• sute de angajați din instituțiile ce fac parte din Ministerul Agriculturii, Apelor, Pădurilor și Mediului au fost implicați sîmbătă în cea mai mare acțiune cu caracter ecologic desfășurată în ultimii 13 ani în județul Bacău
Tone întregi de deșeuri au fost adunate sîmbătă de cei aproximativ o mie de inspectori agricoli, silvici, de mediu, de la ape și sanitar veterinari care au împînzit toate localitățile din județ pentru a curăța deșeurile aruncate la întîmplare de turiști. Acțiunea, derulată sub deviza „Stopați poluarea cu ambalaje din plastic”, din cadrul programului „Romănia curată”, a fost prima de acest gen la care au participat absolut toți salariații instituțiilor ce fac parte din Ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor si Mediului (MAPAM). Salariaților Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii Naționale de Mediu, Direcției Agriocole și de Dezvoltare Rurală, Direcției Silvice, Direcției Sanitar Veterinare, Direcției Apelor „Siret” Serviciului de Gospodărire a Apelor și Societății Naționale de Îmbunătățiri Funciare li s-au alăturat și jurnaliștii de la „Ziarul de Bacău”, care și-au suflecat mînecile și au trecut la treabă.
Întreaga acțiune s-a canalizat pe strîngerea deșeurilor din plastic, în principal a recipienților de unică folosință, așa numitele PET-uri, din zonele cu grad ridicat de poluare – zonele turistice, de agrement și albiile rîurilor. „Nu lipsesc decît cei care sînt în concedii de odihnă și sînt plecați în afara localității”, ne-a spus Iulian Movilă, directorul APM Bacău. Cu toate acestea, acțiunea n-a fost privită de nimeni ca o corvoadă. „Oamenii au înțeles că tot nouă ne va fi mai ușor dacă cei care aruncă tot soiul de hîrtii, pungi de plastic, bidoane goale și alte mizerii la voia întîmplării vor înțelege că nu este nimeni obligat să vină după ei să le facă curat”, a daăugat și Ionuț Maftei, directorul Serviciului pentru Gopodărirea Apelor.
Angajații fiecărei instituții împlicate în această acțiune s-au ocupat de curățarea zonelor în care își desfășoară mai mult activitatea. Silvicultorii s-au aplecat spre zonele învecinate cu păduri și ocoale silvice, cei de la ape au curățat fiecare albie de rîu și pîrîu din județ, iar inspectorii de mediu, sanitar veterinarii și agronomii au luat la verificat toate parcurile și zonele de agrement.
80 de saci menajeri s-au umplut rapid cu gunoaie
Parcul Gherăiești din Bacău a căzut în sarcina Protecției Mediului. Nici nu se făcuse bine ora 9.00 dimineața, că inspectorii de mediu curățaseră deja o bună parte din parc. Deși ar fi trebuit să adune doar deșeurile din plastic, cînd au văzut cîte gunoaie zac adunate printre buruieni și bălării, inspectorii le-au îngrămădit pe toate în sacii cu care veniseră pregătiți. Inscripția „România curată” de pe tricourile albastre cu care erau îmbrăcați și de pe sacii de menaj în care adunau deșeurile contrasta puternic cu mizeria din jur. Resturi de pîine, cozonaci, fripturi, sticsuri, biscuiți, pungi colorate din plastic și folie de aluminiu, prezervative, tampoane igienice folosite, sticle goale de coniac, gin și alte băuturi fine, cutii goale de bere, hîrtii îmbîcsite de grăsime aruncate de-a valma prin iarbă lăsau impresia că ne aflăm la marginea unei rampe de gunoi, nicidecum într-un parc de agrement. „Am curățat, am lăsat curat ca-n palmă. Nu am vrea ca după noi să vină cineva să lase în urma lui un morman de gunoaie”, le spunea Iulian Movilă băcăuanilor veniți la iarbă verde. În scurt timp, cei 80 de saci menajeri pe care i-au avut în portbagaje cei de la mediu s-au umplut ochi. „Mergem, îi descărcăm și aducem alți saci, dacă mai e nevoie”, spunea Titi Secară, comisar în cadrul Gărzii Naționale de Mediu.
Ceva mai spre mijlocul parcului, băieții și fetele de la clubul „Veniți cu noi” făceau și ei același lucru. Umpleau de zor sacii menajeri pe care și i-au adus de acasă cu resturile de tot felul. Cîteva sute de metri mai încolo, angajații de la Direcția Apelor curățau albia Bistriței.
În loc de gunoaie, au prins oameni la spălat covoare
La Insula de Agrement, zonă aflată în atenția Gărzii de Mediu și Direcției Agricole, s-a văzut că a existat cineva care să se îngrijească, oarecum, de curățenie. Dacă din parcul Gherăiești s-au adunat aproape o sută de saci menajeri plini ochi, de la Insula de Agrement s-a adunat mai puține deșeuri. Mai „mănoasă” a fost recolta de pe albia rîului Bistrița, în zona de dincolo de barajul de la Insula de Agrement. Pe lîngă zecile de saci de gunoaie, angajații de la Ape au avut parte și de o bogată „recoltă” de spălători de covoare. Cînd au auzit că a fost chemată poliția și că este posibil să fie și amendați și să rămînă fără covoare, harnicele gospodine cu basmalele legate strîns la spate au început să se vaiete că viața-i grea, că este prima oară cînd vin la spălat covoare și că detergentul pe care îl aruncă în apă nu poate face nici un rău. „Bine că se iau de capul nostru, niște amărîți. De ce nu vine poliția să vadă apa neagră care curge la robinete”, își vărsa năduful unul din bărbații aflați pe malul apei în timp ce își strîngea repede covoarele ude, de teamă să nu îl prindă poliția.
La Slănic, turiștii puși să strîngă deșeuri alături de funcționari
O armată de salariați ai MAPAM a trecut și pe albia rîului Trotuș. Aceștia au încărcat în remorci fiecare hîrtiuță găsită în cale. Așa s-a întîmplat și la intrarea în stațiunea Slănic, unde turiștii care se aflau prin preajmă au fost mobilizați să participe și ei la această acțiune. „Mi-am scos legitimația, am spus cine sînt și i-am rugat, respectuos, să facă bine să vină și ei să strîngă cu noi deșeuri. Sînt eu sigur că altă dată nu o să mai arunce un pai la voia întîmplării”, spunea, mîndru de el, oneșteanul Corneliu Agapi, inspector protecția calității apelor. Au fost adunați mai bine de patru sute de saci numai de către salariații de la Direcția Apelor „Siret”, care au curățat mai bine de 50 de kilometri de cursuri ale apelor. Peste o sută de saci au strîns și inspectorii de la APM și Garda Națională de Mediu.
Mentalitatea este cea mai mare problemă
Direcția Silvică a ieșit cu cel mai mare număr de voluntari la
recoltatul gunoaielor și a peturilor. Cei aproximativ șapte sute de
silvicultori s-au împînzit pe aproape toată suprafața județului, dar
mai ales acolo unde se aună turiști. „Problema nu este neapărat de hîrtii și resturi de mîncare, care sînt degradabile pînă la urmă, ci de pungi și sticle de plastic, care nu se mai degradează și pe care, odată aruncate, așa le vom găsi și peste trei ani. Eu cred
că la acțiunea asta trebuia cooptate și autoritățile locale, pentru că
nu este suficientă acțiunea de astăzi”, ne-a declarat Viorel Ghelase,
directorul Direcției Silvice.
Înarmați cu furci, țepușe, saci, mănuși sau chiar cu mîna goală, pădurarii au luat la puricat metru cu metru din zonele stabilite dinainte. Roți de mașini, oale și tigăi, fel de fel de fiare, sticle și pungi de plastic, pampers, tampoane și chiar animale moarte au fost adunate de pe pîrîul Slănic și încărcate în camioane în doar două ore. „Am igienizat și cursul apei, pentru că nu avea rost
să venim pînă aici doar pentru bidoanele de plastic. Din păcate, nimeni nu s-a arătat dispus să ne acorde o mînă de ajutor, ba unii dintre ei chiar ne-au înjurat. Am avut de furcă și cu niște localnici, care au făcut vineri noaptea discotecă la fîntînă și au lăsat în urmă o mizerie de nedescris. Cînd le-am spus de acțiunea de azi, ne-au rîs în nas și abia după ce le-am spus că au fost prinși de pădurar la discoteca impovizată s-au lăsat convinși să curețe în urma lor. Aceștia sînt din păcate oamenii și cel mai mult vom avea de furcă pînă vor începe să gîndească altfel”, ne-a spus și Neculai Irimia, tehnician la Ocolul silvic Tîrgu Ocna.
Situații de acest gen s-au întîlnit și în alte zone ale județului. „Din păcate, românii care fac turism nu știu să respecte natura. Prin toate locurile pe unde am fost nu am găsit nici un singur caz în care oamenii care veniseră la grătar sau la plajă să se ofere din proprie inițiativă să ajute. Cred că puterea exemplului dar și aplicarea măsurilor coercitive pe care le prevede legea ne vor determina cît de curînd să nu mai lăsăm mizerie în urma noastră”, ne-a declarat prefectul Cătălin Mardare.
Polițiștii au fost nevoiți să intervină
Voluntarii care au participat la strîngerea gunoaielor nu s-au confruntat numai cu indiferența orășenilor veniți să ia aer, ci chiar cu agresivitatea unora dintre ei. În unele cazuri a fost nevoie chiar de intervenția polițiștilor. „Noi le-am cules pur și simplu gunoiul de la picioare celor pe care i-am găsit cu corturile în fondul forestier. Cei mai mulți dintre ei nu numai că n-au ridicat un pai de jos, dar nici măcar nu s-au mutat un centimetru mai alături și ne-au și luat la rost că-i derajăm. I-am scos cu poliția din pădure, pentru că nu au voie să campeze. Astfel de dispute au loc săptămînă de săptămînă, sîmbăta și duminica, cînd ies oamenii la iarbă verde și nu înțeleg sau se fac că nu înțeleg că au voie să-și pună corturile numai în stațiile anume desemnate de primărie”, ne-a spus și inginerul Emil Hadarag, șeful Ocolului silvic Tîrgu Ocna. (Elena SOLOMON, Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns