• în județ încă mai sînt comune care mai au de eliberat mii de titluri de proprietate • primarii se plîng că n-au personal suficient, dar și că cetățenii țin lucrurile în loc • eliberarea titlurilor de proprietate în județ nu se va încheia pînă la sfîrșitul anului
Eliberarea titlurilor de proprietate în județul nostru continuă să dea mari bătăi de cap primarilor și membrilor comisiilor locale de fond funciar. Unii primari au făcut eforturi să le dea țăranilor pămînturile înapoi, alții, nu. Așa s-a ajuns în situația ca unele comune aproape să încheie programul de eliberare a titlurilor, iar altele să fie abia la jumătate.
Printre comunele codașe sînt de mai multă vreme Helegiu, Găiceana și Colonești. Dacă la Colonești, de exemplu, s-a ajuns la 81,8 % de titluri de proprietate eliberate, Helegiu abia a dat 45 la sută din documente. Autoritățile spun că principala piedică a fost lipsa personalului specializat de la primării, dar au arătat cu degetul și spre cetățeni, care cer invariabil să li se dea terenul pe care l-au avut pe vremuri. „Noi avem probleme cu personalul. Acum avem un inginer care lucrează doar într-o singură comună, pentru că dacă pleacă de-acolo și revine după trei zile, nu mai știe unde a rămas. Și cetățenii sînt de vină, fiindcă vor să le dăm terenul doar pe vechiul amplasament, ori nu se poate întotdeauna. Noi am mai avut și o altă mare problemă: fostul inginer cadastral a spus că a fost bătut în parc și că cineva i-a luat geanta, unde avea documentele cu măsurătorile de terenuri. Era vorba despre 1.700 de hectare și a trebuit să reluăm toate măsurătorile în teren”, ne-a declarat Constantin Coman, primarul din Helegiu. El a explicat că ar mai avea de eliberat peste 1.000 de titluri de proprietate și că în nici un caz nu va încheia această activitate în anul 2004.
Comuna Colonești stă mult mai bine decît Helegiu, de exemplu, dar mult mai rău decît alte localități din județ. Gheorghe Hură, secretarul general al Prefecturii, ne-a explicat că sînt 14 localități care au eliberat peste 99 la sută din titlurile de proprietate. Prin comparație, Colonești abia a ajuns la 81 de procente. Și aici, autoritățile spun că volumul de muncă este imens și că nu au cum să termine în acest an. „E greu de spus de ce am ajuns aici. Noi sîntem o comună care a făcut reconstituirea fără să avem registre agricole. N-au fost la primărie decît două registre, iar acelea erau doar pentru teren agricol, nu și pentru vegetație forestieră. Așa că am pus oamenii în posesie doar pe baza cererilor de înscriere la CAP. La început, cetățenii au fost cinstiți și au spus exact cît teren agricol au avut, însă cînd a fost vorba de pădure au declarat mai mult. Așa am ajuns să nu ne iasă vreo 70 de hectare de pădure. Eu, dac-aș avea o putere, le-aș face pe toate singură”, ne-a declarat Smaranda Vînău, secretarul comunei Colonești.
Autoritățile județene recunosc că există riscul ca, pînă în decembrie, să nu termine de dat toate titlurile de proprietate la oameni. Ele au atras atenția că mai sînt și comune în care lucrurile au mers foarte bine înainte, însă, de curînd, primarii au „oprit motoarele” și riscă să fie ajunși de alte comune, aflate cîndva mult în urma lor. Gheorghe Hură a nominalizat primăria din Corbasca, care a rămas de multă vreme la 86,2 la sută și de care s-a apropiat Coloneștiul, cu 81,8 de procente, o comună considerată codașă. (Oana MĂGUREAN, Eduard ADAM)
Lasă un răspuns