• piesa defectă, în valoare de 10.000 de dolari, a fost înlocuită • tomograful a fost supus ieri testelor, iar de astăzi ar putea intra din nou în circuitul medical
La capătul a patru luni în care tomograful computerizat din dotarea Spitalului Județean a fost cea mai valoroasă piesă de muzeu a unității medicale, ca urmare a defectării unei piese în valoare de 10.000 de dolari, aparatul ultraperformant a fost repus în funcțiune. Miercuri noapte, doi specialiști ai firmei bucureștene Medrom, reprezentanta în România a firmei producătoare a tomografului, au montat piesa defectă. Evenimentul s-a produs după alte 30 de zile de la parafarea contractului de reparație și plata de către Spitalul Județean a avansului de 30%. Plata unui avans a fost o condiție obligatorie impusă de firma de service. Întîrzierea cu care specialiștii Medrom au ajuns la Bacău are o explicație. „Firma producătoare a aparatului este Philips-America și circuitul ei nu este unul direct cu țările Europei de Est. Piesa defectă a tomografului a fost trimisă prin Israel, iar conflictele din această zonă au îngreunat transportul piesei la București”, a explicat doctorul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean.
Ieri la prînz, cei doi ingineri de la București au făcut probele pe aparat. „Trebuie obligatoriu să testăm tomograful înainte ca el să fie pus din nou în circuitul spitalului. În funcție de rezultatul acestora, este posibil ca de astăzi să poată fi din nou folosit. Piesa înlocuită are termen de garanție 60 de zile din momentul întocmirii raportului de reparație”, ne-a declarat inginerul Octavian Buchi, angajat al firmei Medrom. Reprezentanții firmei bucureștene au infirmat teoria înaintată în momentul defectării tomografului de către conducerea Spitalului Județean, cum că aparatul ar fi dat semne că nu funcționează bine încă din timpul perioadei de garanție. „Nu este adevărat. Sistemul computerizat al tomografului are capacitatea să rețină în memorie toate datele referitoare la cel mai mic incident ivit în rețeaua sa. Data la care a fost înregistrată defectarea piesei este după epuizarea termenului de garanție”, a preciat inginerul Buchi. Repunerea în funcțiune a tomografului va scăpa Spitalul Județean de cheltuielile de transport a pacienții aflați în stare gravă care necesită o investigație tomografică de urgență. Totodată, spitalul va putea cîștiga fonduri proprii din efectuarea tomografiilor la cerere, pentru pacienții care doresc o astfel de investigație, deși nu au o recomandare medicală în acest sens. O tomografie la cerere costă între unul și patru milioane de lei, în funcție de zona care urmează să fie investigată. Cu toate acestea, în următoarele trei luni, Spitalul Județean tot va mai trebui să scoată bani din buzunar pentru reparația tomografului, întrucît mai are de plătit 7.000 de dolari către firma care efectuează service-ul. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns