• pentru examenul celor 600 de profesori vor lucra 30 de supraveghetori și 12 profesori examinatori • alți 335 de dascăli se pregătesc pentru examenul de gradul II, care va începe săptămîna viitoare
Obținerea definitivatului și a gradului II în învățămînt reprezintă obiectivul numărul unu al oricărui profesor titular, indiferent dacă se află la o catedră din oraș sau din mediul rural. Așa se face că, în acest an, 600 de candidați pentru definitivat și 335 pentru gradul II s-au înscris la examen.
Testările au debutat ieri dimineață, la Universitatea Bacău, cînd, în sălile de curs au ocupat locurile 225 de învățători, 80 de educatori, 36 de profesori de matematică și 12 de biologie. „Ponderea cea mai mare o au profesorii și învățătorii din Bacău, dar avem candidați înscriși din Vaslui, Galați, Botoșani, Iași, Vrancea, Brașov, Buzău, Covasna, Harghita, Mureș, Prahova, Maramureș, Tulcea, Vîlcea, Argeș și Brăila. Toți cei înscriși au optat la centrul universitar dorit”, ne-a declarat conf. univ. dr. Gheorghe Dimitriu, directorul Departamentului pentru Pregătirea Corpului Didactic. Febra examenelor va continua și astăzi, cînd vor fi susținute examene la Psihopedagogie, Limba și Literatura română, Matematică și metoda predării matematicii, Biologie și metoda predării Biologiei.
Toți examinații va trebui să fie foarte atenți la notele pe care le vor primi, deoarece, dacă nu au trecut un examen, nu vor avea ocazia să intre la următorul. Iar contestațiile se fac imediat după aflarea notelor. „După corectare, cu cel puțin 12 ore înainte de proba următoare, se vor afișa notele. Fiecare specializare are o comisie proprie, iar fiecare probă este eliminatorie. Media minimă pe care trebuie să o obțină un candidat este 6.00. Ei trebuie să-și vadă nota și să facă contestații, dacă sînt de părere că nu au fost apreciați corect. Acestea se rezolvă pînă la susținerea următoarei probe. De obicei, între orele 7.00 și 8.30, sînt rezolvate toate contestațiile”, ne-a mai spus profesorul Dumitriu.
Cei care nu au reușit să-și clarifice problemele legate de dosare, întrucît există aproape o sută de dosare incomplete ale celor înscriși la concurs, mai au ceva timp la dispoziție. „Știm că aceste probleme nu țin de profesori, ci de inspectoratele școlare respective. De aceea, le-am dat timp pînă la 4 septembrie să-și lămurească situația și să aducă actele”, a mai precizat Dumitriu.
Cît privește examenele în sine, directorul Dumitriu crede că subiectele nu sînt foarte grele, mai ales dacă participanții au luat cunoștință cu cele discutate la cursurile de pregătire de luna trecută. „Am văzut că majoritatea candidaților sînt relaxați, deconectați, afișînd impresia că stăpînesc subiectele. Acestea au fost echilibrare ca grad de dificultate. Orice nelămurire a candidaților a fost adresată profesorilor, ei primind explicațiile de rigoare”, a mai afirmat Gheorghe Dumitriu. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns