• șapte tinere ajunse la majorat, provenite din centrele de plasament, refuză un loc de muncă • AJOFM Bacău a încercat să le găsească un serviciu, dar după cîteva zile ei au fugit • sînt însă și tineri care muncesc din greu pentru a-și asigura ziua de mîine
În bazele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău figurează ca șomeri și tineri orfani, care pînă la majorat au trăit în centre de plasament. Pentru șapte dintre aceștia, instituția care-i ocrotește pe șomeri a încercat să găsească locuri de muncă. „Noi am contactat diferiți agenți economici, pentru a le găsi locuri de muncă, în compatibilitate cu ceea ce știu ei să facă. Trei dintre acești tineri au fost trimiși la firme, dar au fugit după cîteva zile”, ne-a declarat Claudiu Boangiu, purtător de cuvînt la AJOFM Bacău.
Ana Ramona Chiricheș a absolvit o școală profesională de confecții îmbrăcăminte și are un handicap ușor la ambele mîini. Ea a fost repartizată la o microfermă în Odobești, din județul Vrancea. „A venit la mine vinerea trecută, pe seară. Intenționam să o țin o perioadă în probă și apoi să-i fac carte de muncă. Îi asiguram casă, masă de trei ori pe zi, ceea ce mîncam și noi, și un milion și jumătate de lei pe lună, pentru început. Cînd am văzut că are și handicap, am pus-o să aibă grijă de un nepoțel de-al meu, pe care Ana îl îndrăgise din prima clipă. Dar, după patru zile a venit și mi-a spus că trebuie să plece, la Bacău, pentru că mama ei pleacă în Italia. N-am priceput nimic din explicațiile ei. A plecat imediat și nu și-a luat nici măcar hainele pe care i le-am dat”, ne-a declarat Vasile Munteanu, patronul microfermei. Evident, fata a plecat și dusă a fost!
Pentru alte două tinere absolvente s-au găsit locuri de muncă la SC Fruvileg SA. Firma băcăuană a solicitat la AJOFM Bacău personal pentru manipulare marfă, spălare legume și ajutori la preparat conserve. Fetele au fost trimise la interviu, dar imediat au plecat, deoarece nu se puteau adapta la acest gen de muncă. Persoanele respective puteau primi lunar un salariu minim pe economie.
Sînt însă și cazuri în care tineri proveniți din centre de plasament muncesc din greu pentru a-și asigura ziua de mîine. Așa este cazul tinerelor Laura Bucur, Somna Vînău și Mirela Scutaru. Dis-de-dimineață le vezi vînzînd ziare în intersecția de la Curtea de Apel. Și ele provin din centre pentru orfani.
Laura Bucur are 25 de ani, își cunoaște părinții, dar nu vrea să mai audă de ei. „Am fost abandonată cînd eram la creșă. În centru am făcut opt clase și cînd am ajuns la majorat a trebuit să mă descurc singură. Am lucrat la Brașov și am calificare de țesătoare covoare. De acolo am fost la părinți, la Timișoara, dar ei mi-au întors spatele, așa că m-am întors la Bacău. Din 1996 trăiesc din vînzarea ziarelor”, ne-a povestit Laura. Somna Vînău are 21 de ani și este colegă de intersecție cu Laura. Vinde în partea opusă. „Eu nu-mi cunosc părinții. Știu că sînt la Constața și m-au părăsit cînd aveam trei luni. Ziare vînd de șase ani”, ne spune ea. Mirela Scutaru este din Slobozia și are 21 de ani. Părinții au abandonat-o cînd avea doi ani. Vinde ziare de doi ani de zile. Cele trei fete locuiesc împreună cu alte patru colege din aceeași braslă, la gazdă, în Gherăiești. Lunar ele trebuie să plătească gazdei 1.200.000 de lei, circa 150.000 de lei de persoană. Venitul lunar al unui vînzător de ziare se realizează în funcție de vînzări. În lunile bune, fetele pot cîștiga ceva mai mult de un milion de lei. Din acești bani el trebuie să-și achite gazda, să se gospodărească, să se îmbrace și să se hrănească. Din banii agonisiți, Somna Vînău și-a cumpărat un televizor color, care este bucuria celor șapte fete ce locuiesc la gazda din Gherăiești. Toate aceste tinere nu-și doresc altceva decît propria lor casă.
„La inițiativa fundației Betania și în cooperare cu AJOFM Bacău, tinerele care ajung la majorat vor fi îndreptate spre un curs de calificare profesională, spre serviciile de mediere consiliere și un loc de muncă”, a mai precizat Claudiu Boangiu. Degeaba, însă, toate acaeste eforturi, dacă fetele fug și nu vor să-și depășească condiția de copil fără viitor. (C.T.)
Lasă un răspuns