• unii cheltuie banii primiți de la părinți pe cărți, alții pe țigări • totul ține, pînă la urmă, de educația fiecăruia
Majoritatea adolescenților recunosc importanța banilor în viața lor. Cei mai mulți dau banii pe haine, că doar, nu-i așa, în ziua de azi, „haina-l face pe om”. Băieții dau mai tot ce au în baruri și cluburi de noapte, în timp ce fetele îi cheltuie pe parfumuri și bijuterii. Cu un lucru sînt, însă, toți de acord: cu bani nu-ți poți cumpăra fericirea.
Un adolescent cheltuie pe lună în jur de 4 – 500.000 de lei. Depinde de venitul fiecăruia. Unii se rezumă la banii din alocație, pe care nu-i dau niciodată părinților, iar alții pun aceste sume, nu foarte mari, la bătaie, în schimb de fiecare dată cînd au nevoie de bani de buzunar cer de la familie. În ziua de azi, este știut că toți adiolescenții se gîndesc, imediat ce au niște bani pe mînă, să-și ia țoale. E absolut necesar să arăți bine, dacă mergi la școală, dar mai ales dacă pleci la discotecă cu gașca. Fetele sînt în acest caz primele în top, dar nici băieții nu fac excepție de la regulă.
Așa face și Adriana, o elevă din Bacău. „Cumpăr adesea lucruri de care nu am neapărată nevoie, cum ar fi anumite haine ori machiaj. Dar, dacă-mi cumpăr o carte din banii mei, în nici un caz n-am să regret. Banii sînt importanți, dar nu mai importanți decît omul și educația lui”, spune fata de 17 ani, din Bacău. Dani, însă, crede că totul depinde de persoanele de lîngă tine. Fie că e vorba de iubit, fie de prietena cea mai bună, le cunoști simțămintele față de tine atunci cînd ești la greu. „Prietena mea cea mai bună sau prietenul meu înțeleg cînd nu am bani. Oricui i se poate întîmpla să mai aibă probleme financiare”, este de părere ea. La polul opus, adică al celor care sînt morți fără bani este Marius. „Banii sînt foarte importanți. Ce poți face fără ei în ziua de azi?”, spune Maius.
Deseori, în ziua de azi, conflictele dintre copii și părinți apar tot de la bani. Fata sau băiatul vor musai să plece în oraș, cer la părinți, dar aceștia nu au nici ei. Imediat apar certurile. Bunica unei fete de 17 ani este de părere că adolescenții ar trebui să muncească, ca să-și cîștige banii de buzunar. Măcar pe aceștia. Apoi, îi pot cheltui cum vor ei. Mai mult, bătrîna spune că tinerii ar trebui să-și mai ajute și familia, dacă au suficiente venituri. Evident, nu într-un mod exagerat. Cu ideea asta, nici un tînăr nu cred că ar fi de-acord. Concluzia e că adolescentul din zilele noastre primește bani după posibilitățile financiare ale familiei și cheltuiește după cum și cît gîndește. Educația copilului are un cuvînt hotărîtor în acest caz. Cărți, țigări sau haine, tot bani cheltuiți sînt. Există o vorbă însă cu care și tinerii și părinții sînt de-acord: oamenii ajung să cunoască valoarea banilor, doar atunci cînd muncesc pentru ei. (Ioana PAVEL)
Lasă un răspuns