• patronii băcăuani evită să angajeze tineri proveniți din orfelinate • ei au angajat în acest an doar 61de tineri între 16 și 25 de ani proveniți din familii sărace sau centre de plasament
Marilena Munteanu are 21 de ani. Viața tinerei a fost presărată cu multe necazuri. A crescut printre străini, părăsită de părinți, dar nu s-a lăsat și și-a demonstrat că poate supraviețui și organiza viața singură. „Eu sînt de loc din Pîncești, comuna Sascut. Părinții m-au abandonat, iar copilăria mea este un subiect de care nu vreau să îmi amintesc. Important este că am muncit singură și am găsit persoane care m-au apreciat și au avut încredere în mine”, ne spune tînăra. Marilena a terminat o școală de ucenici în Bacău și are calificare de confecționeră. A lucrat într-o croitorie, dar a renunțat din cauza salariului mic. După ce a rămas fără loc de muncă a fost îndrumată la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău. „Locuiesc la Centrul Betania. Ei m-au sprijinit foarte mult și m-au îndrumat la Forțele de Muncă, unde am încheiat un contract de solidaritate și am acest serviciu. Tot ei mă susțin financiar să urmez și un curs de bucătari”, ne mai povestește tînăra. Agenția a repartizat-o pe Marilena la societatea Rom Gat Bacău, mai precis la restaurantul Cardinal, unde patronul Romică Chindruș a angajat-o ca ajutor de bucătar. „Eu am aflat de acest contract de la Agenția de șomaj. Reprezentanții instituției mi-au spus de această tînără și de facilitățile pe care le primesc angajatorii dacă oferă un loc de muncă pentru tinerii marginalizați social. Marilena este foarte muncitoare și serioasă și am angajat-o imediat. Am încheiat un contract de muncă pe perioadă determinată și primește salariul minim pe economie. Eu primesc de la Forțele de Muncă, după ce mă prezint cu statele de plată, banii acordați ca facilitate. Primesc acești bani timp de un an și am obligația de a păstra fata la serviciu timp de doi ani. Tînăra muncește aici de șapte luni și sînt mulțumit. Pe viitor, dacă voi mai avea posturi vacante, voi mai angaja tineri cu probleme sociale”, ne-a declarat Romică Chindruș. Însă ca acest patron sînt puțini angajatori.
Patronii fug de tineri cu probleme sociale
Tinerii cu vîrste între 16 și 25 de ani, aflați în dificultate financiară și care se lovesc de imposibilitatea încadrării în muncă, sînt sprijiniți de către AJOFM Bacău pentru a-și găsi un post. Pînă în prezent, instituiția băcăuană a reușit să găsească locuri de muncă doar la un număr de 61de tineri marginalizați. Patronii băcăuani nu sînt încîntați să lucreze cu astfel de tineri, care nu au experiență de muncă, în ciuda faptului că majoritatea au făcut un curs de calificare într-o anumită meserie. De regulă, angajatorii preferă persoane tinere, dar cu experiență, pentru a nu-și mai bate capul cu calificarea acestora. În categoria tinerilor cu probleme de integrare socială se află cei proveniți din centrele de plasament, tinerii singuri cu copii în întreținere, familiștii cu sau fără odrasle în întreținere și cei care au executat pedepse privative de libertate. „Conform programului de combatere a marginalizării sociale, noi va trebui să-i înregistrăm pe acești tineri și să le întocmim un plan individual de mediere. În vederea plasării în muncă, ei vor încheia cu noi un contract de solidaritate, apoi vom selecta ofertele agenților economici în care vor putea fi încadrați acești tineri”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău. Contractul de solidaritate se încheie pe o durată de maxim doi ani și minim un an. În baza acestuia, angajatorul va încheia contractul de muncă pe perioadă determinată a tînărului, egală cu cea a contractului de solidaritate. Firmele care vor angaja tineri proveniți din această categorie defavorizată vor primi și o serie de facilități. Dacă angajatorii încadrează în muncă tineri pe perioadă nedeterminată de timp beneficiază de rambursarea lunară a unei sume, în cuantum de 50% din indemnizația de șomaj pe care tînărul ar fi primit-o. „Suma respectivă se acordă patronului pe o perioadă de maxim doi ani, pînă la împlinirea de către angajat a vîrstei de 25 de ani. Fondurile pentru patronii care angajează tineri marginalizați ne vor fi alocate în funcție de cerințele noastre”, a mai precizat Octavian Țicău. Instituția băcăuană trebuia să încheie în acest an contracte de solidaritate și convenții de angajare cu agenții economici pentru cel puțin 60 de tineri aflați la un pas de excluderea socială. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns