Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România trag un nou semnal de alarma astăzi la Cluj, cu ocazia Zilei Europene a Drepturilor Pacienţilor, marcata la nivel european in fiecare an in data de 18 aprilie.
Prezentăm un comunicat de presă al COPAC pe această temă:
„Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor a definit 14 drepturi fundamentale ale pacientilor, preluate partial de catre legislatia romaneasca. Toate aceste drepturi sunt incalcate in Romania, iar autoritatile responsabile ignora acest fapt cu buna stiinta.
„Eu il citesc pe Augustin Buzura, care e ardelean si care a scris un articol „Vina de a tacea. Deci trebuie sa spunem lucrurilor pe nume. Ce drepturi mai au bolnavii din Romania?”, se intreaba prof. dr. Mircea Barsan, presedintele Colegiului Medicilor Cluj.
Pacientii europeni au dreptul la MASURI PREVENTIVE. In Romania nici macar nu se mai vorbeste despre preventie, iar despre programe in acest sens nici nu mai poate fi vorba.
ACCESIBILITATE. Fiecare individ are dreptul la servicii de sanatate, acces egal, fara discriminari. In Romania, pacientii sunt purtati pe drumuri si alungati din spitale. Pacientii cu cancer, HIV/SIDA, hepatita sunt din nou in situatia de a-si intrerupe tratamentele pentru ca nu mai exista fonduri. Pacientii cu hemofilie ajung persoane cu handicap din cauza lipsei factorului coagulant.
ALEGERE LIBERA. Acest drept exista doar pe hartie, in realitate pacientii nu au dreptul sa aleaga existand limite economice si norme impuse de CNAS care incalca acest drept.
RESPECTUL INTIMITATII SI CONFIDENTIALITATEA. Ministrul Sanatatii arata fotografiile pacientilor in conferinte de presa.
“Sistemul sanitar din România este într-o situaţie fără precedent. Pacientii romani nu mai au in prezent nici un drept. Mulţi dintre noi, pacienţii cronici, nu mai avem unde ne trata pentru că multe spitale au fost închise. Nu avem tratament pe programele naţionale din cauza lipsei banilor”, a declarat Cezar Irimia, presedinte COPAC.
In data de 14 aprilie, COPAC împreună cu Federaţia Sindicatelor Democratice ale Medicilor “Dr. Ioan Cantacuzino” s-au adresat printr-un memoriu Comisarului European pe Sănătate, John Dalli, semnaland situaţia din România.
“Ne adresam dumneavoastra pe aceasta cale pentru a va semnala situatia fara precedent in care a ajuns sistemul sanitar din Romania si sa va solicitam sprijinul si interventia in directia cresterii accesului la sanatate al pacientilor din Romania, care sunt pacienti ai Uniunii Europene. Va rugam sa ne sprijiniti si sa realizati oficial o evaluare a sistemului de sanatate din Romania si sa construiti un sistem de monitorizare special pentru Romania, la fel ca sistemul de monitorizare existent in domeniul justitiei. Consideram ca numai in acest fel se poate remedia sistemul de sanatate din Romania, numai in acest fel medicii din Romania vor mai putea sa practice medicina aici, numai in acest mod pacientii vor fi in centru sistemului de sanatate si masurile care se vor lua vor tine cont de nevoile lor. Consideram ca pacientii din Romania sunt cetateni ai Uniunii Europene si au dreptul la servicii de sanatate cel putin la un nivel de baza”, se arata in memoriul mentionat.
COPAC este solidar cu miscarile de protest spontane din sanatate si solicita autoritatilor sa reanalizeze de urgent masurile luate, sa se consulte cu toti actorii din sistemul sanitar si sa ia cele mai bune masuri pentru toti pacientii”.
AMOS NEWS
un bolnav cronic a zis
Acum citiva ani, aveam o batatura cronica plantara .Am fost la consultatie , la dl dr Chelariu -chrurgie platica Bc , care m- a indrumat la ortopedie , la dl dr Nafornita , care foarte irascibil la insistentele mele , pur si simplu , m-a dat afara de pe sectie . Am insistat a doua zi la dl dr Chelariu , la fel, am fost tratat cu un refuz de consultatie . Astazi sunt cu piciorul amputat. Tot ma intreb si ma intreb iar, oare daca aveau un pic de omenie , astazi piciorul meu nu ar fi la locul lui? Pina una alta , le doresc un Paste fericit , daca sunt cu,constiinta impacata ca au facut omeneste gestul sa refuze un bolnav disperat ;Cei care au capatat un pic de har de la Dumnezeu, se cred nemuritori si invicibili