• profesorii de la aceste discipline vor avea de ales între trei și șase catedre vacante • la biologie și educație fizică concurează între șapte și cinci candidați care au avut o prestație corespunzătoare la concurs
Biologia, educația fizică și învățătorii sînt disciplinele la care se va da cea mai mare bătălie pentru un post titularizabil în învățămîntul băcăuan. Deși prestația celor mai mulți dintre candidați a fost jenantă la evaluarea desfășurată săptămîna trecută, există și discipline la care catedrele titularizabile au fost atît de puține încît lupta va fi una de-a dreptul crîncenă. Statistica privind numărul de candidați care concurează pe locurile titularizabile s-a schimbat radical după desfășurarea concursului. Înainte de afișarea rezultatelor erau 9,62 candidați/ loc titularizabil la educație fizică, la învățători erau 8,2 candidați pe loc, iar profesorii de matematică și cei de fizică au concurat cîte 5,5/ loc titularizabil. În clasamentul celor mai solicitate catedre titularizabile urma istoria, cu 3,25 concurenți pentru un post titularizabil, educatoarele, 3.06/ loc și geografia, unde s-au înregistrat mai mult de doi concurenți pentru un post sigur în învățămînt. După ce au fost cernuți prin sita deasă a evaluării, o parte dintre candidați și-au luat adio inclusiv de la un post de suplinitor calificat, pentru că nu au luat nici măcar nota cinci. Pentru aproape 200 de concurenți nu mai există decît varianta suplinitorilor necalificați, prestația mediocră la concurs fiind în evidentă, în ciuda faptului că au terminat o facultate sau o școală de specialitate.
În cursa pentru o catedră stabilă, cea mai aprigă luptă se va da la Biologie, unde vor fi nu mai puțin de 7,5 concurenți pe un loc. Urmează Educația fizică, unde sînt 5,25 de concurenți pentru o catedră titularizabilă, și învățătorii, unde doar unul din trei concurenți va prinde un post sigur. La Educatori, doar doi din trei va avea șansa să prindă un post de dascăl titular. În rest, la majoritatea celorlalte discipline, profesorii care au luat mai mult de șapte și se pot titulariza vor putea alege între două sau chiar șapte posturi cu viabilitate mai mare de patru ani. La Română sînt doar 19 concurenți și 118 posturi, ceea ce înseamnă că cei care au învățat vor putea alege între nu mai puțin de 6 variante de locuri vacante. Cei 12 profesori de matematică cu note mai mari de șapte vor putea alege între 18 catedre, la Geografie sînt șapte candidați și 12 posturi, la Engleză sînt 24 de concurenți și nu mai puțin de 72 de posturi titularizabile, iar la Franceză candidează 22 de concurenți pe 62 de locuri titularizabile.
Lupta pentru accederea la o catedră titularizabilă ar putea cunoaște modificări astăzi, după afișarea rezultatelor la contestații. La toate disciplinele s-au înregistrat 79 de contestații, dintre care cele mai multe, 18, la Limba română, 14 la Maiștri și 11 la Învățători.
După repartizarea computerizată a profesorilor care au luat note de trecere, locurile care vor rămîne vacante vor fi repartizate dascălii care au luat note între cinci și șapte și vor deveni suplinitori calificați. Prima etapă a repartizării computerizate va avea loc pe data de 26 iulie. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns