• inspectorii de muncă au descoperit că tancul de amoniac nu era asigurat cu sursă alternetivă de alimentare cu energie și au emis o amendă de 60 de milioane de lei
Combinatul de îngrășăminte chimice băcăuan Sofert SA a fost amendat cu 60 de milioane de lei. Sancțiunea nu a mai venit, ca de obicei, din partea Inspectoratului de Mediu, ci de la Inspectoratul de Muncă, ai cărui angajați au finalizat o anchetă privind respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă a salariaților, dar și a populației orașului. După ce au analizat rezultatele, inspectorii ITM au aplicat două amenzi a cîte 30 de milioane de lei fiecare. Cea mai gravă problemă descoperită o reprezintă lipsa unei surse alternative de alimentare cu energie electrică la rezervorul de amoniac. „În momentul controlului, în tancul de amonic erau depozitate 6.200 tone de amoniac lichid. Unitatea nu a asigurat un generator de curent propriu pentru cazurile în care s-ar înregistra defecțiuni la rețeaua centrală de energie electrică. Lipsa unei astfel de surse independente poate crea mari neajunsuri în cazul unui pene de curent, pentru că în această perioadă nu se poate interveni la tanc”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. Cu alte cuvinte, conducerea ITM Bacău ne-a spus că dacă în timpul penei de curent s-ar produce ceva la tancul de amoniac, fie din cauza unei erori umane, fie din cauza unor factori independenți de voința umană, nu s-ar putea interveni, comenzile rezervorului fiind blocate. „Scurgerea de amoniac într-un astfel de moment ar însemna un dezastru pentru județul nostru. Pămîntul dintre Bacău și Adjud s-ar transforma în sol selenar”, ne-a mai spus inspectorul șef de la ITM Bacău.
Cea de-a doua sancțiune a fost acordată societății Sofert pentru că aparatele de măsură și control nu au fost verificate și înlocuite acolo unde este cazul. „Aparatele de la centrala proprie de căldură sînt expirate din august anul acesta, iar cele de la tabloul de comandă a instalației de producere a amoniacului sînt expirate din octombrie 2002”, a mai precizat Ion Barbu.
Șeful de la ITM Bacău ne-a mai spus că procesul verbal de control a fost semnat de conducerea Sofert fără obiecții. Combinatul de îngrășaminte băcăuan trebuie să remedieze defecțiunile găsite de inspectorii de muncă imediat. Dacă acestea nu vor fi soluționate, ITM Bacău va sista, la controlul următor, activitatea tancului de amoniac sau va interzice să se aducă altă cantitate amoniac. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns