Tîrgu Ocna, un oraș complet debranșat
• nici un locuitor al orașului Tîrgu Ocna nu mai primește la această oră energie termică în sistem centralizat • după ce, la începutul iernii, procentul locatarilor debranșați de la rețea ajunsese să fie de aproape 80 %, edilii orașului au dispus sistarea căldurii furnizate către ultimele familii rămase nedebranșate de la rețea • în aceste condiții, în cîteva luni, cele cîteva asociații de proprietari se vor desființa de la sine
Sistemul centralizat de furnizare a căldurii pare să fi devenit, de cîțiva ani, coșmarul miilor de băcăuani, din diverse colțuri ale județului, care se încălzesc doar cu agentul termic primit la calorifer. Exasperați de facturile enorme pe ce le-au avut de plătit iarna trecută la întreținere, mii de locatari s-au debranșat de la sistemul centralizat de distribuție a agentului termic. Furnizorii de agent termic aproape că nu mai fac față sutelor de solicitări de debranșare pe care le primesc zilnic. În multe localități din județul
Bacău s-a ajuns la situația ca numărul debranșaților să îl egaleze
pe cel al locatarilor rămași în sistemul centralizat. În orașul Tîrgu
Ocna, însă, ritmul debranșărilor pare să fi scăpat de sub control.
Dacă anul trecut, aproximativ 65% din locatari utilizau centralele de
apartament pentru încălzirea locuințelor, procentul a ajuns să
depășească, la începutul acestei ierni, 80 de procente. Așa stînd lucrurile, edilii orașului au ajuns la concluzia că ar fi mai bine pentru toată lumea ca furnizarea agentului termic să fie sistată la nivelul întregului oraș. „Nu era normal ce se întîmpla. Aveam blocuri unde toți locatarii erau debranșați. Un cazan întreg era pus în funcțiune pentru a furniza căldură la cîteva familii răzlețite prin oraș. Vă dați seama ce pierderi uriașe erau”, spune Ștefan Șilochi, primarul orașului Tîrgu Ocna.
O bună parte din cei care au renunțat la caloriferele din apartamente și-au montat micocentrale individuale. Pentru mulți, însă, costurile montării unei astfel de centrale au fost greu de suportat, așa că au preferat să își restrîngă în anotimpul rece spațiul de locuit la o singură cameră, unde țin preț de cîteva ore pe zi caloriferul electric în priză. „Oricum e mai ieftin să se încălzească așa decît să nu le fi ajuns salariul să își plătească datoriile la întreținere, dacă ar fi rămas racordați la sistemul centralizat. Se ajunsese în situația ca o familie ce locuia într-un apartament cu două camere să aibă de plătit, numai într-o lună de zile, facturi de peste patru – cinci milioane de lei”, mai este de părere Ștefan Șilochi.
Au rămas în urmă datorii de zeci de milioane de lei neachitate
Contrar așteptărilor, puțini au fost cei care au protestat cînd robinetul ultimului cazan de producere a agentului termic a fost oprit. Vasile Galea, președintele Asociației nr. 1, una din ultimele asociații de locatari din Tîrgu Ocna care au fost debranșate de la rețea, spune că majoritatea celor nedebranșați au răsuflat ușurați cînd au auzit că nu mai primesc căldură la calorifer. „«Bine că au luat-o!», îmi spuneau oamenii. Căldură nu prea era, dar la facturi zerourile din coadă stăteau gata să iasă din foaie. Pentru cei cu centrale e altă poveste. Îi dau drumul cînd e frig în casă, o sting cînd e cald sau cînd pleacă de acasă. E ca la alimentară. Ai bani în buzunar, cumperi mușchi și pastramă. Nu, te mulțumești cu o felie, două de parizer și muți ziua”, ne-a explicat Vasile Galea. Din cei 343 de locatari cîți numără asociația, mai puțin de o sută nu au montate centrale termice de apartament. „Aproape 30 dintre ei fie sînt plecați prin străinătate, fie mai au cîte o casă la țară și nu locuiesc, pe timp de iarnă, în apartamente”, a precizat președintele Asociației nr. 1.
Chiar dacă nu mai primesc acum căldură în sistem centralizat, locatarii care au rămas nedebranșați nu au fost scutiți de plata datoriilor acumulate în timpul în care au beneficiat de căldură. Vasile Galea spune că numai la asociația sa datoriile pe care le au toți locatarii depășesc o sută de milioane de lei. „Nu toate datoriile sînt la căldură. Mai sînt restanțe și la apa rece, și la gaz metan”, a afirmat Galea. Din punctul său de vedere, toate datoriile se vor putea achita abia spre sfîrșitul anului. „Sînt mulți care au și 20 de milioane de lei restanțe. E clar că nu o să aibă de unde plăti tot o dată”, spune convins preșesintele asociației.
Sistarea integrală a furnizării agentului termic nu este, însă, singura măsură luată de administrația publică din Tîrgu Ocna. În lunile următoare, fiecare locatar va încheia un contract individual de furnizare a apei reci cu societatea de gospodărire comunală aflată în administrarea Primăriei. „După ce vor fi încheiate aceste contracte și vor fi recuperate toate datoriile pe care le au acum de achitat locatarii la întreținere, asociațile de locatari se vor desființa de la sine”, mai este de părere Vasile Galea. (Elena SOLOMON).
Lasă un răspuns