• frumusețea peisajului este umbrită de mizeria care rămîne în urma celor care au ieșit la iarbă verde • comisarii Gărzii de Mediu susțin că în zona Măgura a fost făcută curățenie cu doar o săptămînă înainte de sărbătorile de Paște • cu toate acestea, sticle de plastic, hîrtii, tot felul de cutii și resturi, ba chiar și un capac de WC tronează vizibil din șosea printre copacii abia înmuguriți de la liziera drumului
În doar cîteva, zile, dacă ar fi să ne luăm după spusele comisarilor Gărzii de Mediu, băcăuanii au lăsat sute de tone de mizerie în zonele verzi pe care le-au „onorat” cu vizitele lor în primele zile de Paște. Frumusețea peisajului au fost întinate de dezastrul pe care l-au lăsat oamenii, după ieșirile la iarbă verde. Sticle de plastic, pungi, cutii de tot felul, resturi menajere, ba chiar și un capac de WC se văd din stradă, fără să fie nevoie să cobori din mașină. Acesta este semnul trecerii semenilor noștri prin acele locuri: lipsă de civilizație, asortată cu manelele care răsună asurzitor din mașina trasă lîngă gratarul fumegînd.
Perioada scurtă de vacanță din timpul sărbătorilor de Paște, care a coinicis cu o vreme superbă, i-a îndemnat pe mulți dintre băcăuanii care au rămas în oraș să iasă la iarbă verde, la Gherăiești, la Măgura sau în alte zone împădurite din jurul orașului. Este cea mai ieftină și mai la îndemînă distracție a românului, care, din păcate, lasă întotdeauna urmele contactului său cu natura. Tone de resturi și gunoaie sînt un reper constant și ilustrativ al gradului nostru de civilizație. Cu greu te poți apropia de băcăuanii pe care îi surpinzi lîngă mormanele de gunoi, să-i întrebi de ce nu strîng în urma lor. „Ce, nu aveți treabă? Ce vă interesează pe voi unde îmi las eu gunoiul? Au alții grijă de treaba asta. Și, oricum, multe dintre ele le-am găsit aici”, ne-a repezit un bărbat care tocmai își învîrtea friptura pe grătarul amplasat lîngă un morman de gunoaie. „Vezi-ți cucoană de ale tale! Lasă-mă să mă simt bine măcar acum, nu mă mai lucra la cap. Cînd oi pleca, o să strîng de aici, dars ă nu te aștepți că o să strîng de peste tot în jur. Au mai fost și alții înaintea mea”, ne-a pus pe fugă, fără menajamente, un alt „gospodar”, care mai scotea „materie primă” pentru grătar din portbagajul mașinii.
„Vasilică, vezi că ne fotografiază ăia! Or fi de ăia care se ocupă de mediu, hai să ne ducem mai încolo în pădure, că nu mai scapi de ei”, a aruncat veninoasă o femeie încălțată cu pantofi cu toc. Niciunul dintre vecinii de grătar nu s-au sesizat în provința mizeriei care trona vizibil peste tot. O vizită scurtă pe malul apei, în Gherăiești, îți lasă aceeași impresie de rampă de gunoi. Un băcăuan nu a mai găsit unde să-și arunce recipientul în care a avut ulei de motor decît imediat în vecinătatea apei, unde a amenajat și grătarul. În alt colț a lăsat resturile de mîncare, vizibil întinse, de parcă a dat mîncare la păsările cerului. De altfel, ciorile, oportuniste, erau adunate claie peste grămadă exact în locurile prin care oamenii întinseseră masa.
Comisarii Gărzii de Mediu sînt depășiți de situație
Anul trecut în toamnă, în județul Bacău s-a organizat una dintre cele mai ample acțiuni de curățare a zonelor verzi din județul Bacău. Mii de oameni au participat atunci voluntar la adunarea gunoaielor și în special a recipientelor de plastic, obiecte care se degradează în cîteva sute de ani. În niciuna dintre zonele în care s-a strîns gunoiul, „turiștii” nu au participat la acțiune, ba chiar au luat în derîdere acțiunea celor care strîngeau mizeriile de pe urma lor.
Cu puțin înainte de sărbătorile de Paște, zona Măgurei, cea mai afectată acum, a fost curățată și verificată de comisarii Gărzii de Mediu. „Încă de acum două săptămîni s-a început o campanie de curățare a zonei Măgura, în parteneriat cu administrația locală. Au fost făcute verificări chiar înaintea sărbătorilor de Paște și era totul în regulă. Au fost ridicate în special pet-urile și foliile de plastic lăsate în urmă de cei care au fost iarna la săniuș, în această zonă”, ne-a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu, Marcel Moroșanu. Spusele lui au fost confirmate și de comisarul Cornelia Nemeș, care a fost de serviciu în aceste zile. „Trebuie să vă spun că ieri am fost în zona Moinești. La Măgura încă nu am ajuns. Dar știu de la colegii mei că s-au făcut verificări în zona Măgura, împreună cu cei de la Drumuri Naționale și cu cei de la primăria din localitate, chiar înainte de Paște. Aproape că nu-mi vine să cred că acum este iar mizerie. Marți se va face o contabilizare a tuturor amenzilor care s-au aplicat în această perioadă și o vom face publică”, ne-a declarat Cornelia Nemeș.
Cert este că, deși cuantumul amenzilor este destul de mare pentru persoanele fizice, fiind cuprins între unu și zece milioane de lei, legea se poate aplica cu greu. „Ca să putem da amenzi, trebuie să-i suprindem în flagrant pe cei care aruncă mizerii. Nu putem sta după fiecare, să-l pîndim în momentul în care aruncă o sticlă de plastic. Sigur că, atunci cînd îi prindem, nu-i iertăm, dar nici nu-i putem păzi”, ne-a mai spus Cornelia Nemeș. Prevederile legii sînt și mai greu de aplicat dacă ținem cont că, pentru tot județul, sînt doar opt comisari de mediu. Și, la cît de mult știm noi, băcăuanii, să respectăm natura, ar trebui cam doi comisari la fiecare „turist”. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns