Așa spun unii. Și cam au dreptate. Am făcut în decurs de două săptămîni un mic sondaj printre tinerii băcăuani, întrebîndu-i ce părere au despre politică? Cum îi afectează deciziile oamenilor politici? Cum văd ei politica pe care o duce România la ora actuală? etc. Majoritatea mi-au răspuns că nu îi interesează acest domeniu, alții au prezentat vechea placă a românului: ,,Domle’ țara asta se duce oricum de rîpă! Ce ne mai interesează pe noi?! Oricum vreau să plec în afară!”. Alții, minoritari însă, mi-au răspuns că da, ei ar vrea chiar să se înscrie într-un partid care le împărtășește viziunile politice, că numai așa se mai pot schimba lucrurile în România, că politica ne interesează pe noi toți și mai ales pe tineri, cei care sînt considerați viitorul acestei țări. Este oare adevărat că nu mai există speranță? Ai cui este oare vina?
La această întrebare majoritatea au dat vina pe partidele care s-au succedat la putere după 1990 și pe politica dusă de acestea. O explicație foarte interesantă a venit din partea unei eleve din Colegiul Național Gheorghe Vrănceanu: ,,Aici e de vină mentalitatea oamenilor. Deși avem 13 ani de așa-zisă democrație, s-au schimbat lucruri pe ici, pe colo, dar ce e mai important nu s-a schimbat: mentalitatea majorității oamenilor, care a rămas de tip comunist. E de înțeles orarecum. Nu se pot șterge cu buretele 50 de ani de opresiune, de limitare a ființei umane în doar cîțiva ani. Nu cred că putem da vina numai pe politicienii României de azi ( deoarece ei au fost formați după conceptele și principiile școlii de tip comunist, și aceste lucruri nu dispar de pe o zi pe alta). Mai bine ne-am gîndi că aceste cadavre vii ale perioadei de tristă amintire vor pasa puterea celor tineri, celor care cu adevărat vor construi România mileniului III. În concluzie, vina pentru această situație o purtăm în mare măsură noi, cei care deși a trecut destul timp, continuăm să gîndim ca în trecut”, mi-a spus Anca Lazăr.
Un alt răspuns sincer a venit din partea Emiliei G., elevă la Colegiul Național Ferdinand I: ,,Nu știu prea multe despre subiectul politică, așa că nu mă pot pronunța! Este un domeniu interesant de discuție, dar nu pot să discut despre ceva despre care știu destul de puține lucruri”. Un răspuns simplu, dar adevărat și trist în același timp. Lipsa de informare la care este supus românul în general duce inevitabil la neimplicarea acestuia, fie și în politică, la indiferență totală. Cum poți să te implici dacă nu știi despre ce e vorba?
În urma discuțiilor avute am înțeles un singur lucru: politica, de care ține într-un fel viitorul acestei țări, a ajuns să nu mai intereseze pe nimeni. ,,Fie ce-o fi, pe mine nu prea mă afectează. Părinții o să mă susțină în continuare. O-i vedea ce fac cînd mă fac mare!”, aud mereu, sub formula asta sau alta, colegi de-ai mei sau din ani mai mici. Nu le dau numele pentru că mulți dintre tineri gîndesc așa și nu se merită să individualizezi. În cazul ăsta trebuie să generalizezi. (Dan CREȚU)
Lasă un răspuns