• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Top Story / Tinerii valorosi fug de România: Sapte artisti bacauani au plecat la studii in strainatate

Tinerii valorosi fug de România: Sapte artisti bacauani au plecat la studii in strainatate

Ziarul de Bacau 27 septembrie 2010 2 comentarii

LikeShare

– tot mai multi absolventi de liceu fug de România – ei spun ca sint alungati de Guvern, de schimbarile iresponsabile si fara cap puse in practica, avind ca motiv fals criza economica, de coruptia insuportabila simtita de toti cetatenii

Facultatile românesti par sa fi pierdut din credibilitate in fata celor mai bine pregatiti elevi români. Situatia este similara si in rindul tinerilor bacauani merituosi, care an de an opteaza, tot mai multi, inca de la finalizarea studiilor liceale, sa-si continuie pregatirea la unitati de invatamint din strainatate. Liceul de Arta „George Apostu” este dintre institutiile scolare din Bacau care „alimenteaza” universitatile straine cu copii interesanti de performanta in educatie. Dintre absolventi 2010 ai liceului vocational din Bacau sapte au fost acceptati la facultati din Anglia sau Olanda. Tinerii spun ca refuza sa fie cobaii schimbarilor iresponsabile impuse de Guvernul României.

Studiaza arhitectura in Marea Britanie, pentru a profesa in Dubai

Anca Vranciu (foto), absolventa de Arhitectura a Liceului de Arta “George Apostu” din Bacau, a decis sa-si continuie studiile in acest domeniu la University of Salford din Marea Britanie, unde a optat pentru “Arhitectural Design and Technology”. Decizia a luat-o in vacanta dintre clasele a XI-a si a XII-a, dupa recomandarile unor prieteni studenti deja la respectiva institutie de invatamint superior. Perspectiva ca la finalizarea studiilor sa iti fie asigurat un loc de munca a fost argumentul decisiv. “Stiu ca scoala de arhitectura este destul de buna si in România. Dar aici oportunitatile sint altele. Ei se obliga sa te angajeze imediat dupa ce termini facultatea”, si-a motivat decizia Anca Vranciu. Pentru a fi eligibila a trebuit sa obtina peste 9 la examenul de bacalaureat, sa dea un examen de limba engleza si sa prezinte un portofoliu de lucrari. Bacauanca a obtinut una dintre cele trei burse anuale de 1500 de lire oferite de universitate, in urma unui concurs pe teme de geometrie descriptiva. A avut de asemenea de realizat un proiect pentru noua cladire de a Facultatii de Arhitectura. Bacauanca a mai facut un imprumut la statul britanic, pentru a putea acoperi costul studiilor, care ajunge pe un an la 3300 de lire. La finalul celor trei ani de facultate, Anca Vranciu isi doreste sa urmeze si cursuri de master si sa dea apoi examen pentru Royal Institute of British Architects. “Intentionez sa plec dupa facultate in Dubai si sa devin un bun arhitect acolo, pentru ca este o tara in continua dezvoltare”, marturiseste bacauanca de la Salford. Tot un bacauan, prietenul sau, absolvent al Colegiului National “Gheorghe Vranceanu”, infiinteaza Uniunea Studentilor Români la Salford.

Un muzician la Coventry University

Andrei Budaes Tinaru, olimpic la muzica, a inceput sa fie ademenit de perspectiva de a studia in strainatate din timpul iesirilor ocazionale ca elev muzician dar si in urma discutiilor cu fosti colegi care luasera deja aceasta decizie. A aplicat la cinci universitati dar a optat in final pentru Coventry University, tentat de competitia data de numarul mare de studenti dar si de pozitia geografica a institutiei de invatamint care ii faciliteaza deplasarea pentru eventuale contracte profesionale. Este inscris la cursul BA Hons Music Composition and Professional Practice de la Coventry School of Art and Design. “Ma pasioneaza compozitia, sunetul in general, ca efect pozitiv asupra unui om, din toate punctele de vedere”, a marturisit Andrei Budaes Tinaru. Beneficiaza de o bursa academica de 1500 de lire pe an, pentru ca a obtinut peste 9 la examenul de bacalaureat, si a facut un imprumut la statul britanic pentru a achita taxa de scolarizare de 3290 de lire pe an. “România trece momentan printr-o criza atit economica, cit si cronologica. Se pare ca prin atitea schimbari prin care au trecut sistemele tarii si inca mai trec nu mai exista acel timp de acomodare cu noutatea iar mie personal nu imi place sentimentul de a fi cobaiul unor experimente si proiecte prototip pe care stimabilul staff al sistemului de invatamint le-a pus in practica in generatia noastra. Invatamintul românesc nu a fost niciodata de incredere dar anul acesta cu harababura de la Bac a atins pragul celei mai mari stupizenii, avind in vedere ca ne-am luat atitea diplome pentru niste competente, hirtii care afara nu se iau in considerare dupa nota, ci dupa ce arati ca stii sa faci”, isi motiveaza tinarul muzician decizia de a parasi tara, decizie sustinuta, dupa cum marturiseste, atit de familie sI de colegi, cit si de Iuliu Iurascu, pe care il numeste “dragul meu profesor”, sau de prietena sa, Ioana Dabija, o alta absolventa 2010 a Liceului “George Apostu”, care studiaza la Coventry University. Andrei spune ca isi doreste sa urmeze cursurile de master si ca nu isi vede viitorul in România. “Practic, noi nu plecam de bine, sintem alungati de Guvernul românesc, de schimbarile iresponsabile si fara cap puse in practica, avind ca motiv fals criza economica, de coruptia insuportabila simtita de toti cetatenii”, si-a incheiat marturisirea Andrei Budaes, tinarul student bacauan de la Coventry University. In timpul liceului, el a obtinut mai multe premii la olimpiadele de muzica iar la editia a XXX-a a Concursului International “Lira de Aur” s-a clasat pe locul I.

Sapte de la “George Apostu”

Dintre cei 93 de absolventi de clasa a XII-a din promotia 2010 a Liceului de Arta “George Apostu” din Bacau sapte au ales strainatatea. In afara de Anca Vranciu sI Andrei Budaes Tinaru, cazurile prezentate mai sus, pe lista celor care au parasit România pentru institutii de invatamint straine mai sint Alina Lungu (Middlesex University, Londra; coregrafie), Ioana Dabija (Coventry University; coregrafie), Alexandra Condret ( Middlesex University, Londra; coregrafie), Adrian Muntenasu (Olanda, muzica) sI Andreea Chiper, care este profesoara de coregrafie la o scoala de balet din Torino (Italia).

LikeShare

Din categoria: Top Story

Reader Interactions

Comentarii

  1. kris a zis

    27 septembrie 2010 la ora 6:44 am

    Si sa mai spuna cineva ca scoala romaneasca este de proasta calitate! Oamnei buni, peste tot sunt elevi care pot si unii care nu pot decat ceva! Pana nu ne intra-n cap aceasta, tot o sa credem ca educatoarea si invatatoarul au doar 4 ore, iar profesorii stau la tigara si cafele! Putina ancorare in realitate nu ne-ar strica!

    Răspunde
  2. ala a zis

    27 septembrie 2010 la ora 8:43 am

    1.asta cu „criza cronologica” m/a pus pe ganduri.

    2.dupa cate vad statul britanic da 150o de lire tuturor celor (chir si din Romania) cu peste 9 la bac. Bacalaureati ce mai stati?

    3.succes tinerilor prezentati

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

VIDEO: Sponsorizări și donații de peste 67.000 de euro la Gala FSC. Vezi cine sunt laureații celei de a XXII-a ediții

Mii de români sunt așteptați la Noaptea Muzeelor 2025

Anunț de mediu

Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!

Primăria Bacău încurajează mersul cu mașina până la poarta școlii. Primul sistem „Kiss & Ride” a fost implementat la „Nicolae Iorga”

Locuri de muncă la Conextrust SA

2 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

1 mai 2025

Locuri de muncă în Bacău

30 aprilie 2025

Locuri de muncă la Conextrust SA

29 aprilie 2025

Ultimele comentarii

  • EU la VIDEO: Sponsorizări și donații de peste 67.000 de euro la Gala FSC. Vezi cine sunt laureații celei de a XXII-a ediții
  • eu la Eurodeputatul Benea, mesaj înaintea finalei prezidențiale: Fără banii UE, România va fi în colaps! Izolaționismul şi retragerea în carapacea înşelătoare a autarhiei nu pot fi o opțiune de luat în calcul!
  • Gogu Pintenogu la Foto: Zeci de băcăuani s-au mobilizat pentru Nicușor Dan în centrul orașului, în penultima zi de campanie
  • Popovici Costel Ciprian la VIDEO: Sponsorizări și donații de peste 67.000 de euro la Gala FSC. Vezi cine sunt laureații celei de a XXII-a ediții
  • BOGDAN la FOTO: Se apropie inaugurarea Athletic Park. Președinta CJ, primarul și arhitectul au vizitat șantierul

Cabinet parlamentar PNL

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PSD

Cabinet parlamentar AUR

Găzduit de Simplenet

Copyright © 2025 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău