, și atunci prețul este de 350 euro. Taxa de viză este de 75 de lire, iar cea de consultanță este de 200 de lire. În total, cheltuielile ajung la 1.264 de euro”, ne-a mai spus Loredana Danculea. Experiența în îngrijirea copiilor este cel mai important pas pentru a ajunge în Anglia. Prioritate o au tinerii care au experiență în lucrul cu țîncii: asistente, educatoare sau învățătoare.
Munca zilnică a unui Au Pair este foarte variată. Ea depinde de nevoile, de caracteristicile și stilul de viață al familiei gazdă. Felul muncii este stabilit individual între familia gazdă și Au Pair. Cazarea este asigurată de familia gazdă, care trebuie să-i asigure tînărului o cameră separată, mobilată, cu lumină de zi și încălzire. Trebuie să existe posibilitatea folosirii unei băi. Au Pair ia mesele împreună cu familia și primește aceeași mîncare ca orice membru al familiei. Săptămînal, un Au Pair poate primi între 50 și 80 de lire. Asta înseamnă că în doi ani de stagiul tînărul se poate întoarce în țară cu circa 5.000 de lire și foarte multă experiență.
Pînă în prezent au plecat în Anglia zece fete. Ele au venit în Bacău din toate colțurile țării. „Am avut cereri de la fete din județul nostru, dar și de la Alba Iulia sau București. Trei tineri au primit răspuns negativ la interviul de la ambasada Angliei datorită subiectivității ofițerilor de viză care au realizat interviul, cu toate că tinerii aveau actele și banii și știau limba. De aceea am demarat procedura de contestare a deciziei ambasadei”, mai spune reprezentanta Au Pair România.
Prima fată care a luat drumul Londrei, ca Au Pair, este Mioara Brunduc. Ea are 23 de ani și a mai avut un stagiu asemănător în Germania. Mioara are grijă de doi băieței, în vîrstă de doi și patru ani. „Am plecat în Anglia la sfîrșitul lunii ianuarie a acestui an, după o întîrziere din cauza ambasadei. Dar totul s-a terminat cu bine și am reușit să plec. Pot spune că am fost un cobai pentru Anglia. Nimeni nu mai plecase înaintea mea acolo și aveam emoții chiar dacă știam ce înseamnă acest stagiu și aveam experiență în creșterea copiilor. A fost o scurtă perioadă de adaptare, dar acum sînt foarte mulțumită. În weekend mă întîlnesc cu alte fete care au ajuns și ele între timp în Anglia și vizităm zona”, ne-a povestit Mioara Brunduc.
Mulți tineri băcăuani și din țară își doresc să plece pentru o astfel de slujbă în capitala Marii Britanii. Dar costul destul de piperat pentru plecare și condițiile îi fac pe mulți să rămînă doar cu informațiile și visul unei munci și experiențe de viață în străinătate. (C.T.)
Lasă un răspuns